Kas tegemist on diabeediga (2 tüüp) 22.08.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Olen 35, pikust 165, kaal 90+ kg olen katsetanud /proovinud erinevaid dieete jne kuid tulutult olen maadelnud lapsest saadik ülekaaluga, viimase poole aasta jooksul on tekkinud taolised sümptomid mis esinevad samal ajal: jalataldade,peopesade sügelus, halb ennesetunne, südame kloppimine,peavalu, näonaha punetus millega kaasneb naha põletustunne. Olen käinud veresuhkrut kontrollimas,ning eelpool nimetatud sümptomite järgselt oli 7,6. Arst ning pereõde väidavad,et vereproovide, ning eelnevate veresuhkru näitajatega pole tegemist diabeediga. Varasematel aastatel on olnud veresuhkur 5,2-5,4

Nädal tagasi peale õhtusööki (võileib) tekkisid samad sümptomid mõned minutid peale söömist ning eile peale 4 küpsise söömist (kell 22.45)õhtul tekkisid sümptomid 2-3 tundi hiljem.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Diabeedi diagnoosimisel on konkreetsed biokeemilised kriteeriumid - veresuhkur peab hommikul tühja kõhuga veeniverest võetuna olema korduvalt üle 7 mmol/l või glükeeritud hemoglobiini HbA1c väärtus (korreleerub 3 kuu keskmise veresuhkru väärtusega) peab korduval määramisel olema üle 6,5%. Söögijärgsete juhuslikult määratud veresuhkru väärtuste alusel diabeeti diagnoosida ei saa. Samuti ei saa diagnoosi panna üksnes vaevustele tuginedes (enamasti ei põhjusta 2. tüüpi diabeet haiguse alguses mingeid vaevusi). Teil esinevad vaevused ei ole tegelikult diabeedile iseloomulikud (kui ehk nahasügelus välja arvata) ja nende põhjuseid tuleb otsida mujalt.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre

Tere, ligi aasta tagasi sain autoimmuunse kilpnäärme põletiku diagnoosi koos alatalitlusega TSH oli 100, lisaks oli kolesterool ohtlikult kõrge 10.6 ning prediabeet. Raviga sain lõpuks näidud korda ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, kaltsitoniin on kilpnäärme medulaarse vähi marker. Väärtus 30+ on tõepoolest kõrgevõitu ja sellesse tuleb suhtuda tõsiselt. Siiski on veidi ebatavaline, et kaltsitoniini tõus tekib väljendunud ...

Loe edasi

Iiveldus peale magusa söömist

Tere!

Umbes poole aasta jooksul on tekkinud umbes 5 minutit peale magusate asjade (kook, komm, šokolaad, müsli jne) söömis iiveldus ja kõhuvalu.
Mul on aastatd tagasi diagnoositid ka ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pöörduda võiks pigem gastroenteroloogi (mao-soolearsti) poole. Iiveldus ja kõhuvalu ei seostu diabeediga, vaid ikka pigem sooletalitlushäirega - koogid, kommid ja šokolaad pole kõige kergemini ...

Loe edasi

Kas ravi vajaks muutmist ?

Tere
II tüübi diabeedi diagnoos sai kinnitust juba 18 aastat tagasi.(Teie enda kinnitatud diagnoos)
Peale seda ma eriarsti juurde pole pääsenud, raviga on tegelenud perearst. Ravi iseenesest ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Metformiin ja forxiga on diabeedi ravimiseks igati head rohud, kuid glükeeritud hemoglobiin (HbA1c) võiks siiski olla pigem vahemikus 6,5-7,2%. Suure tõenäosusega võiks kaaluda kolmanda suukaudse ...

Loe edasi

Paraneoplastiline sündroom

Mul avastati paraneoplastiline sündroom, mõned neuronaalsed antikehad on positiivsed. Kasvajat (veel) ei ole. Aga mul on ka prolaktiin olnud viimastel aastatel üle normi. Kas prolaktiin võib olla kõrge ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Prolaktiin on mõnevõrra stresshormoon. Sageli esineb prolaktiini mõõdukas tõus erinevate ravimite (uinutid, valuvaigistid, antidepressandid, krambivastased ained, rasestuimisvastased vahendid ...

Loe edasi

TPo IgG 110,5

7a lapselapsel ärevus, juuste laiguline väljalangemine

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kas soovite teada, mida tähendab TPO IgG normist kõrgem tiiter? Tegemist on päriliku kilpnäärme riskiseisundiga - kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga. Inimesed, kellel TPO IgG on normist ...

Loe edasi

Vereproovid ja analüüsid

Tere

Paluksin teie arvamust minu haigusloole.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Esitatud andmete alusel on raske midagi asjalikku soovitada. Vaevuste osas tõuseb esile koormustaluvuse langus ja südamepekslemine. Endokriinhaigus, mis võiks selliseid vaevusi põhjustada on ...

Loe edasi

Kilpnäärme suurenemine

Käsin kilpnäärme ultrahelis, kuna 2015 aastal tuvastati kerge suurenemine (23 cc3).

Seekord selline vastus: Kilpnäärme struktuur ühtlane, sõlmi esile ei tule. Parem sagar mõõtmetega 2,2x1,9x6,2 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ega Te ise palju ära teha saa. Kilpnääre on viimase 8 aastaga mõõdukalt suurenenud, kuid sõlmelisi muutusi seal ei ole. Kilpnäärme talitlus on korras - TSH on ideaalses normis.
Kui kilpnäärme ...

Loe edasi

Pikkus

Tere, olen 13 aasta vanune poiss, kuid mu pikkus on ainult 140 kas see on väga halb? Isa mul on umbes 174 ja ema 162 (pole täiesti täpsed mõõdud)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
140cm on 13-aastase noormehe kohta tõepoolest veidi liiga vähe. Tõepoolest, ka Su vanemad on pigem lühikasvulised ja kiire kasvamise periood e. nn kasvuspurt on Sul veel ees. Siiski soovitaksin ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus ja öeldud, et ravi see ei vaja. Lisan siia failina 3 läbivaatuse tulemused.

Mul on diagnoositud kilpnäärme alatalitus ja öeldud, et ravi see ei vaja. Lisan siia failina 3 läbivaatuse tulemused. Küsimus: Kas siis on nii nende näitajate põhjal, et ravi pole vajalik? Ette tänades ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt on tegemist kilpnäärme autoimmuunse haigusega - autoimmuunse türeoidiidiga. Ultraheliuuringul on kilpnääre normist veidi suurem, nähtud on väiksemaid kuni 1cm sõlmekesi, mis vähiohtlikud ...

Loe edasi

Hormoonravi Transsoolisele

Tere!
Kuhu minna, et alustada protsessi hormoonravi testosterooniga? Ei leia palju infot internetist ning ka endokrinoloogi info lehtedel ei ole sellest kirjas. Olen nii-ja-naa silma peal hoidnud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tallinnas tegeleb soovahetuse ja selleks vajaliku hormoonraviga dr. Pille Pärnakivi Lääne-Tallinna Keskhaiglas. Ka Tartu Ülikooli Kliinikumis peaks olema endokrinoloog, kes sellist ravi kureerib. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: