Pidevad kuumahood/higistamishood 22.07.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Alates umbes 16aastaselt on hakanud esinema liigset higistamist (kaenlaalune liigne higistamine, 18 aastaselt lisandus ka peopesade (perearstile rääkisin sellest et varem pole sellist peopesade higistamist olnud, ta ütles et see võib olla lihtsalt omapära, no haiguse ajal kui palavik tõusis hakkasid käed higistama ning peale haigusest tervenemist pole käte higistamine kadunud) ning näo higistamine, ning kuumahooge samuti hakanud tihedamini esinema. Olen nt jahedas toas ja korraga järsku hakkab väga palav, selline kuum tunne tuleb, nägu, selg, kaenlaalused lähevad higiseks, vahest ka nagu külm higi voolab mööda nägu alla. Selline kuumahoog kestab 10min vast, siis läheb üle ning enam pole palav olla, vahest öösiti juhtub ka seda (vürtsikate toitude söömisest olen loobunud). No kord olin taas kuu aega haige pidev 37.5 palavikku, sai erinevaid vereanalüüse teha ning kilpnäärmega oli kõik korras, rauapuudust ei olnud, no vaid veidi d-vitamiini alla normi, no seetõttu jhm vahest väsimus. No viimasel ajal järsku juhtus nii, et kaks korda olnud järjest menstruatsioon 40/50ste päevade vahega, varem nagu ikka kõikunud paar päeva siia sinna, vahest nädal aega varem v hiljem, aga kunagi pole sellist suurt vahet olnud. Ma mõtlen, et kas on mõtet pöörduda arstile v siis oodata ja läheb iseenesest see probleem üle.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui häired menstrualtsüklis püsivad, soovitan günekoloogiga nõu pidada. Mingit tõsisemat terviseprobleemi ei pruugi see tähendada, tsüklile avaldavad mõju ka stress, füüsiline koormus, kehakaalu muutused jne. Liighigistamine on noore täiskasvanu eas väga sage probleem ja haiguslikku põhjust leitakse sellele üsna harva. Kui higistamine esineb hoogudena ja sellele kaasnevad ka muud probleemid - näo- või kogu keha punetus, südamepekslemine, kõhulahtisus, vererõhu tõus, iiveldus ja oksendamine jne. - tuleks siiski täpsustavaid uuringuid teha. Perearst on Teie kilpnäärme talitlust juba kontrollinud ja see oli korras - väga hea. Kui higistamishood sagenevad ja kaasnevad juba eespool mainitud lisaprobleemid, tuleb siiski uuesti pöörduda ja vajadusel võib perearst suunata ka edasi endokrinoloogi vastuvõtule.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kolesterool ja kilpnääre

Sooviksin Teie arvamust seoses minu viimase vereanalüüsiga.
Kolesterool 6,6
HDL 1,8
Mitte-HDL 4,8
LDL 4,6
Triglütseriidid 1.81
Kolesterooli raviks kirjutati mulle Rosuvastatini ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH on normis - seega hetkel kilpnäärme alatalitlust ei ole ja Te ravi ei vaja.
Kolesterooli näidud on tõepoolest kõrged ja kuna 1. tüüpi diabeet tõstab südame- ja veresoonkonna haiguste ...

Loe edasi

Radiojoodravi

Tere,

sooviksin veidi infot raseduse kohta peale radiojoodravi.

Mul on Gravesi tõbi (diagnoos alates 2020) ja ees ootamas radiojoodravi. Olen konsulteerinud kahe erineva endokrinoloogiga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Gravesi tõve korral tehtav radiojoodravi väikese annusega on OK! Teine lugu on kilpnäärme vähi korral tehtavate suurte radiojoodi annustega - sel juhul võiks küll soovitada munarakkude külmutamist. ...

Loe edasi

Sõlmeline kilpnääre

Tere.
Tehti uuring ja avastati väga väga palju sõlmli kilpnäärmelt, need olevat juba seal ammusest ajast.
Vereanalüüs selline:
AnalüüsTulemusÜhikReferentsväärtus
TSH - 0.68mIU/l0.40-4.00

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tehtud analüüside alusel on kilpnäärme talitlus normis. Tõenäoliselt on tegemist autoimmuunse türeoidiidiga, kuna Tg IgG tiiter on normist kõrgem. Kilpnäärme medullaarse vähi marker kaltsitoniin ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus?

Tere!
Minu vereanalüüsi tulemused:
TSH <0,01 Refer.väärtus 0,27-4,2
Türeoglobuliin 0,83 " 3,5-77
TSI 1,08 " ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnääre ei ole septiline, tegemist on kilpnäärme ületalitlusega ehk rahvalikumalt toksilise struumaga. Kilpnäärme ületalitlus võib ka väikest palavikku põhjustada, kuigi üle 38 kraadi kehatempratuur ...

Loe edasi

Kas kilpnäärme näitajad on korrras?

Tere

tekkis küsimus seoses kilpnäärme analüüsi vastustega, kas näitajad on normis või peaksin muret tundma? 2019 sai üle elatud hodgkini lümfoom ja pärast seda on olnud meeletu kaalutõus, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei saa ma ammendavalt vastata, kui ei tea selle labori normivahemikke, kus analüüsi tegite. Siiski on üsna tõenäoline, et TSH väärtus on veidi üle normi (suuremas osas laborites on ...

Loe edasi

tüki tunne kurgus

Tere!
Augustis ilmnes mul tüki tunne kurgus,oli ka köha,mis ajas öökima.Käisin perearstil kes leidis,et mul on reflux.
Määrati maomahla vähendavat ravimit.See ei aita
Tehti röntgen,mis ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tsüst on oma olemuselt vedelikukogum ja tsüstid esinevad sageli organites, kus vedelikku produtseeritakse - kilpnääre, neerud, maks. Kilpnäärme tsüstid on healoomulised ja kui nad on väikesed ...

Loe edasi

TBO IgG normist väljas

Tere.
Käisin synlabis lasin teha kilpnäärme analüüsid.
Ja vastused tulid TSH oli norm ja FT4 oli norm aga TBG IgG oli normist väljas lisasin pildi ka .Ma muidugi tunnen ka ennast halvasti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme talitlus on korras (TSH ja FT4 normis). Kõrge TPO-AK tiiter viitab kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile, mis on pärilik kilpnäärme riskiseisund - Teil on oluliselt kõrgem ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus

Tere,

Avastati peale sünnitust 7 kuud hiljem kilpnäärme ületalitus ( pôletik) Olen 6kuud vôtnud kilpnäärme ravimit.Hetkel vôtan seda 1x päevas hommikuti.
Käin iga kuu analüüse tegemas. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sellest, et arst soovib teha kilpnäärme ultraheliuuringut, küll midagi halba järeldada ei saa. Analüüs küll päris korras ei ole - mõõdukas ületalitlus veel püsib. Tõenäoliselt soovib arst Teid ...

Loe edasi

kilpnäärme sõlm

Tere
Kilpnäärme ultraheliuuringu käigus avastati 3 cm sõlm.
Kilpnäärme ultraheliuuring
Kirjeldus: Kilpnäärmeistmuse vasakpoolses osas koos vasaku sagara eesosaga
paikneb 32 mm ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sõlme suurus ei räägi ei hea- ega pahaloomulisuse poolt. Siiski korraldab endokrinoloog tõenäoliselt peennõelabiopsia, et valida edasine ravitaktika. Kui sõlm on veenvalt healoomuline, võib ...

Loe edasi

Kilpnäärme testide tulemused.

Tere,

Olen viimastel kuudel tundnud valu lihastes ja liigestes. Lisaks sellele on mul väga kuiv nahk, mis ei lähe paremaks ükskõik mis kreemi ma kasutan. Ka juukseid langeb rohkem välja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme hormoonanalüüsid on korras ja kilpnäärmevastaste antikehade tiiter madal. Seega on kilpnäärme talitlus praegu normis ja ei külmunud õlg, kuiv nahk, juuste väljalangemine ega ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: