test 10.02.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere.

Olen 35 a ja mul diagnoosis perearst nende näitajate järgi, et ei talu piima tooteid. Alles käis mul 17 a poeg proove andmas ja tal on näitajad suuremad aga talle ei öeldud midagi. Kirjutan teisena ka poja näidud, palun selgitage neid proove ja, mis teie arvate.
Minu omad
Glükoos 0 min 5.4
Glükoos 20 min (50 g) 6.1
Glükoos 40 min (50 g) 6.2

17 a poeg
Glükoos 0 min 5.9
Glükoos 20 min (50 g 6.9
Glükoos 40 min (50 g) 7.7

Mõlematel seedimise kaebused. Minul on ka pidevad kõhu valud.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Küsimus on tulnud valel aadressil. Tõenäoliselt on tegemist laktoosi tolerantsuse testiga (testiga, mida tehakse laktoosi talumatuse selgitamiseks) ja seda kommenteerib gastroenteroloog (mao-soolearst).
Tervitades.
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kas endogrinoloogiline probleem?

Tere
Olen 33 aastane naine, põen I tüübi diabeeti ( staaz 22 aastat ). Diagnoositud ka kilpnäärme alatalitlus koos diabeediga aga ravimeid ei ole võtnud aastaid, kuna näidud olnud arstide sõnul normis. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuna olete 1. tüüpi diabeetik soovitan väga nõu pidada oma endokrinoloogiga. Kaalutõus on probleem ka 1. tüüpi diabeetikute jaoks - insuliin on olemuselt anaboolne hormoon. Rasvladestus kipub ...

Loe edasi

Metforal

Aga kas metforal võib ravivalguses väsimust tekitada

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Metforali (toimeaine metformiin) kõrvaltoimed on seotud seedetraktiga - iiveldus, kõhugaasid, ka kõhulahtisus.
Väsimust metformiin ei põhjusta.
Tervitades,
...

Loe edasi

metformin

kui mul on krooniline pankreatiit kas siis 2.tüüpi diabeediga sobib võtta metformiini,kas see võib tekitada pankreatiidi ägenemist,sest eelneva rohu glyxambyt ei soovitanud gastroenteroloog võtta just ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Metformiini võib võtta julgesti - pankreatiidi ägenemist see esile ei kutsu.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

TPO IgG kõrge

TPO IgG näitaja 11,0 kU/l - üle normi

Samas teised näitajad korras.
fT3 4.45 pmol/l
TSH 3.72
fT4 11.9 pmol/l

Emal, vanaema samuti kilpnäärme talitluse häireid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on kilpnäärme päriliku riskiseisundiga - autoimmuunse türeoidiidiga. Tegemist on kilpnäärme talitlushäire riskiga - võib tekkida nii üle- kui alatalitlus. Kilpnäärme olulist suurenemist ...

Loe edasi

Biopsia tulemus

Tere

Biopsia tulemus on järgmine:

Peennõelbiopsia kilpnäärme vasakust sagarast, 4 klaasi. Paks vere foon raskendab hindamist. Hinnatavas ulatuses leidub kolloidi, follikulaarepiteeli ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tulemus on korras - selgesõnaliselt on kirjas "healoomuline". Väljend "paks vere foon" puudutab biopsia võtmise tehnikat ja on määratud seda teinud arstile. Tegelikult on kilpnäärme sõlmede ...

Loe edasi

Eemaldatud kilpnääre

Tere
Minul on sõlmeline kilpnääre eemaldatud 30.11.2022 Nüüd võtan Thyroxin. Varem tundsin ennast normaalselt hästi, alates jaanuarist k.a. on 4-5 tundi pärast tabl.võtmist külmatunne, silmad imelikud-vesised, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie viimane TSH näit on normi piires ja seepärast oleks minu soovitus jätkata praeguse L-türoksiini annusega. Teie vaevuste põhjuse kohta on raske midagi arvata - L-türoksiin külmatunnet ...

Loe edasi

TSH taseme kohta

Minu TSH testi tulemus oli 9,17, kas peaksin mingeid arstimeid tarvitama?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 9,17 mIU/l on normist mõõdukalt kõrgem. Arvan, et ravivajaduse üle otsustamiseks tuleks teha umbes 1 kuu möödudes kordusanalüüs ja määrata ka FT4 ja kilpnäärme vastased antikehad. Oluline ...

Loe edasi

TSH näit rasedal

Olen rase ja vereproovi TSH näit 5.03mIU/l
Mida peaksin muutma, kui üldse?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võiks kaaluda väikese annuse sünteetilise kilpnäärme hormooni (L-türoksiin) lisamist raviskeemi. Võib ka teha kordusanalüüsi 2-3 nädala möödudes, määrates lisaks TSH-le veel FT4, FT3 ja kilpnäärmevastased ...

Loe edasi

enesetunne

Tere.

2.tüübi diabeetik olen nüüd umbes 6 aastat.Tarvitan ka tablette raviks.Mure on selles,et mind teeb rahutuks enesetunne seoses veresuhkru kõikumisega. Kui see hakkab lähenema 4-le tuleb ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui enesetunne nii veresuhkru tõusust kui ka langemisest märku annab, ongi Teil motivatsiooni hoida väärtused 5-10 mmol/l vahemikus, mis ongi hea kompensatsiooni vahemik. Ei metformiin, jardiance ...

Loe edasi

Maovalu

Umbes kaks aastat tagasi hakkasid probleemid maovaludega . Ja valu on igapäev . Hommikul ja päeval on kõik korras kuid kui päeval olen söönud siis õhtul on väga tugev maovalu . Nii et seista põhimõtteliselt ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Kõhuvalu käsitlus on keerukas. Hea, et see uuring on korras. Tuleb jätkata koostöös arstidega põhjuse otsimist ja toimiva ravi leidmist. Mõnikord võtab see veidi kauem aega.

Head ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: