Eaka diabeetiku järsku tekkinud jalaprobleem 03.11.18 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere
Krooniline diabeetik ja reumaatik, koduhooldusel, sügava puudega, liikumisvõimetu (istub voodi äärel), jalgadele ei tõuse üldse.
Pildil nähtav sinikas jalal tekkis ilmselt nädala jooksul-katsudes kõva, ei kuuma, valulikkust ei kurda, palavikku ei ole. Kukkunud ja ära löönud ei ole. Saab järgmisi ravimeid-Novomix 30 -hommikul 48 ja õhtul 40 TÜ, ISDN Phradioapharm, Xcarelto, Betalok, Movalis, Allopurinol, Dixosin, Cardace ja Nexmesol. Minu küsimus-millest võib antud muutus põhjustatud olla?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Tegemist ei ole diabeediga seotud muutusega. Pigem on see perifeersete veenide tromboos või vähene põletik. Soovitan vastavalt piirkonda määrida hepariini sisaldava salviga. Patsiendile ei tohiks "sinikas" kuigivõrd vaevusi põhjustada. Igaks juhuks võiks võimalusel jalga siiski perearstile või pereõele näidata - tehtud ülesvõte ei pruugi olukorda ammendavalt peegeldada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

loomsed rasvad ja veresooned

Tere!
Kas liigne loomsete rasvade tarbimine võib diabeetiku veresoontele mingit kahju teha ka siis, kui vererasvade analüüsid (kolesterool jne) on läbi aastate ideaalses korras olnud?
ette ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Viimasel ajal on avaldatud arvamust, et suhkruhaigete puhul ei saa kolesterool olla kunagi liiga madal s.t. mida madalamad väärtused, seda parem südame-ja versoonkonnahaiguste riski seisukohalt. ...

Loe edasi

Diabeetiku uriin

Tere! Minu elukaaslane on diabeetik, vanust 22. Pärast tema pissilkäiku on wc potis vee pinnal (pärast vee peale laskmist) vahutav kiht, kobrutav selline. Millega võiks küll tegu olla? Ajan teda ka tasapisi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teha tuleb uriinianalüüs (seda võib teha ka perearstil). Võimalik on nii pisikutest kui seentest põhjustatud põletik. Kui analüüs põletikku kinnitab, tuleb ka ravida.
Tervitades,
...

Loe edasi

neeruhaigus

kas neeruhaigus põhjustab ka veresuhkru kõikumise

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Lühike vastus oleks - ei põhjusta.
Kui olete juba suhkruhaige ja teil on samal ajal ka neeruhaigus, võib viimase ägenemisel siiski teatud mõju olla - põletikulise protsessi puhul veresuhkur ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: