Venitusarmide teke 11.08.18 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere

Teismeeas kaotasin oma kehakaalust äkiliselt mitu kilo ja pärast seda tekkisid venitusarmid. Olen ka teadlik, et venitusarmid vōivad tekkida hormonaalsete muutuste tõttu. Viimased paar aastat on kehakaal olnud stabiilne ja ei ole saanud ka hormonaalset ravi, kuid venitusarme tuleb reite peale aina juurde.
Kas oskate öelda, millele peaksin tähelepanu pöörama või on selline protsess normaalne?
Ette tändes

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Venitusarmid ei teki hormonaalsete muutuste tõttu, vaid ikka mehhaanilisest survest - kui keha mingi osa nii kiiresti kasvab (ükskõik, kas pikkusesse või laiusesse), et nahk ei suuda järele venida. Nii tekivad nn. rasedusarmid kõhu kiirest suurenemises raseduse ajal - tõsi, paremini nähtavaks muutuvad nad peale sünnitust, kui kõht taas kahaneb ja nahk lõtvub. Samuti tekivad venitusarmid kiirel kasvamisel puberteedieas või kiire kaalutõusu puhul - enamasti reitele, kõhule, mõnikord ka seljale. Kindlasti on olulised naha- ja nahaaluskoe individuaalsed iseärasused - mõnel inimesed tekivad venitusarmid kergemini, teistel ei teki neid ka näiteks peale korduvaid rasedusi.
Endokriinhaigus, millele seoses venitusarmidega mõnikord viidatakse, on neerupealiste ületalitlus ehk Cushingi tõbi. Sel juhul põhjustab neerupealiste hormooni kortisooli liig kroonilist naha kahjustust, mille tõttu naha elastsus väheneb ja kuna selle haigusega seoses tõuseb kehakaal ja rasvkude paigutub ümber kehatüvele, tekivadki kõhule ja reitele venitusarmid, mis on vähemalt 1 cm laiused ja pruunikaspunast värvust (mitte kitsad ja kahvaturoosad nagu tavalised venitusarmid). Lisaks venitusarmide tekkimisele muutub nahk pärgamentjaks, vähimalgi vigastusel tekivad suured nahaalused verevalumid. Cushingi tõve puhul esineb lisaks vererõhu tõus, jäsemete kõhetumine ja nõrkus, menstruaaltsükli häired jne. jne. Cushingi haigust esineb harva, kuid kui kõik eelkirjeldatu tõepoolest Teid puudutab, soovitan kiiresti perearstiga ühendust võtta.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

venitusarmid

Tere.
Minu laps on praegu 12 aastat vana ja tal on venitusarmid rindadele tekkinud. Juba paar aastat tagasi tekkisid tal venitusarmid reie sisekülgedele ja ka põlve taha sääre ja reie peale. Millest ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnääre ei põhjusta kindlasti venitusarmide teket. Kõige tavalisemaks põhjuseks on kiire kasv või kaaluiive. Kui venitusarmid on laiad (üle 1cm) ja punetavad, peaks neid igaks juhuks siiski ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: