Kilpnäärme hormoonid ja rasestumine 28.02.18 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Tegin vereanalüüsid:
Tsh 1.35 (0.27-4.2)
Ft3 2.7 (3.1-6.8)
Ft4 14 (12-22)
TPO IgG 67

Mõned aastad tagasi sain autoimmuunse türeoidiidi diagnoosi, analüüsid olnud alati piiripealsed ja seega ravi pole alustatud. Ka antkkehade tiiter on võrreldes aastatetaguse analüüsiga kohe oluliselt madalamaks läinud. Perearst ütles ainult, et kui soov rasestuda, siis peaks asjad taaskord üle vaatama.
Kas praeguste analüüside korral oleks raseduse planeerimisel vaja alustada asendusravi?

Lisaks oli chol 5.6 (<5) ja LDL chol 3.2 (<3), HDL ja triglütseriidid normis. Kas antud juhjl võib vähene kolesterooli ja LDL tõus olla ka tingitud kilpnäärmest ? Ise olen toitumisel küll üsna tervislikkuse etalon :)

Tervitades,
L

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Raseduse planeerimiseks asendusravi vaja alustada ei ole. TSH 1,35 mIU/l on ideaalses vahemikus.
Hüperkolesteroleemia ei ole seotud kilpnäärmega - kilpnäärme talitlus on praegu täiesti korras.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnäärme alatalitlus

Kas kilpnäärme alatalitluse korral peab rohtu tarbima igapäevaselt või ainult siis kui näit tõuseb? Ning kas on võimalik,et teatud viirusest tekib kilpnäärmepõletik?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitlus on peale mõningate erandjuhtude pöördumatu seisund, seega tuleb asendusravi sünteetilise kilpnäärme hormooniga tarvitada pidevalt - ilma pideva tarvitamiseta hormoonid ...

Loe edasi

Kilpnääre ja rasestumine

Tere. Oleme elukaaslasega üle aasta proovinud last saada kuid seni tulutult. Käisin naistearsti juures ning ta saatis mind tegema igasugu analüüse, et tuvastada, kas võib olla sellel mingi põhjus, miks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on kilpnäärmevastaste antikehade tiitri tõusuga, mis viitab autoimmuunsele kilpnäärmehaigusele. Autoimmuunne kilpnäärmehaigus suurendab oluliselt kilpnäärme talitlushäire (üle- või ...

Loe edasi

Kilpnäärme hormoonid

Tere
Selline küsimus, sooviksin teha kilpnäärme talitust hindavat testi. Kuna alates 10. eluaastast kõrgenenud kehatemperatuur (enamik ajast temp. vahemikus 37.4-37.8), probleemid naha ja seedimisega, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Beebipillid ja migreeniravimid kilpnäärme hormoonanalüüside tulemust ei mõjuta. Vereproovi ei pea andma tühja kõhuga, ka menstruaaltsükli faasil pole tähtsust. Väike nohu-köha ei mõjuta samuti ...

Loe edasi

TPO,TSH ja rasestumine

Tere! 18.02.2016 tehtud analüüs näitas, et TPO näit oli Ak >1300 kU/L ja 21.04.2016 tehtud analüüs näitas,et TSH 3.54 mU/l . Tehti ka kilpnäärme UH ja see oli korras.Mingit ravi peale ei pandud, öeldi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrge TPO tiiter näitab, et Teil on tegemist autoimmuunse türeoidiidiga - päriliku kilpnäärme talitlushäirete riski seisundiga. TSH 3,54 mIU/l on normi piires ja seega on kilpnäärme talitlus ...

Loe edasi

kilpnäärme hormoonid

Kui kilpnäärme hormoonid tsh, t3 ja t4 on täiesti korras kas siis välistab see kilpnäärme haiguse

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärmehormoonid on korras, välistab see kilpnäärme talitlushäire s.t. nii üle- kui alatalitluse esinemise. Kilpnäärme mahu ja struktuuri kohta, samuti võimaliku autoimmuunhaiguse esinemise ...

Loe edasi

Kilpnäärme puudumine ja rasestumine

Tere!

8 aastat tagasi avastati mul pahaloomuline kasvaja kilpnäärmes, mille tagajärjel eemaldati mõlemad kilpnäärme sagarad. Umbes 6 kuu pärast ma rasestusin probleemiteta. Nüüd sooviksin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme puudumine ei takista Teil rasestuda. Kui hormoonid on L-türoksiini foonil korras, ei peaks probleeme olema. Soovitan oma günekoloogiga tõsiselt nõu pidada ja teha vajalikud uuringud.
Loe edasi

kilpnääre

Tere,
kas pärast kilpnäärme täieliku eemaldamist on võimalik saada lapsi?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Peale kilpnäärme eemaldamist on vajalik pidevalt võtta sünteetilist kilpnäärmehormooni L-türoksiini piisavas annuses, et säilitada normaalne kilpnäärmehormoonide tase organismis. Asendusravi ...

Loe edasi

kipnäärme alatalitlus

kas kilpnäärme alatalitlusega on võimalik hoida kehakaalu normi piires. Toitun tervislikult ja liigun piisavalt. Samuti on sõlmed. 8 aasta vältel võtan L-Thyroxini 100.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Loomulikult on. Kui võtate adekvaatses koguses L-türoksiini, on Teie hormoonid korras ja kilpnäärme mõju kaalule välistatud. Kehtivad kõik tervisliku toitumise ja sportiku eluviisi soovitused ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitlus ja solaarium

Tere!

Kui tavalise päikese käes päevitamine on aktiivse kilpnäärme puhul täiesti vastunäidustatud, siis siit küsimus - kas 10-minutilised seansid solaariumis u. paar korda kuus on ka keelatud?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sarnaselt päevitamisele rannas on kilpnäärme ületalitluse korral vastunäidustatud ka solaarium. Kui tervis paraneb ja hormoonid korda saavad jõuate ka päikest võtta.
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja rasestumine

Tere!
Nimelt diagnoositi mul kilpnäärme alatalitlus.Analüüsi näidud järgmised:FT4:13,5pmol/l; FT3:4,67pmol/l; TPO-AK:677IU/ml; TSH:8,07mIU/I
Ravi:L-Thyroxin 50mkg 1 tbl.hommikul,mida olen võtnud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil diagnoositud kilpnäärme alatalitlus on minimaalne. Kuna saate nüüd veel ka asendusravi, võite tõepoolest rasestuda kasvõi kohe ilma eelnevat korduvat hormoonanalüüsi tegemata. Kui rasedus ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: