Kilpnäärne ületalituse mõju rinnaga toitmisel 31.01.18 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Olen diagnoositud kilpnäärme alatalitusega. Viimane l-türoksiini doosi reguleerimine oli 2017. aasta algul, mil jäin lapseootele - endokrinoloog määras ennetavalt 125 mcg päevas aga kuna hakkasin kaalu kaotama siis määras rasedust jälgiv naistearst 5 päeval nädalas 100 mcg ja kahel päeval nädalas 125 mcg. Sellega püsis TSH 2 piirides ja ka T4 oli normis. Rasedus oli kerge, ilma komplikatsioonideta aga ka väikese kõhu ja lapse väikese eeldatava sünnikaaluga. Sünnitasin 2017.a. detsembris, laps kaalus 2900g. Peale sünnitust olin ca 1,5 kuud ligi 10 kg vähem oma sünnituseelsest kaalust, nüüd olen hakanud veidi juurde võtma. Jaanuari eelviimasel nädalal käisin sünnitusjärgses kontrollis ja palusin määrata ka TSH taseme. Vastus tuli TSH 0.032 (referents 0.16-3.9), T3 oli 5.0 (referents 3.7-6.1), T4 oli 24.8 (referents 11.5-19.6) ja thyroglobuline 359.7 (referents <99.0). Olen peale tulemuste teadasaamist jätkanud 100 mcg võtmist igapäevaselt. Minu küsimus puudutab tegelikult minu last, kes on sünnist saadik rinnapiimal, piima jätkub ja laps sööb tihedalt ning on terve välimusega ja rahulolev (gaasivalud välja arvata) kuid lastearst ei ole rahul tema kaaluiibega. Kodus kaaludes on näha, et laps võtab juurde, mitte just maksmimumpiirides kuid võtab jõudsalt kuid lastearsti juures näitab kaal hoopis teist numbrit ning alla miinimumi iivet (vähem kui 300g kahe nädalaga). Tahtsin küsida, kas minu praegune kilpnäärme seisund võib mõjutada lapse kaaluiivet kuna hetkel paistab olevat ületalitus (millest siis vist ka mu enda kaalulangus) ja mida saaksin teha olukorra parandamiseks. Tänan Teid ette vastuse eest!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teil ei ole kilpnäärme ületalitlust, asendusravi L-türoksiiniga on lihtsalt veidi üleannustatud (see, mis oli õige annus raseduse ajal, on peale sünnitust osutunud veidi ülemääraseks). Tegite juba õigesti, et L-türoksiini annust vähendasite ja loodetavasti lähevad ka kilpnäärme hormoonanalüüsid paika - uue proovi võiks teha umbes kuu aja möödudes. Türeoglobuliini väärtusel Teie juhtumil kliiniline tähendus puudub ja seda pole edaspidi mõtet määrata. Lapse kaaluiivet ei tohiks L-türoksiini üleannustamine mõjutada - laps ei saa kilpnäärme hormoone Teilt rinnapiimaga, tal on oma kilpnääre.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

ravimid imetamise ajal

Mul on paar küsimust ületalituse kohta. Kahjuks ei leie ise netist vastuseid.

31.12.17 saab neli kuud kui sünnitasin. Praegu imetan last ja lisaks annan juurde rinnapiima asendajat.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegelikult vastab Teie küsimustele 5 päeva möödudes dr. Fogel, aga olgu peale ...
Ei ole olemas näitu, millest alates on tablettravi tingimata vajalik. Ravivajaduse otsustab arst Teie ...

Loe edasi

Juuste väljalangemine

Tere


Minu mureks on juba mitme aasta jooksul juuste väljalangemine. Perearst saatis mu endokrinoloogi juurde ise, sest leidis, et kaelal on mingid munad. Ultraheli vaadates ütles endokrinoloog, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vastan siis küsimustele:
1. Autoimmuunne türeoidiit ei ole juuste väljalangemise põhjuseks. Juuste väljalangemist võib põhjustada autoimmuunne agressioon karvanääpsu suhtes, kuid see ...

Loe edasi

Kilpnäärme analüüsid

Kui laps oli 4k.vana mul diagnoositi kilpnäärme ületalitust TSH-0,093, T3-12,14,T4-25,83. Arst kirjutas Tiotil 2 tbl päevas, 3 nädalat hiljem TSH-0,010, T3-13,34, T4-30,86. Arst kirjutas Thirozol 2 tbl ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Autoimmuunse kilpnäärmehaiguse ägenemine peale sünnitust on üsna tavapärane. Arst on korraldanud ületalitluse ravi üsna väikeses annuses (tõenäoliselt toidate rinnaga), mistõttu ravi mõju ...

Loe edasi

tiotil ja imetamine

Tere
Kilpnäärme ületalituse tõttu kirjutas perearst välja Tioitil tab. 3 tk 2korda päevas. olen 9 kuuse tita ema. Laps saab ka veel päeval väheses koguses rinda kuid öösel on ta suur tissi sõber. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Paanikaks pole põhjust. Tiotiil ongi kilpnäärme ületalitluse valikravimiks rasedatel ja rinnaga toitvatel emadel. Väike kogus ravimit satub rinnapiimaga ka lapse organismi, kuid mingeid kahjustusi ...

Loe edasi

Tere,

Lugesin, et kilpnäärme ületalituse tuhul ei tohi päevitada, kuid kas kilpnäärme alatalituse puhul päevitamine ja solaarium on lubatud?

Ette tänades,
Ele

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, on lubatud. Kilpnäärme alatalitluse puhul siin kitsendusi ei ole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: