rasestumine ja kilpnäärme alaltalitlus 18.12.17 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere, sooviks teada, et kui on varasemalt olnud ths 5-8 vahel ja nüüd oktoobri lõpus oli näit 2.93 ja arst arvas, et rohtu tarvitama pole vaja hakata. Kas siis peaksin laskma veel ühe vereanalüüsi teha, et ehk ikkagi on vaja l-türoksiini rasestumise abistamiseks? Olen kuulnud, et rasestuda peaks ths olema vahemikus 1-1.5. Ja kui tehaksegi uus vereanalüüs ja ka see on 2.9 kanti kas siis oleks mõistlik ikkagi arstilt väikest annust ravi küsida.?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Rasestumisele loetakse soodsaimaks TSH vahemikku 1-2,5 mIU/l. Teie näit 2,93 mIU/l on sellele üsna lähedal ja ka mina arvan, et hetkel kilpnääre rasestumist ei takista. Kui rasestuda poole aasta jooksul ei õnnestu, tuleks kindlasti teha kordusanalüüs. Kui siis on TSH tõusnud üle normi, oleks väike annus L-türoksiini tõenäoliselt asjakohane. Samas tuleks võimalikke rasestumist takistavaid tegureid vaadata laiemalt ja mitte keskenduda üksnes kilpnäärmele.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

TPO,TSH ja rasestumine

Tere! 18.02.2016 tehtud analüüs näitas, et TPO näit oli Ak >1300 kU/L ja 21.04.2016 tehtud analüüs näitas,et TSH 3.54 mU/l . Tehti ka kilpnäärme UH ja see oli korras.Mingit ravi peale ei pandud, öeldi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrge TPO tiiter näitab, et Teil on tegemist autoimmuunse türeoidiidiga - päriliku kilpnäärme talitlushäirete riski seisundiga. TSH 3,54 mIU/l on normi piires ja seega on kilpnäärme talitlus ...

Loe edasi

Rasestumine kilpnäärme ületalitlusega ja sellega seonduvad riskid

Tere, küsimus on selles, et tahaks veel ühte last saada, vanusest viimane võimalus, kilpnäärme ületalitlus on avastatud 8 kuud tagasi, olen võtnud Tiotili tablette ja TSH on normis. Kas on selline võimalus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitlus kelleltki viljastumisvõimet ei võta. Kui olete juba 8 kuud ravi saanud ja analüüsid en enam-vähem korras, võib varsti mõelda ravi lõpetamisest. Konkreetse korralduse ...

Loe edasi

Kas kilpnäärme põletik võib olla mitterasestumise põhjus?

Tere! Mul on selline küsimus, et kas kilpnäärme põletik võib olla põhjus, miks ei saa rasestuda? Käisin paar kuud tagasi arsti juures kahtlusega, et olen rase. Tuli välja, et ei ole rase. Läksin siis perearsti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme põletiku all mõeldakse tavaliselt kroonilist autoimmuunset türeoidiiti. See on päriliku eelsoodumusega kilpnäärmehaigus, mis suurendab kilpnäärme alatalitluse (veidi ka ületalitluse) ...

Loe edasi

Kilpnäärme puudumine ja rasestumine

Tere!

8 aastat tagasi avastati mul pahaloomuline kasvaja kilpnäärmes, mille tagajärjel eemaldati mõlemad kilpnäärme sagarad. Umbes 6 kuu pärast ma rasestusin probleemiteta. Nüüd sooviksin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme puudumine ei takista Teil rasestuda. Kui hormoonid on L-türoksiini foonil korras, ei peaks probleeme olema. Soovitan oma günekoloogiga tõsiselt nõu pidada ja teha vajalikud uuringud.
Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja rasestumine

Tere!
Oleme üritanud juba pea 2 aastat teist last saada, aga siiani tulemusteta.
Põen kilpnäärme alatalitlust ja mul on ka autoimuunne türeoidiit (kui asjast õigesti aru saanud olen:)). Viimased ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga noortel naistel, kellel on viljastumisega probleeme, on soovitav hoida TSH väärtus vahemikus 0,4-2,5 mIU/l. Seega võiksite Te tõepoolest võtta väikeses ...

Loe edasi

Prolaktiin ja rasestumine?

Tere!
Olen 24 aastane ja soovin lähima aasta jooksul rasestuda. Viimastel kuudel on ära jäänud menstruatsioon. Vereanalüüs näitas,et ajuripats toodab liiga palju prolaktiini ja rasestumine seega ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Prolaktiini taseme tõus võib tõepoolest olla menstruaaltsükli häirete ja viljatuse põhjuseks. Millised on konkreetselt Teie puhul prolaktiini tõusu põhjused, selgitavad täpsustavad uuringud ...

Loe edasi

Tere!

Käisin uuringutel ja näidud sellised:
FSH 7,25
LH 3.44
Testost 0.84
THS 23,460

Sain teada, et on kilpnäärme alatalitus. Mida ma peaksin veel teadma, selliste näitude ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 23,46 mIU/l on oluliselt normist kõrgem (norm 0,4-4,0) ja viitab tõepoolest kilpnäärme alatalitlusele. Täpsustamiseks on vajalik ka FT4 (FT3) ja antikehade määramine - tõenäoliselt selgub ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalituse ravi ja rasedus?


Mul avastati kaks kuud tagasi kilpmäärme ületalitus. Praegu saan ravi, Tiotil tablettidega. Soovime perre veel ühte last, aga tablette pean võtma ilmselt veel kuskil aasta. Muidu poleks probleem,i ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitlus tavaliselt rasestumist ei takista, kuid haiguse ajal rasedust planeerida küll ei soovita. Tiotiil ei ole lootetoksiline ja raseduse ajal püütakse ravimi annust hoida ...

Loe edasi

tsüstid kilpnäärmes ja rasestumine

Tere,

Sonograafias leiti kilpnäärme väliskontuuridel tsüstid (vist 4 tk) läbimõõduga 5-6 mm vist 4 tk, perearsti poolt tehtud vereproovides olid näitajad kõik normi piires Glükoos 4,8 mmol/l, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuni 6 mm-sed tsüstid kilpnäärmes ei oma tegelikult mingit olulist kliinilist tähendust. Kui kilpnäärmehormoonid on korras, siis töötab kilpnääre normaalselt ja rasestumisele ei ole kilpnäärme ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitlus

Lp.dr. Ambos!
Paar päeva tagasi selgus veenivere proovist, et arvatavasti kannatan kilpnäärme ületalitluse all - üks näitajatest (täpselt ei mäleta nimetust) oli 0,05 (norm. 0,4-0,5).
Endokrinoloogi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
"Triibupüüdmine" lükake edasi, kuni pääsete endokrinoloogi vastuvõtule ja saate selgust kilpnäärme talitluse kohta. Enne perekonna juurdekasvule mõtlemist tuleb oma tervis korda saada. Samas ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: