TSH muutumine nädalaga? 22.10.17 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Vabandan, kui kogemata olen kirjutanud vale teema alla.

Olen 39.a. naine ja pisiperet plaaninud 10 kuud, kuid siiani pole õnnestunud. Augusti keskel oli töökoha vahetus ja 30. aug. lasi naistearst teha TSH ja prolaktiini proovid - TSH 3,71 ja prolaktiin 669.

Vahepeal sattusin perearsti juurde igahommikuse kõhulahtisusega. Tehti TSH (näit 3,40) ja D-vitamiin (näit 61) - proovid võeti 12. okt. Perearsti soovitusel hakkasin igapäevaselt juurde võtma D-vitamiini 25 mikgogrammi ja samal ajal tarbisin ka kalamaksaõli, millel D vit. sees.

Naistearst saatis mind edasi viljatusravi arsti juurde, et kontrollida munajuhasid ja sealt paluti hoopis teha uued vereproovid. Proovid andsin 20.okt:
TSH 5,42, prolaktiin 787, vaba türoksiin 16,5 ja türeoidperoksüdaasi vastane igg 10, D-vitamiin 59. Enne proovide andmist oli täielikult magamata öö ja veidi pingelisem tööpäev.

Kuidas on võimalik, et TSH näit nädalaga nii korrast ära läheb ja ka D-vitamiini tase on langenud, kuigi igapäevaselt seda olen juurde võtnud? Kas on võimalik, et proovid on vahetusse läinud?

Kas magamatus / stress võivad TSH taset mõjutada nii tugevalt? Lisan veel, et mul on 3 cm. müoom. Olen kuulnud, et müoomi eemaldamisega langeb ka prolaktiini tase)
Kas tegemist on nüüd kilpnäärme haigusega?

Kas kilpnäärmerohud on eluaegsed, isegi kui soovitakse raseduse soodustamiseks TSH näitu saada 2,5 peale? Olen kuulnud, et kilpnääre lülitab ennast välja ja ei tooda siis enam hormoone ning loodab vaid nendele rohtudele.

Tervisega mingeid kaebusi ei ole, tunnen ennast hästi, olen normaalkaalus, ravimeid ei võta.

Aitäh vastuse eest!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teil korduvalt määratud hormoonanalüüsides on nii TSH kui prolaktiin vähese tõusuga. Stress ja magamatus võivad mõjutada prolaktiini taset, TSH-le ei peaks see mõjuma. Erinevates laborites määratud TSH väärtused võivad mõnevõrra erineda (ka normiväärtused on erinevates laborites veidi erinevad). Igal juhul soovitan määrata kilpnäärmevastaste antikehade tiitri (TPO-AK ja Tg-AK). Kui antikehade tiiter on kõrge, soovitaksin kindlasti pisipere ootuses alustada asendusravi L-türoksiiniga. Sel juhul on tegemist autoimmuunse kilpnäärmehaigusega, mille puhul vajate ka edasipdi jälgimist. Kui antikehade tiiter on madal, ei ole asendusravi ehk tingimata vajalik, kuid pole ka vastunäidustatud, kui günekoloog seda siiski soovitab. Kilpnääre ei lülita ennast välja ega looda üksnes ravimitele. Günekoloog võiks Teid nõustada ka prolaktiini taseme osas - kõrgenenud prolaktiin pärsib samuti munasarjade tööd. D-vitamiini tase olemasolevate suhteliselt vähese D-vitamiini sisaldusega preparaatide toel kiiresti ei tõuse, kõikumine 61-59 on tõenäoliselt labori lubatud vea piires.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

TSH

kui TSH on 0,11 mu/l, kas on muretsemiseks põhjust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

TSH

Tere,
tegin veebruari lõpus vereanalüüsi ja sooviks teada, mida tähendab see TSH tulemus?Kilpnääret stimuleeriv hormoon ehk TSH ? 7.45 mIU/l 0.4 - 4 mIU/l

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH mõõdukas tõus viitab suure tõenäosusega algavale kilpnäärme alatalitlusele. Siiski on enne võimaliku asendusravi alustamist vajalikud täiendavad uuringud. Need korraldab Teile perearst ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus

perearst tegi anlüüsi, kus näitaja 1,99.
kuid alumine määr oli sedelil 3,75. see on vist tsh
kuidas hindate?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt TSH. 3,75 ei ole alumine, vaid ülemine määr (igaks juhuks võib perearst määrad siiski üle vaadata). TSH 1,99 mIU/l on normi piires.
Tervitades,
...

Loe edasi

TSH näit

Kas peaksin panema aja endokrinoloogile??
TSH 0,28 mU/l
FT4 18,49 pmol/l
FT3 4,65 pmol/l

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme hormoonanalüüsid on korras. TSH minimaalne supressioon kliinilist tähendust ei oma ja kilpnäärme ületalitluse retsidiivi sellest järeldada ei saa. Hetkel endokrinoloogile minema ...

Loe edasi

Kilpnäärmehormoon

Tere!


Kas kilpnäärmehormooni tase (TSH) 0,69 on normipärane ning muretsemiseks pole põhjust? Kas seda näitu on võimalik seostada väsimusega. Milline on TSH normaalne vahemik (st millisest ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH normivahemik on 0,4-4,0 mIU/l. Niisiiis on Teie TSH täiesti korras ja seega kilpnäärme talitlus normis.
Tervitades,
Anu Ambos.

Loe edasi

Norm-TSH raseduseks

Tere.
Milline on norm TSH tase rasestumiseks? Minu TSH mõõdeti 0,74. Internetist loen, et TSH peaks rasestumiseks olema vähemalt 1.
Ette tänades.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie TSH väärtus on normaalne ja fertiilsusele mõju ei avalda. Soovitav TSH vahemik 1-2,5 mIU/l on USA-s läbiviidud populatsionnuuringutes saadud tervete mediaanväärtus (keskmine) ja seda ...

Loe edasi

TSH

Tere,

TSH näit on 0.397. Kas on muretsemiseks põhjust?

Ette tänades
N 31a

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Muretsemiseks põhust ei ole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

TSH

Olen mures kilpnäärme pärast. Suvel tehtud analüüsid olid korras (TSH veidi üle 2), nüüd aasta algul TSH näit normist veidi kõrgem (4.8). Samas on ka pitsitustunne kaelal ja kõris ning pulss normist kõrgem. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH väärtused muutuvad ikka aja jooksul veidi. Minimaalselt suurenenud TSH väärtus on iseloomulik kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile ja kilpnäärmevastaste antikehade määramine oleks ...

Loe edasi

tsh

Tere!

Palun öelge kas tsh näitaja 2,4 näitab mingit kõrvalekallet kilpnäärme töös?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 2,4 mIU/l näitab, et kilpnäärme talitlus on normi piires.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

kehakaal

Olen juba 15.aastat tarvitanud ravimit L-thyroxin .Viimasel aastal on juurde tulnud üle 15 kg. kehakaalu ja endokrinoloog ütleb, et see ei ole ainevahetusest, kelle poole ma peaksin pöörduma. Vereproovid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie TSH on kõikunud siiski üsna väikestes piirides ja kui see näitaja tekitab kahtlusi, tuleks olukorra selgitamiseks määrata ka teised kilpnäärmehormoonid. Kaldun Teie poolt esitatud analüüsitulemuste ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: