kilpnäärme tsüstid/kurk haige 04.08.17 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere. Kevadel jäi kurk haigeks,ajas kühima ja sain perearstilt paar antibiootikumi kuuri sellele. valus neelata,nagu oleks klomp kurgus. Jamasin sellega mitu kuud.. sümptomid tulid ja jäid. paremaks nagu ei läinud. Saadeti lõpuks kurguarstile-seal tehti siis erinevad uuringud kus uuriti ka söögitoru lõpuks-käisin mööka neelamas-see oli korras ja tehti siis lõpuks ka uh kaelast...kus leiti siis mitu tsüsti kilpnäärmes suurim mingi 1cm.... (mais). lõpuks perearst saatis endokrinoloogi juurde-kus siis ka käisin,kuid tema sõnul pole need sümptomid sellest. Hetkel ajab köhima,nagu oleks klomp kurgus,kaela midagi eriti panna ei saa-ahistab,samuti turvavöö autos ahistab-selili magades hakkab pooma...jne. endokrinoloog ütles jh et väike-st see rohkem kurguarsti probleem.jälle kurgukale-tema ütles,et ei tema probleem pole-aga võiks konsulteerida hoopis kopsuarstiga-järsku on seal midagi (röntgen oli ok kevadel) veri on enam-vähem ei näita midagi erilist. Ootan nüüd aega kopsuarstile-kõik see ootamine ja ühelt teisele jooksutamine on ainult enam ja enam ränk. eriti kui pean selleks jälle võtma teekonna kuskile linna (elan maal) . samuti tehti allergoloogi poolt testid allergiale-ka selle variandi pakkus perekas välja ka tühja. Mida teha jätkuks? kas asi on ainult kõrvade vahel nagu üks arst mind lausa "tembeldas" hulluks.
kuna iga päevaga on ikka üks jama selle hingata saamisega.... eriti kui poob ja pigistab ja midagi kaela ei saa panna?????

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kaldun arvama, et endokrinoloogil on õigus ja ka täpsemaid asjaolusid teadmata on mul raske ette kujutada, kuidas 1cm läbimõõduga tsüstike normisuuruses kilpnäärmes Teid köhima ajada või lämmatada saaks.
Tegelikult on nn. poomistunne üks kõige sagedasemaid psühhosomaatilisi vaevusi, mis esineb paljudel inimestel kroonilise stressi olukorras. Kui keegi Teiega tegelenud arstidest sellele viitas, ei tahtnud ta Teid kindlasti "hulluks tembeldada", vaid panna mõtlema selle üle, kas ehk Teie elus on mõni selline situatsioon.
Siiski tuleb kõik võimalikud haiguslikud põhjused välistada ja seda on Teie perearst Teid erinevate spetsialistide vastuvõtule ja uuringutele suunates püüdnud ka teha.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Valulik kilpnääre

Eelmine suvi diagnoos, mittetoksiline hulgisõlmeline struuma (tsüstilised muutused). Paremas sagaras tsüstid 7mm ja 17mm, vasakus sagaras tsüst 9mm. Verevool kilmnäärme arterites-veenides tagasihoidlik. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võimalikud on kaks varianti:
1. Alaäge kilpnäärme põletik - tegemist on viirushaigusega, mis muudab kilpnäärme valulikuks ja võib ka palavikku põhjustada. Analüüsides tekib põletikunäitajate ...

Loe edasi

kilpnääre

tere, mul on juba 6 aastat sügelust ravitud, läbisin kilpnäärme analüüsid, öelge, kas TSH test on normis? kui magama lähen, valutab kurk.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme hormoonanalüüsid on korras. Kilpnääre ei ole Teie vaevuste põhjuseks.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnäärme tsüstid

Kilpnäärme UH uuringu vastusest - "istmuse piirkonnas paremal ca 0,2 cm ja vasakus sagaras ca 0,3 cm tsüstid- TI- RADS 1."
Kas leitud tsüstid võivad põhjustada tükitunnet kurgus (tekib pikemat aega ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
2 ja 3mm tsüstike ei saa mitte kuidagi põhjustada tükitunnet kurgus või mistahes muid vaevusi. TI-RADS1 tähendab, et nende pahaloomulisuse risk on 0% ja jälgida neid pole vaja. Sisuliselt on ...

Loe edasi

Kael tundlik ja kurk valutab

Tere, tahtsin küsida, kui kurk pidevalt valutab, veidi hääl muutub, kui palju räägin, kurk väsib. Kui panen salli kaela peale, nagu midagi segab. Kas võib kilpnäärme midagi sellist põhjustada või peab ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie vaevuste seos kilpnäärmega on pigem vähetõenäoline. Kui kurk valutab ja on tekkinud probleemid häälega, tasub kõigepealt pöörduda nina-kõrva-kurguarsti poole.
Tervitades,
...

Loe edasi

Vereanalüüs

mida näitab vereanalüüsis Ret, mis mul on 84, kuid norm on kuni 70?kas võib olla tegemist kilpnäärme pahaloomulisusega. Selles on sõlmed ja tsüstid.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei saa ma aru, millest on jutt. "Ret" ei tohiks tähistada ühtegi kilpnäärme hormooni ega ka vähimarkerit. Pöörduge selgituse saamiseks analüüsi määranud arsti poole.
Tervitades,
Loe edasi

kilpnäärme tsüstid

Kilpnäärme ultraheli uuringus avastas arst vasakus sagaras rõngakujulise moodustise, mida ümbritseb valkjas ring. Kas tegu võib olla vähi algusega?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei saa ma ultrahelipilti nägemata Teile vasatata. Tsüstid on tavaliselt healoomulised, sõlmede puhul annab vastuse punktsioonbiopsia matejali tsütoloogiline uuring. Seega, kui on tõesti ...

Loe edasi

Kilpnäärme tsüst

Tere! Millest tekivad kilpnäärme tsüstid ja kas nende olemasolul võin edasi tarvitada Evonia vitamiine juustele ja kalaõli kapsleid? Ette tänades!

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tsütide tekke põhjused pole päris selged. Tsüstid tekivad ka teistesse nn. parenhümatoossetesse organitesse (maks, neerud) ja mõnedel inimestel on selleks suurem eelsoodumus kui teistel. Enamasti ...

Loe edasi

Kilpnäärme mõju südamele

Tere
Kui kilpnääre on haige siis kuidas see südamele mõjub?On see väga ohtlik?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Iga kilpnäärmehaigus mõjub südamele erinevalt (mõni ei mõju üldse). Peale kilpnäärmevähi on kilpnäärme teised haigused healoomulise kuluga ja otsest ohtu elule ei põhjusta.
Tervitades,
Loe edasi

Kilpnääre haige

Tere!Mure siis selline ,et kaks aastat tagasi diagnoositi mul struuma,võtsin vatavalt arsti ettekirjutusele joodi ja peale seda vaevused kadusid.Nüüd on mind vaevama hakanud enam vähem samad mured ,kui ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Struuma tähendab kilpnäärme suurenemist. See ei saa kuidagi põhjustada mälu halvenemist, unehäireid ega lümfisõlmede suurenemist.
Pöörduge kindlasti oma perearsti juurde ja rääkige ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Tere!Minul avastati tsüstid,neid ei opereeritud vaid tehti hormonaalne uuring ja leiti,et on kilpnäärme alatalitlus,kas see võib takistada rasestumist?Kuidas saab kilpnäärmel olla seos rasestumisega?Tänan

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tsüstid kilpnäärmes rasestumiset ei takista. Kui aga on tegemist alatalitlusega, siis kilpnäärmehormoonide vaegus mõjustab kogu organismi. Kilpnäärme alatalitlus ehk hüpotüreoos võib tõepoolest ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: