Eeldiabeet? 03.06.16 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Olen veidi segaduses, nimelt sain hiljuti kätte oma proovide tulemused ja näitasin neid korra ka arstile, kes polnud endokrinoloog. Arst kirjutas mulle metformiini tabletid 2x päevas 850mg. Praegu uurin ise ja mõningate allikate järgi mul siiski veel pole eeldiabeeti. Kas metformiini võtmine on praegu ikka näidustatud? Võib sellel olla mingi halb kõrvalmõju?
Tulemused olid:
Glükoos 102 (ref 70-110)
Hemoglobiin A1c 5,8 (ref 4.6-6.8),
Insuliini resistentsus Homa-ir 3,57(ref 0.74-2,75).
Veidi kõrge oli ka LDL kolestetool(154) ja SGPT 47(ref 0-32) - mida võiks see tähendada?

Olen praegu väga tugevalt ülekaalus ja proovin dieedi ja liikumisega kaalu alandada. Niisiis, kas teie arvates on praegu rohu võtmine hea idee või võiksin oma näite alandada püüda ainult kaalu vähendades? On mul eeldiabeet? Milliseid toite peaksin vältima? Kas mitmevilja- või kaerahelbepuder sobib hommikusöögiks?

Suur tänu vastamast!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Need analüüsid pole kindlasti tehtud Eestis, kuna vastused pole SI ühikutes. Veresuhkur ja HbA1c on tegelikult normi piires - Teil ei ole ei diabeeti ega eeldiabeeti. Mis on SGPT, ma küll ei tea, Eestis ei kasutata sellist lühendit. Insuliinresistentsuse kõrge tase käib kokku ülekaaluga ja seda saab kehakaalu normaliseerimisega langetada. Ka LDL-kolesterool on dieediga korrigeeritav. Arvestades Teie suhtelist noorust ja naissugu, arvan, et piisab kui liikumise ja dieediga oma tervist hoiate. Vältida tuleks suures koguses loomseid rasvu (sea- ja lambaliha, rasvased juustud), kokku võiks hoida ka magusaga. Mitmevilja- või kaerahelbepuder on hommikusöögiks väga hea.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kaalutõus ja kilpnäärme alatalitus

Tere!

Nimelt pöördusin perearsti poole seoses seletamatu kaalutõusuga, milleks on 10kg viimase poole aasta jooksul. Jälgin rangelt toitumist ja käin vähemalt 4x nädalas trennis ning selline ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kohe võin öelda, et Teie kilpnäärme talitlus on korras. Igaks juhuks võite endokrinoloogi juures ära käia, et välistada väga harva esinev hüpofüüsi puudulikkuse võimalus. Beebipillid on palju ...

Loe edasi

Kõrge TSH, kuid hormoonid korras

Tere!
Kuu aega tagasi määrati kliinilises veres kilpnäärmehormoonid.
P-TSH 6,74
P-fT4 15,0
P-fT3 4,9
Ning kolesterool
P-Chol 5,7
P-HDL-Chol 2,02
P-LDL-CHOL ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Normist kõrgem TSH viitab kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile, mis Teil suure tõenäosusega siiski on. Kuna FT3 ja FT4 on normis, ei ole TSH vähene tõus energiapuuduse põhjustaja. Akne ...

Loe edasi

Kaalu alandavad preparaadid

Tere

Olen peale lapse sündi väga kaugel normaalkaalust. Nimelt olen
167 cm pikk ja kaalun 94.4 kg. Söön teadlikult tervislikult ja liigun samuti aga kaal seisab. Alla pean ma aga võtma ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sibutramiin on kasutuselt kõrvaldatud, kuid Xenicali e. orlistati peaks siiski leiduma. Esialgu ei ole kahjuks uusi efektiivseid kaalu langetavaid ravimeid lisandunud. Rasedusega seotud kaaluiive ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere.
Mul diagnoositi madal kilpnäärme talitus.
Alumine0,40 ûlemine 4,0 ja THS 6,94 U m/l
Perearst ûtles saan mingid kerged rohud peale ja saab paremaks.
Läksin aga endokrinoloogi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme põletik ehk teiste sõnadega autoimmuunne kilpnäärmehaigus on pärilik ja pole ravitav. "Kerged rohud", millest perearst rääkis ongi seesama "hormoonravi", mida saama hakkate. Analüüside ...

Loe edasi

habe

Tegin hormooni uuringud , testosteroon oli 50 n/mol , milles v6ib asi olla et näokarvad ei , kasva ? Kas MINOXIDILI võib kasutada näokarvade kasvuks ja kas see reaalselt toimib ka ?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan pöörduda oma küsimustega androloogi ehk meestearsti poole. Androloogid võtavad vastu Tartu Ülikooli Kliinikumi meestekliinikutes nii Tallinnas kui Tartus. Saate nõu nii meessuguhormoonide ...

Loe edasi

Määrimine pärast L-thyroxini raviga alusatmist

Tere!

Kurtsin umbes kuu aega tagasi perearstile, et ei tunne ennast enam oma kehas hästi - pidev väsimus, ei suuda keskenduda jne.
Mind saadeti analüüse tegema ning tuli välja TSH 17.03 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie puhul on tegemist kilpnäärme alatalitlusega ja L-türoksiin on sünteetiline kilpnäärmehormoon, mida saate asendusraviks eesmärgiga hoida kilpnäärmehormoonide sisaldus veres normaalsena.
Loe edasi

Kilpnäärme testi tulemused

Tegin kilpnäärme testi kuna ei osanud enam seletust leida järgnevale:
külmatunne, kaalu paigalseis (võin ka mitte süüa, trenni teha, mitte midagi ei muutu), juuste väljalangemine, kuiv nahk, mälu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie testi tulemused on korras. FT4 on küll normi alumisel piiril, kuid TSH on ideaalses vahelikus ja TPO tiiter madal. Kilpnäärme talitlus peaks selliste analüüside korral olema normis.
Loe edasi

Hüpofüüsi adenoom

Tere,

Kompuutertomograafia ning vereanalüüside põhjal diagnoositi hüpofüüsi adenoom. (KT põhjal mõõtmetega ca 5x7 mm, prolaktiin kergelt eleveeritud). Olen käinud ühel konsultatsioonil - ootan ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on mikroadenoomiga (läbimõõt alla 10mm). Võite ohutult lennata ja ka massaaz pole vastu näidustatud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Hormonaalne düsbalanss(?)

Lp. dr. Ambos,

Selline küsimus, et kui arstikülastuse ja hormoonide kontrollimise käigus (eelkõige progesteron, estradiol ja testosteron) tuleb välja, et esineb düsbalanssi, siis millised ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võimalusi on, kuid sellega tegelevad Eestis günekoloogid ja vajadusel endokrinoloogid-günekoloogid (sellised spetsialistid on olemas Tallinnas Ida-Tallinna Keskhaigla Naistenõuandlas ja Tartus ...

Loe edasi

Lümfisõlmed.Higistamine.

Tere!
13-14 a olid väga suurenenud kaelal lümfisõlmed ja need opereeriti millegipärast ära.
Praegu on nii et nad kaenlaall valutavad sageli, mujal ka, ja kaela ühel poolel ka, ägedad higistamishood ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt soovitan pöörduda oma murega perearsti juurde. Igaks juhuks võiks kontrollida kilpnäärme talitlust, sest ületalitlus suurendab tõepoolest higistamist. Suurenenud lümfisõlmed ei ole ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: