Eeldiabeet? 03.06.16 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Olen veidi segaduses, nimelt sain hiljuti kätte oma proovide tulemused ja näitasin neid korra ka arstile, kes polnud endokrinoloog. Arst kirjutas mulle metformiini tabletid 2x päevas 850mg. Praegu uurin ise ja mõningate allikate järgi mul siiski veel pole eeldiabeeti. Kas metformiini võtmine on praegu ikka näidustatud? Võib sellel olla mingi halb kõrvalmõju?
Tulemused olid:
Glükoos 102 (ref 70-110)
Hemoglobiin A1c 5,8 (ref 4.6-6.8),
Insuliini resistentsus Homa-ir 3,57(ref 0.74-2,75).
Veidi kõrge oli ka LDL kolestetool(154) ja SGPT 47(ref 0-32) - mida võiks see tähendada?

Olen praegu väga tugevalt ülekaalus ja proovin dieedi ja liikumisega kaalu alandada. Niisiis, kas teie arvates on praegu rohu võtmine hea idee või võiksin oma näite alandada püüda ainult kaalu vähendades? On mul eeldiabeet? Milliseid toite peaksin vältima? Kas mitmevilja- või kaerahelbepuder sobib hommikusöögiks?

Suur tänu vastamast!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Need analüüsid pole kindlasti tehtud Eestis, kuna vastused pole SI ühikutes. Veresuhkur ja HbA1c on tegelikult normi piires - Teil ei ole ei diabeeti ega eeldiabeeti. Mis on SGPT, ma küll ei tea, Eestis ei kasutata sellist lühendit. Insuliinresistentsuse kõrge tase käib kokku ülekaaluga ja seda saab kehakaalu normaliseerimisega langetada. Ka LDL-kolesterool on dieediga korrigeeritav. Arvestades Teie suhtelist noorust ja naissugu, arvan, et piisab kui liikumise ja dieediga oma tervist hoiate. Vältida tuleks suures koguses loomseid rasvu (sea- ja lambaliha, rasvased juustud), kokku võiks hoida ka magusaga. Mitmevilja- või kaerahelbepuder on hommikusöögiks väga hea.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Diabeet

Tere! Käisin andmas vereproovi. fp-Gluk oli 4,6 ja B-HbA1c oli 38,8. Kas mul on soodumust eeldiabeediks? Ülempiir glükohemoglobiinil on 42 ja mulle tundub, et minu näit on suhteliselt lähedal? S-Ferrit ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Veresuhkru osas on vereanalüüsi tulemused normi piires, eeldiabeeti ega päris diabeeti Teil ei ole. Mis eelsoodumust puudutab, siis see on kirjutatud Teie geenidesse ja eluviisi harjumustesse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: