Eeldiabeet? 03.06.16 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Olen veidi segaduses, nimelt sain hiljuti kätte oma proovide tulemused ja näitasin neid korra ka arstile, kes polnud endokrinoloog. Arst kirjutas mulle metformiini tabletid 2x päevas 850mg. Praegu uurin ise ja mõningate allikate järgi mul siiski veel pole eeldiabeeti. Kas metformiini võtmine on praegu ikka näidustatud? Võib sellel olla mingi halb kõrvalmõju?
Tulemused olid:
Glükoos 102 (ref 70-110)
Hemoglobiin A1c 5,8 (ref 4.6-6.8),
Insuliini resistentsus Homa-ir 3,57(ref 0.74-2,75).
Veidi kõrge oli ka LDL kolestetool(154) ja SGPT 47(ref 0-32) - mida võiks see tähendada?

Olen praegu väga tugevalt ülekaalus ja proovin dieedi ja liikumisega kaalu alandada. Niisiis, kas teie arvates on praegu rohu võtmine hea idee või võiksin oma näite alandada püüda ainult kaalu vähendades? On mul eeldiabeet? Milliseid toite peaksin vältima? Kas mitmevilja- või kaerahelbepuder sobib hommikusöögiks?

Suur tänu vastamast!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Need analüüsid pole kindlasti tehtud Eestis, kuna vastused pole SI ühikutes. Veresuhkur ja HbA1c on tegelikult normi piires - Teil ei ole ei diabeeti ega eeldiabeeti. Mis on SGPT, ma küll ei tea, Eestis ei kasutata sellist lühendit. Insuliinresistentsuse kõrge tase käib kokku ülekaaluga ja seda saab kehakaalu normaliseerimisega langetada. Ka LDL-kolesterool on dieediga korrigeeritav. Arvestades Teie suhtelist noorust ja naissugu, arvan, et piisab kui liikumise ja dieediga oma tervist hoiate. Vältida tuleks suures koguses loomseid rasvu (sea- ja lambaliha, rasvased juustud), kokku võiks hoida ka magusaga. Mitmevilja- või kaerahelbepuder on hommikusöögiks väga hea.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Autoimmuunne türeoidiit

Tere

Perearsti tehtud vereanalüüsidest selgus, et TPO >1300 ja TSH 3.48. Diagnoosiks autoimmuunne türeoidiit. Perearst saatis mu kilpnäärme ultrahelisse (aeg paari nädala pärast). Katsudes ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vastangi küsimuste järjekorras:
1. Trenni võite teha sellise intensiivsusega nagu soovite
2. Teie eluviisid ja toitumine kilpnäärme autoimmuunset protsessi ei mõjuta, seepärast ...

Loe edasi

Retsidiiv?

Kas võib kahtlustada cushingi retsidiivi?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teil on varem Cushingi haigus diagnoositud, siis tuleb tõepoolest olla võimaliku retsidiivi suhtes tähelepanelik. Tavaanalüüsid, mis normist veidi erinevad, siiski kindlat vastust ei anna. ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere

Minul kilpnäärme alatalitlus, nüüdseks olen ravimit võtnud u 7 aastat (50mg L-THYROXINI iga hommik). Kunagi mingeid sümptomeid esinenud ei ole, aga nüüd on juba pikemat aega pidev purjus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärme hormoonanalüüsid on L-türoksiini tavapärase annuse foonil normis, siis ei seostu enesetunde muutus kilpnäärmega ja tuleb otsida muud põhjust. Kui seda pole varem tehtud (või ...

Loe edasi

Kasvu Kinni Jäämine

Tere ma olen 17, ja tahaksin teada ,et kas trenn võib mõjutada kasvu kinni jäämist?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võib mõjutada, kui treenite ülekoormusel. Arutage asja oma treeneriga ja võimalusel ka spordiarstiga.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus ja hormoon spiraal

Mul on diagnoositud 2.5 aastat tagasi kilpnäärme alatalitus ja sinna on määratud ravi. Mul on ka Mirena hormoonspiraal. Peale vahetamist avastati ka kilpnäärme alatalitus. Peale viimast vahetamist on suht ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Rindade valu suhtes tuleks nõu küsida mammoloogilt või günekoloogilt. Võite ka uuesti Agnucastoni tablette võtta. Sünteetilise kilpnäärme hormooni L-türoksiini annust võib vajadusel veidi muuta. ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

Tere
Probleem on selles, et menstruatsioon jäi see kuu 19 päeva hiljaks.
Mul oli 12.mai opp, kus mul eemaldati palju endometrioosi liiteid ja kasvaja munasarjas.
Kas peale oppi võis ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Günekoloogiline lõikus tavaliselt kilpnäärme talitlusele ei mõju. Pigem võiksite konsulteerida tsüklihäire küsimuses oma günekoloogiga. L-türoksiini annus 25mg 5 päeval nädalas on täiskasvanu ...

Loe edasi

Kuidas saada pikemaks?

Tere, olen 14 ja 163cm pikk, kuid tegelen spordialaga kus ka pikem (170) olemine annaks väga palju juurde. Spordiarst määras ka mu kaalu (46kg) pikkuse kohta väheseks, on see pikemaks kasvamisega seotud? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Küsimus eelnevalt juba vastatud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kuidas saada pikemaks?

Tere, olen 14 ja 163cm pikk, kuid tegelen spordialaga kus ka pikem (170) olemine annaks väga palju juurde. Spordiarst määras ka mu kaalu (46kg) pikkuse kohta väheseks, on see pikemaks kasvamisega seotud? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tütarlastel aeglustub ja peatub pikkuskasv peale menstruatsioonide algust mõne aasta jooksul, sest suguhormoonide taseme tõus suleb luude kasvutsoonid. Lisaks on pikkuskasv pärilik ja palju ...

Loe edasi

Minu kasv

Tere, mul on küsimus seoses oma kasvuga. Ma olen 15, oktoobris saan 16 ja ma olen 165cm pikk. Mu ema on 160cm ja isa umbes 180cm. Olen 2 aastat suitsetanud aga enam seda viga ei tee sest mõtlen kasvule. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Lootust on ja 10cm võiks tõepoolest juurde tulla. Noormehed nimelt kasvavad aktiivselt veel ka 15-18-aastaselt. Suitsetamine unustage ära. Ka kanepit, nuusktubakat vms. ärge tarvitage. Liikuge ...

Loe edasi

Kasv ja menstruatsiooni algus

Tere,

Minu 11-aastasel (sai just juulis 11) tütrel algas 3 päeva tagasi menstruatsioon. Ta on 147 cm pikk ja kaalub 47 kg.
Lugedes sarnaseid teemapüstitusi tekkis mure lapse kasvuga. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hoolimata menstruatsiooni algusest kasv kohe ei peatu - järgneva paari aasta jooksul tuleb sentimeetreid juurde veel küll, kuid kas 160cm täis saab, pole kindel. Nagu ise ka kirjutate, on ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: