Eeldiabeet? 03.06.16 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Olen veidi segaduses, nimelt sain hiljuti kätte oma proovide tulemused ja näitasin neid korra ka arstile, kes polnud endokrinoloog. Arst kirjutas mulle metformiini tabletid 2x päevas 850mg. Praegu uurin ise ja mõningate allikate järgi mul siiski veel pole eeldiabeeti. Kas metformiini võtmine on praegu ikka näidustatud? Võib sellel olla mingi halb kõrvalmõju?
Tulemused olid:
Glükoos 102 (ref 70-110)
Hemoglobiin A1c 5,8 (ref 4.6-6.8),
Insuliini resistentsus Homa-ir 3,57(ref 0.74-2,75).
Veidi kõrge oli ka LDL kolestetool(154) ja SGPT 47(ref 0-32) - mida võiks see tähendada?

Olen praegu väga tugevalt ülekaalus ja proovin dieedi ja liikumisega kaalu alandada. Niisiis, kas teie arvates on praegu rohu võtmine hea idee või võiksin oma näite alandada püüda ainult kaalu vähendades? On mul eeldiabeet? Milliseid toite peaksin vältima? Kas mitmevilja- või kaerahelbepuder sobib hommikusöögiks?

Suur tänu vastamast!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Need analüüsid pole kindlasti tehtud Eestis, kuna vastused pole SI ühikutes. Veresuhkur ja HbA1c on tegelikult normi piires - Teil ei ole ei diabeeti ega eeldiabeeti. Mis on SGPT, ma küll ei tea, Eestis ei kasutata sellist lühendit. Insuliinresistentsuse kõrge tase käib kokku ülekaaluga ja seda saab kehakaalu normaliseerimisega langetada. Ka LDL-kolesterool on dieediga korrigeeritav. Arvestades Teie suhtelist noorust ja naissugu, arvan, et piisab kui liikumise ja dieediga oma tervist hoiate. Vältida tuleks suures koguses loomseid rasvu (sea- ja lambaliha, rasvased juustud), kokku võiks hoida ka magusaga. Mitmevilja- või kaerahelbepuder on hommikusöögiks väga hea.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Vereanalüüsi järgi õde ütles, et on kilpnäärme põletik

Tere,

Viimasel ajal tundsin, et olen väsinud, jõudu on kuidagi vähe.
Toitun tervislikult, tarbin pjuur- ja puuvilju, ei söö punast liha, söön kala, kalatooteid, pähkleid, juustu, muna. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärmevastaste antikehade kõrge tiiter viitab pärilikule riskiseisundile - kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile. Toitumine, konjak ja sport ei puutu üldse asjasse. Tegemist on päriliku ...

Loe edasi

L-Thyroxini võtmine peale operatsiooni

Tere!
Mul eemaldati 4 päeva eest terve kilpnääre ja kas pean nüüd juba L-Thyroxini võtma või alles siis, kui saan koeproovi vastuse teada.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnääre on täielikult eemaldatud, tuleks kohe alustada ka asendusravi L-türoksiiniga. Erandiks on olukord kui tegemist võis olla pahaloomulise kasvajaga ja lõikusele peaks kiirelt järgnema ...

Loe edasi

Vereanalüüs

mida näitab vereanalüüsis Ret, mis mul on 84, kuid norm on kuni 70?kas võib olla tegemist kilpnäärme pahaloomulisusega. Selles on sõlmed ja tsüstid.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei saa ma aru, millest on jutt. "Ret" ei tohiks tähistada ühtegi kilpnäärme hormooni ega ka vähimarkerit. Pöörduge selgituse saamiseks analüüsi määranud arsti poole.
Tervitades,
Loe edasi

Kilpnäärme näidud raseduse ajal

Tere. Olen rase 14 nädalat. Peale teist rasedust juuli 2017 diagnoositi Gravesi tõbi. Ravi sain kuni
märts 2018. Seejärel olid näidud norm. Mul on lisaks ka Hashimoto antikehad diagnoositud veres. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tehtud kilpnäärme hormoonanalüüsid on korras ja hetkel Te mingit ravi ei vaja. Igaks juhuks võiks analüüse korrata korra trimestris, seega 3-kuulise intervalliga. Endokrinoloogi juurde selleks ...

Loe edasi

Diagnoositud autoimmuunne türeoidiit

Tere. Eelmisel aastal diagnoositi autoimmuunne türeoidiit.
TSH 2,31 FT4 12,8 ja TPO-AK üle 1300.
Kevadel peab minema kordusanalüüdi andma,
Praegu mure selles, et juba üle nädala silmad ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui vaevused pole leevendunud, tuleb ikkagi uuesti arsti juurde minna. Igaks juhuks võiks teha siis ka kilpnäärme hormoonanalüüsid. Punnsilmsus, silmade ärritusnähud ja silmaümbruse sidekoe ...

Loe edasi

Pikkus

Tere!
olen 13 aastane neiu, mul on probleem sellega, et ma olen väga lühike oma vanuse kohta, ma olen oma koolist 6-9 klassi kõige lühem õpilane, ise käin 7 klassis, ja paljud norivad mind sellepärast, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Te pole kirja pannud, kui pikk olete ja nii ei oska ma arvata, kas Teie kasv on tõesti vanuse kohta liialt väike või on teised koolikaaslased lihtsalt juhuslikult suhteliselt pikad. Julgustaksin ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere!

Sain kilpnäärme analüüside vastused. Kas peaksin muretsema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tehtud analüüside alusel on tegemist kilpnäärme mõõduka ületalitlusega. Võtke palun ühendust oma perearstiga.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

AD ja L-thyroxin

Tervist!

Mul on diagnoositud autoimmuunne türeoidiit, kilpnääre on kahanenud tugevalt ning L-thyroxini päevane annus on 100 mg. Läbisin 1,4 aasta pikkuse AD kuuri (sertraliin). Psühhiaatri ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kehakaalu võib Teie puhul suurendada ka depressioon (vähendab liikuvust ja mõnedel patsientidel suurendab isu) ja menopausilähedane vanus. Sertraliin L-türoksiini toimet kuigivõrd ei mõjuta ...

Loe edasi

Ajuripatsi kasvaja

Tere. Elukaaslasel diagnoositi ajuripatsi kasvaja. Väidetavalt ei saa ta enam lapsi. Kas selline asi on reaalne või on siiski mingid võimalused? Tean, et määrati ravimid. Oreratsioonile ei saadeta.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Selleks, et anda pädevat viljakusprognoosi, peaksin teadma Teie abikaasa haigusest palju rohkem kui seda, et on hüpofüüsi kasvaja ja et määrati ravimid. Suure tõenäosusega on siiski võimalusi, ...

Loe edasi

Pikkus

Tere olen 13 aastane kas se on normaalne et ma ole 146cm pikk??

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jääte oma pikkusega napilt eakohase normi koridori, kuid olete keskmisest siiski tunduvalt lühem. Lohutuseks võib öelda, et kiire pikkuskasvu periood seisab Teil tõenäoliselt ees - see on noormeestel ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: