Hormonaalsed muutused pärast imetamise lõpetamist 11.09.14 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Nüüdseks on imetamisest möödas 6 kuud ning menses taastus ca 1 a tagasi. Pärast imetamise lõpetamist algasid probleemid. Üldjuhul iga kuu ca 10 päeva enne oodatavat mensest on kuuti erinevaid episoode. Nt kõnnin tänaval hoogsal sammul ning ühel hetkel hakkab kuklas suruma, pea lainetab ning jalad lähevad nõrgaks. Natukese aja pärast olukord taastub. Kõndides tekivad nõrkuse/minestuse tunne, kui maha istun, siis olukord paraneb. Tavaline on, et mõnel päeval selle 10 päevase ja ka pärast mensese algust nt 5 päeva on kogu päev pearinglus. Samal ajal on olnud ka probleemid vererõhu kõikumisega: mingil hetkel just rahulikus olekus võib vererõhk tõusta 145/86 peale ja siis nt 2 minuti järel olla jälle 124/80 või vastupidi mingil hetkel on vererõhk 110 ülemine. Kevadel pöördusin südamearstile, kuna kuu aega oli südamelöögisagedus püsivalt 90 või kõrgem. Tarvitasin viirpuu tablette ning pärast seda pulss on enam-vähem püsinud alla 100. Nüüd viimasel ajal on pigem pulss nt mingil hetkel 54/56 ja siis 66/74. Viimastel kuudel on tavaline, et nt kõndides tunne, kuidas kuklas surub, pea lainetab, astudes kandadele ei tunne oma kontsasid ja olemine läheb nõrgaks. Kui rahulikult edasi püüan liikuda, siis vahel läheb paremaks, kui üldiselt vajan istuda (kui on paha olemise hetk, siis on selline tunne, et pulssi ei tunne).
Kogu selle ajal olen tundnud ka vasakul pool kõhus (üsna südame all ja sealt naba poole) kas 2-3 teravat valu päevas või kogu päeva kestvat pitsitust, mis siis kiirgab vasakule alakõhtu ja küljele/selga.
Perearst on teinud vereproovid, mille tulemusi mul endal ei ole, UH kõhust (leid oli vaid lisapõrn, mis tema sõnutsi midagi lugema ei peaks). Ka kilpnääret vaadati ja öeldi, et väikesed erinevused on, kuid ei midagi tõsist.
Naistearst ütles, et tema poolt on kõik korras. Viimased vereproovi tulemused on:
Kaalium 4.7 ↑ (3.4 .. 4.5 mmol/L) - miks on kõrgem?
Naatrium 144 (136 .. 145 mmol/L)
Kaltsium (ioniseeritud) 1.34 ↑ (1.16 .. 1.32 mmol/L)
Magneesium 0.86 (0.66 .. 1.07 mmol/L)
CRP 90 mL/min/1.73m2)
Kreatiniin 61 (44 .. 80 µmol/L)
Vanus 30 (aastat)
LDH 254 (240 .. 480 U/L)
Kusihape 220 (143 .. 339 µmol/L)
TSH 1.13 (0.27 .. 4.20 mU/L)
fT4 13.3 (12.0 .. 22.0 pmol/L)
Menstruaaltsükli faas Ei tea
Prolaktiin 239 (102 .. 496 mU/L)
Vitamiin D (25-OH) 93.0 (>75 nmol/L)
Folaat 17.3 (10.4 .. 42.4 nmol/L)
Vitamiin B12 317 (141 .. 489 pmol/L)
TPO IgG 56 ↑ (<34 kU/L) - minu jaoks on näit liialt palju kõrgem normist?

Kuna meil on perekonnas probleeme kilpnäärmega, emal 40 a rinnavähk, hiljem uuesti lümfides ja metasdaasid peas. Vanaemal samuti rinnavähk.

Soovin teada, milles võib olla probleem ning kas mul tuleks edasi pöörduda nt endokrinoloogi vastuvõtule.

Olen väga tänulik mingigi info eest, sest varem oli väga terve inimene ja sellised nõrkuse hetked on väga ebameeldivad.



Hemogramm
WBC 5.07 (3,5 .. 8,8 E9/L)
RBC 4.72 (3,9 .. 5,2 E12/L)
Hb 140 (117 .. 153 g/L)
Hct 43 (35 .. 46 %)
MCV 91.3 (82 .. 98 fL)
MCH 29.7 (27 .. 33 pg)
MCHC 325 (317 .. 357 g/L)
RDW-CV 13.2 (11,6 .. 14 %)
RDW-SD 43.8 (39 .. 46 fL)
Plt 164.0 (145 .. 390 E9/L)

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kõik Teile tehtud hormoonanalüüsid on korras ja ka vaevustes ei ole midagi endokriinhaigusele viitavat. TPO tõus on vähene ja selle alusel autoimmuunset kilpnäärmehaigust kindlalt diagnoosida ei saa. Soovitan seda näitajat 1-2 aasta möödudes korrata. Kaaliumi ja kaltsiumi piiripralsed tõusud on suure tõenäolsusega alimentaarsed s.t. toitumisest põhjustatud ja mingit haigust nende alusel diagnoosida ei saa. Küll on Teie analüüsides üks problemaatiline koht - CRP 90 mL/min/1.73m2. Arvan siiski, et tegemist ei ole CRP-ga, vaid GFR-iga (esimene on C-reaktiivne valk, mis kõrgenedes näitab põletiku olemasolu organismis, teine glomerulaarfiltratsioon, mis on neerude talitluse näitaja). Kui GFR on 90 mL/min/1.73m2, on neerude talitlus suurepärane. Aga igaks juhuks vaadake täpsemalt järele!
Tehtud uuringute põhjal endokrinoloogile pöördumise vajadust ei näe.
Tervitades,
dr. Anu Ambos

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Gravesi tõbi

Tere!

Olen 27-aastane naine. Sain selle aasta veebruari lõpus Gravesi tõve diagnoosi. Võtsin Thyrozoli kuni tekkis kilpnäärme alatalitlus. Nüüd võtan alates 19.06 ühe tableti Thyrozoli ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kohe alguses võin öelda, et laste saamist kilpnäärme ületalitlus ei takista. Samas ei soovita ma rasestuda ravi ajal, vaid ikka siis, kui remissioon on saavutatud ja ravimeid võtta enam vaja ...

Loe edasi

Kilpnääre TSH normist väljas

Tere! Tegin Synlabi terviseriaki analüüsi, muidu näitajad olid korras, aga kilpnäärme TSH oli 4,3 (norm 0,4-4). Kas peaksin sellega perearsti juurde minema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH muutus Teie analüüsides on minimaalne ja mingit ravi Te hetkel kindlasti ei vaja. Igaks juhuks võiks analüüsi k.a. sügisel korrata (võib-olla lisaks võtta ka FT4). Perearsti esialgu tülitama ...

Loe edasi

Rasestumine ja analüüsi tulemused tsh jne

Sain digiloos näha oma analüüsi vastuseid:

TSH
0.39 mIU/
referentsväärtus l 0.40 - 4.00

ja


Prolaktiin
136 mIU/l
Referentsväärtus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Inimkeeles tähendab see, et Teie analüüsid on korras ja nendest ei selgu põhjust, miks Te pole rasestunud. TSH on küll normi alumisel piiril, kuid see ei tohiks kuidagi rasestumisvõimekust ...

Loe edasi

Cushingi sündroom

Kas on võimalik, et mul võib olla cushingi sündroom?
Kardioloog kahtlustab mul cushingi sündroomi, paar kuud tagasi hakkas mul tekkima kõrge vererõhk. Sain ka hüpertoonia diagnoosi.
Mul kogu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei saa nii napi informatsiooni ja ka kaasa pandud pildi alusel Teie küsimusele vastata "ei" ega "ja".
Tuleb minna endokrinoloogi vastuvõtule, teha vajalikud analüüsid ja siis ...

Loe edasi

Insuliiniresistentsus

Mul on diagnoositud PCOS. Kas kuidagi saab analüüsidega kindlaks teha ka seda, kas mul on insuliiniresistentsus? On see üldse oluline? Saan aru, et kõige olulisem on alandada kaalu, olen valmis oma elustiili ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Insuliinresistentsuse diagnoosimisel praktilist tähendust ei ole. PCOS-iga patsientidel on enamasti tegemist insuliinresistentsusega, mis on tõenäoliselt üks oluline PCOS-i kujunemise põhjus. ...

Loe edasi

Kilpnääret stimuleeriv hormoon ehk TSH?88.65 mIU/l

tegin synlabis terviseriski paketi kilpnäärme hormoon väga kõrge
kas on põhjust murelik olla ainuke ravim mida tarbin on astmaravim relvar ellipta kas see võib mõjutada vereproovi tulemust lisan ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Muretsemiseks on tõesti mõnevõrra põhjust - tõenäoliselt on teil kilpnäärme alatalitlus. Soovitan oma analüüsi vastustega perearsti poole pöörduda. Perearst korraldab vajalikud lisauuringud ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere.

Märts 2019 lasin teha vereproovi ning kilpnääme näitajad näitasid kerged alatalitlust

TSH 4,02
fT4 14,01

Jaanuar 2020 lasin uue proovi teha , näidus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, on võimalik, et nüüd on kõik korras. Eriarstile Te minema ei pea, regulaarset jälgimist Te ei vaja. Lihtsalt Teie kilpnäärmega on kõik korras ja varasemad piiripealsed näitajad tegelikku ...

Loe edasi

Rasedusaegne diabeet

Tere,

Paar nädalat tagasi diagnoositi mulle rasedusaegne diabeet, täna rasedust 20+3nädalat. Kaalult olen ülekaaluline ning lähisugulastel (isa ja vanaema) esines diabeet. Enne rasedust oli ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mida arst Teile raviks määrab, selle üle on olemasolevate nappide andmete põhjal raske otsustada. Jah, see võib olla pikatoimelise insuliini süst õhtul, et hommikust veresuhkrut parandada. ...

Loe edasi

Liigne karvakasv, juuste väljalangemine

Olen viimasel ajal täheldanud suuremat juuste väljalangemist- hajusalt pealae pealt ning juustepiirilt. Varasemalt on seda ikka olnud, kuid pigem kevadel ning sellises koguses mida üldiselt ei pane tähele. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Meili teel on Teie karvakasvu ja ka juuste väljalangemist üsna võimatu hinnata. Seega siis puht teoreetiliselt vastan, et jah, liigne karvakasv naisterahval näol, rinnal, reitel, kõhu keskjoonel ...

Loe edasi

Kas on võimalik teada saada, kas hormoonid on sassis?

Tere!
Olen 28 a, ühe lapse ema ja peale seda kui avastati endometrioos ja sain hormoonravi, olen hädas olnus kehakaalu tõusuga, ärevusega, allergiad ( shokolaad/kakao) ja laktoositalumatusega. 2016 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Küsimus juba vastatud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: