Kas tegemist võib olla kilpnäärmehaigusega? 13.06.14 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere, ma olen olnud juba kaks aastat väga viletsa tervise juures. Nimelt vaevavad mind iga päev tugevad närvi ja luuvalud üle terve keha, nõrkus kätes ja jalgades-aegajalt ei suuda ma tassi ka käes hoida, peavalud, vererõhu kõikumine mis on vähemasti kord nädalas 195/117, juuste väljalangemine, pidev urineerimine, okesendamine. D vitamiin veres on juba aastaid 30nmol/l olgugi, et võtan spetsiaalseid D vitamiini kapsleid COLECALCIFEROL 20,000 nädalas 3 tk .Istun aias päikese käes ja midagi paremaks ei muutu. Samas ei saa ma enam vasaku jala kannale üldse astuda ja hõppeliigese kürval kasvab suur luine moodustis, mis on väga valus puudutamisel. Keegi ei tea mis minuga toimub.Olen olnud uuringutel neuroloogia osakonnas, aga mul ei ole neuroloogilist haigust. Lisaks nendele probleemidele on mul ka S1/l5 suur väljasopistumine, mis surub S1 närvile.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kilpnäärmehaigusele iseloomulikke kaebusi ma Teie kirjast küll välja ei loe, aga vaevalt kõik Teie vaevused ühest haigusest põhjustatud on. Igaks juhuks võiks kilpnäärme- ja ka kõrvalkilpnäärme talitlust korra kontrollida. Seda saab teha perearsti juures. Kui analüüsid päris korras ei ole, suunab perearst edasi endokrinoloogi juurde.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnäärme ületalitus ja rasestumine

Tere,

Möödunud aasta oktoobris diagnoositi mul kilpnäärme ületalitus. Novembri lõpus kirjutati välja Thyrozoli, algselt 10mg 3 korda päevas, tegelikkuses võtsin aga 10mg 2 korda päevas. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mina küll ei arva, et abort oleks näidustatud. Soovitan praegu thyrozoli mitte võtta ja 3-4 nädala möödudes uued analüüsid teha. Kilpnäärme ületalitlus loodet tavaliselt ei kahjusta ja raseduse ...

Loe edasi

Kas ja kuhu pöörduda?

Tere!

Peale pühi on olnud mul üllatus - suurte söömispühade järgselt võtsin 5 kilo alla! Nüüd nädalaga on kadunud veel 2kg.
Oleme kaasaga planeerinud peret suurendada ja möödunud nädalal ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kelle muu poole ikka pöörduda kui günekoloogi poole - põhjuseks tsüklihäire. Eriti, kui valud alakõhus peaksid korduma. Igaks juhuks võiks kas perearsti või günekoloogi abiga ka kilpnäärme ...

Loe edasi

Kas kilpnääre ?

Tere!
>Juba nädal aega ei ole saanud laulda (kuna olen muusikaõpetaja ja laulmine hädavajalik), siis käisin täna kurguarstijuures. Ta vaatas häälepaelu ja ta ei näinud, et j-paelad haiged oleks, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme suurenemine on siin põhjusena küll vähetõenäoline, pigem hääle "väsimine", mida häälega töötavatel inimestel mõnikord ette tuleb. Igaks juhuks võib kilpnäärme ultraheliuuringu siiski ...

Loe edasi

Higistamine

Tere! 2017 aasta novembri lõpus tekkis mul mingi imelik( enda arvates mingi haigus või lihtsalt mõtetes kinni mingi asi) Algul tekkis halb enesetunne, pea käis ringi ning pulss muutus väga kiireks, samuti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ühelegi endokriinhaigusele Teie vaevused ei viita. Igaks juhuks võiks kilpnäärme talitlust kontrollida, eriti kui perekonnas on esinenud kilpnäärmehaigusi (seda saab teha perearst). Jäsemete ...

Loe edasi

Rase ja kilpnääre

Tere!

Olen 9. Nädalat rase, varasemalt avastatud autoimmuunne kilpnäärmehaigus, mis ravi ei vajanud. Nüüd tehti uus test ja TSH- 0,009 ja ST4 -15. Kas ravi on vaja?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tehtud analüüsides on TSH oluliselt suprimeeritud, kuid FT4 normis. Tõenäoliselt Te ravi ei vaja, kuid 3-4 nädala möödudes tuleks teha kordusanalüüs.
Tervitades,
...

Loe edasi

ATPO

tere,
puhkuse ajal sanatooriumil tegin vereproovi. analüüsid näitavad: ATPO - 86,8 IU/ml (norm 0-8); TSH - 2,47 mlU/L (0,4-4),
FT4 - 17,33 pmol/L (10,6-19,4). Kui ohtlik olukord on??? olen ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Olukord ei ole ohtlik ja Teie tujukuses kilpnääre küll süüdi ei ole. Tehtud hormoonanalüüside alusel on Teie kilpnäärme talitlus normis. TPO-AK on ühte liiki kilpnäärmevastaste antikehade tiiter ...

Loe edasi

Kasv

Tere!
Olen 20.aastane neiu, 153cm pikk, kas on lootust et kasvan veel või mitte, mida saan ise teha et soodustada kasvamist?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuna olete 20-aastane, siis suure tõenäosusega on puberteet lõppenud ja menstruaaltsükkel välja kujunenud ning kasvamislootust enam ei ole. Ka mistahes soodustavad meetmed ei aita Teid enam, ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

Alatalitus avastati umbes 1985. aastal ja määrati 2x100 tabletti päevas. Pärast pole seda muudetud, uuringute järgi kilpnäärme maht pidi olema veidi üle 4 ml. Möödunud mais oli TSH 13.34, detsembris 8.45. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie vanuses ei ole nõuded kilpnäärme hormoonidele enam nii suured kui noortel. Seega võib TSH-ga 8,45 mIU/l Teie puhul rahul olla. Kas 250 mcg on liiga palju või mitte, sõltub Teie enesetundest. ...

Loe edasi

Hüpotüreoos raseduse ajal

Tere!

Sain 2017 juunikuus diagnoosiks hüpotüreoos, TSH näit oli 9 milegagi, enesetunne ülikehv. Sain raviks L-Thyroxin 50 mg. Sügiseks langes TSH 4,.., raviarst suurendas annust 75 mg-ni. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Arvan, et võib jätkata 50 mcg-ga päevas ja teha kordusanalüüsid (TSH, FT4), kui olete jälle kodus tagasi. Kui TSH ongi normi ülemisel piiril (4,... mIU/l) ei ole see veel loodet ohustav.
Loe edasi

L-Thyroxin i sobivus

TERE! Mu perearst määras mulle kilpnäärme alatalituse raviks L-Thyroxini tabletid . Peale ostmist lugesin läbi nende tarvitamise juhise ja mulle jäi silma kõrvaltoi mete hulka kuuluv nähe ----südamepekslemine ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie poolt loetletud kõrvaltoimed on pigem märgid ravimi üleannustamisest - nii südamepekslemine, higistamine kui unehäired esinevad kilpnäärmehormoonide liia korral. Seega võiks olla abi L-türoksiini ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: