Kilpnäärme radiojoodravi või operatsioon? 11.11.13 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere.
Olen 50-aastane naine ja käinud nüüd endrokrinoloogi vastuvõtul juba 2 aastat. Kilpnääre on KT uuringul suhteliselt ühtlase struktuuriga. Istmus on 2 cm, parem sagar 3,2x3,5x8,5 cm,vasak sagar 4x3,3x7,2 cm. Kogu maht 96 ml. Märkimisväärset trahhea kompressiooni ega deviatsiooni ei ole. Ulatub incisura jugularise kõrgusele, retrosternaalsele ei ulatu. Lümfadenopaatiat ega vedelikukogumeid ei ole. Süljenäärmed ii.
Tänaseni olen võtnud Thyrozoli. Ja küsimus nüüd selline, et kas radiojoodraviks on minu kilpnääre liialt suuremahuline või tuleb see siiski kõne alla? Imelik muidugi see, et seda varianti alles nüüd mulle pakuti! Või on siiski minu puhul ainuke otsus operatsioon? Mis on Teie arvates õigem variant?
Ette tänades!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui joodi neeldumine kilpnäärmesse on piisav, tuleb radiojoodravi kindlasti kõne alla. Kilpnäärme maht on tõepoolest suur ja ühest radiojoodravi korrast ei pruugi piisata norm- või püsiva alatalitluse ning kilpnäärme olulise mahulise vähenemise saavutamiseks, kuid ka väiksemamahulise näärme korral saavad u. 10% patsientidest radiojoodravi korduvalt. Seega võtab radiojoodravi toime saabumine oluliselt rohkem aega (korduvat joodiannust ei anta varem kui poole aasta möödudes). Lõikus lahendab probleemi loomulikult ühe päevaga, kuid üldnarkoosil ja lõikusel on omad riskid.
Teile sobiva ravimviisi leiate erinevate ravimooduste kõiki aspekte oma raviarstiga läbiarutades. Lähenemine Teie probleemidega patsiendile peabki olema individuaalne.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

L-Thyroxini ärajätmine üheks kuuks

Tervist

Mul on ära lõigatud kilpnääre, papillaarse kilpnäärme vähi tõttu. Pärast operatsiooni hakkasin võtma igapäevaselt L-Thyroxine'i.
Pean mingisugusel ajal minema saama radiojoodravi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuuajaline asendusravi katkestamine põhjustab kilpnäärme alatalitlusele iseloomulikke vaevusi - unisust, külmakartust, mõõdukaid turseid. Kui hästi või halvasti keegi vaevusi talub, on individuaalne. ...

Loe edasi

Radiojoodravi

Tere

Kilpnäärme ületalitluse puhul on kaalumisel radiojoodravi. Tekkis selline küsimus, et kui suur see kapsel on, mis tuleb alla neelata (a`la tavaline Tiotili tablett, antibiootikumikapsli ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Radiojoodi kapsel on veidi suurem kui tavaline ravimkapsel. Samas pole kuulnud, et kellelgi selle neelamisega raskusi oleks tekkinud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos ...

Loe edasi

Kilpnäärme pahaloomulise kasvaja eemaldamine, kilpnäärme eemaldamine

Emal on kilpnäärme pahaloomulik kasvaja, aga siirdeid ei ole. Kas peale operatsiooni pole võimalik, et vähirakud kanduvad edasi teistesse organitesse?
Saatekiri operatsioonile on AS Tallinna Ida ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Operatsioon selleks tehaksegi, et vähirakud ei kanduks edaspidi teistesse organitesse ei vere ega lümfiteede kaudu. Enamasti järgneb kilpnäärme eemaldamisele veel ka radiojoodravi ja nende ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Tere! Mul on kilpnäärme ületalitlus juba kaks aastat. Olen söönud Tiotili ja Merkasolini vahel rohkem, vahest vähem, aga mitte kunagi pole pidanud sööma alla nelja tableti päevas. Aasta tagasi eemaltati ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Oh jah! Ei tea, millal surm saabub. Kõige tõenäolisemalt ei saabugi nii ruttu. Tuleb tegemist teha kurnatusega, südamerütmihäiretega, kõhnumisega, tsüklihäiretega, silmaprobleemidaga.
...

Loe edasi

Kilpnääre ja käte suremine

Kas on seost kilpnäärme talitluse ja käte suremise vahel? Nädal pärast radiojoodravi algas intensiivne käte suremine.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Radiojoodraviga ei ole käte suremisel küll mingit seost. Tõenäoliselt on sellise vaevuse tekkimine nädal peale radiojoodravi kokkusattumus.
Tervitades,
...

Loe edasi

kilpnääre

Eelmisel aastal diagnoositi mu emal kilpnäärme ületalitus. Alguses võttis ta tiotili kuid see ei aidanud, siis hakkas võtma Mrecazolyli, mis alguses oli väga tõhus kuid peale 2 kuud tuli tagasilöök (pulss ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ületalitlev kilpnääre pahaloomuline olla ei saa, seega pole ema mõtet ülemäärase invasiivse protseduuriga vaevata. Tõenäoliselt on kilpnäärme maht väga suur, mistõttu radiojoodravi ei sobi ...

Loe edasi

kilpnäärmehaigus ja laps

Tere!
Minu mehel avastati eelmisel aastal kilpnäärme ületalitlus ja määrati tabletiravi. Korraks ravi mõjus, aga siis tuli uus ägenemine ja tabletidoosi suurendamine. Arsti sõnul tuleb siis, kui ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei radiojoodravi ega kilpnäärme lõikus muuda Teie abikaasat viljatuks. Radiojoodravi järel soovitatakse küll mõnda aega rasedusest hoiduda (naistel 6 kuud, meestel on see periood veelgi lühem). ...

Loe edasi

Radiojoodravi

Tere!

2004 aasta juunis kadusid mul päevad (5-ks kuuks), sellele eelnesid pikaajalises vaevused: peavalu , väsimus, väike palavik,higistamine,südamepekslemine, vererõhk kõikus 120/70- 170/110-le,pulss ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võin Teid lohutada, Teie analüüside tulemused ei ole sugugi nii hullud - FT3 mõõdukalt üle normi, FT4 koguni normi ülemisel piiril. Ka kilpnäärme maht 32ml ei ole teab mis suur. Samas teeb ...

Loe edasi

radiojood

Tere!
Aasta tagasi diagnoositi mul difuusne toksiline struuma, vahepal läksid tänu merkasolilile analüüsid enam-vähem normaalseks aga nüüd on nad taas samad mis aasta tagasi. Ilmselt määrab tohter ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teie tohter nüüd tõesti radiojoodravi määrab, saate ka tema käest kõike küsida. Lühidalt eelinformatsiooniks:
1.Sõlmed kilpnäärmes võivad olla kasvajad, nii hea kui pahaloomulised. ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Tere! Nimelt on mul kilpnäärme ületalitlus olnud aastaid .. ravinud olen tiotili tablettidega 1,5 aastat ... ka raseduse aeg sain ravi, aga peale sünnitust pole enam ennast ravinud. Umbes 3 viimast kuud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui olete aastaid ravinud kilpnäärme ületalitlust tablettidega, kuid lühikeste ravivabade perioodide järel tekivad kiiresti uued ägenemised, ei jää tõepoolest muud üle, kui pöörduda radikaalsete ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: