Radioisotoopravi ja lapse saamine 20.07.13 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Opereeriti kilpnäärmevähk ja määrati radioisotoopravi. Kas selline ravi võib kahjulikult mõjuda munasarjadele ja tulevikus lapse saamisele, lapse tervisele?
Raviarsti sõnul on pool aastat vajalik rasedust vältida. Kas pärast seda on siis rasedus ohutu tulevase lapse seisukohast? Miks ei soovitata munarakkdue külmutamist? Olen kuulnud, et selline võimalus on Eestis põhimõtteliselt olemas.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Munarakkude külmutamist soovitatakse juhul, kui ravijärgne viljastumisvõime suure tõenäosusega puudub. Kilpnäärme radiojoodravi järgselt seda tavaliselt ei juhtu, samuti pole radiojoodravil tuvastatud hilisemat loodetkahjustavat toimet. Igaks juhuks tuleb vähiravi järgselt 6 kuud rasedusest hoiduda, seda ka lõikuse ja radiojoodi toimel tekkiva kilpnäärme alatalitluse tõttu, mis võib lootel väärarenguid põhjustada, kui pole piisavalt kompenseeritud. Samuti on teatud aeg vajalik vähiravi tulemuslikkuse selgumiseks. Rasedust võib planeerida ikka siis, kui olete vähist tervistunud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Diabeet ja lapse saamine

Tere. Kasutan rohtu Metforal 500 mg kaks korda päevas. Veresuhkur kõigub 6 ja 7 vahel, vahest ka alla 6. Küsimus selles kas sellises olukorras võib üldse mõelda lapse saamise peale. Ega see tulevase lapse ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Lapse saamisele võib mõelda küll. Metformiin ei mõjuta kindlasti tulevase lapse tervist. Mida paremas kompensatsioonis on diabeet, seda parem on Teie sperma kvaliteet ja suuremad võimalused ...

Loe edasi

Lapse saamine diabeetikul

Kas diabeet võib olla segav tegur, kui 49a. mees soovib saada last?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui diabeet on halvas kompensatsioonis ja tüsistunud, siis võib. Selles vanuses võib juba ka lihtsalt vanus või teised kroonilised haigused probleemiks osutuda. Selgust aitab saada spermaanalüüs.
Loe edasi

hüpopituitarismus

Tere!

Mu õe pojal (3,5 aastane) on hüpopituitarismus. Talle on väjlakirjutatud ravimid, mida saab õhtuti süstina ja hommikuti tableti näol. Kuna selle haigusekohta on väga vähe internetis ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ravimi saamine on lapsele ülioluline ja seda PEAB tegema lastearsti näpunäidete kohaselt. Mingeid pause sisse jätta ei tohi. Sellega seate ohtu lapse kasvamise ja arengu, halvemal juhul ka ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: