Solian, Dostinex ja ajuripatsi kasvaja 16.02.13 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Olen mitmeid aastaid võtnud Soliani (200mg päevas) ja see rohi on mulle hästi sobinud. Olen katsetanud ka teisi, aga need ei ole mulle sobivad.

Seoses mitterasestumisega tehti mulle hormoonuuring ja prolaktiin oli kõrge. Tänu Haigekassa soodustusele sain hakata võtma Dostinexi 1 tbl nädalas.

Mind saadeti ka MRT uuringusse, kus selgus, et mul on ajuripatsi kasvaja suurusega 2-3mm.

Kas sellises olukorras on võimalik, et jätkan Soliani ja Dostinexi samaaegset ravi? Väidetavalt tõstab mõndadel inimestel Solian prolaktiini ja seda ei peaks võtma, kui on prolaktiinsõltuv kasvaja.

Kõne alla tuleks isegi Soliani annuse väike vähendamine, kui oleks võimalik jätkata kahe ravimi koos tarvitamist.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui Teil on tuvastatud ajuripatsi mikrokasvaja, mis toodab prolaktiini, ei ole Solian kõrges prolaktiini tasemes tegelikult süüdi. Prolaktiini tase jääks kõrgeks ka siis, kui Te Soliani enam ei võtaks. Kui ka ei ole päris kindel, kas mikrokasvaja ikkagi on prolaktiini allukas või mitte, võib siiski Teile sobivat antipsühhootikumi kasutada koos Dostinexiga. Kui teised sama toimega ravimid Teile ei sobi, ei olegi tegelikult muud võimalust.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

ajuripatsi kasvaja

Kas ja kus tehakse Eestis ajuripatsi kasvaja endoskoopilisi operatsioone.?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, tehakse - nii Tartu Ülikooli Kliinikumi neurokirurgia osakonnas kui ka Tallinnas Põhja-Eesti Regionaalhaigla neurokirurgia osakonnas.
Tervitades,
...

Loe edasi

Mis on prolaktinoom?

Soovin teada mis on prolaktinoom? Millest see tekib ja millised on peamised tunnused?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Prolaktinoom on prolaktiini tootev hüpofüüsi (ajuripatsi) healoomuline kasvaja.
Millist see tekib, ei tea kahjuks keegi (pärilik on see üliharva). Peamised tunnused naistel on tsüklihäired ...

Loe edasi

Dostinex

Tere, palun täpsustage, mida tähendab ravimi "Dostinex" infolehel järgmine lause: peale ravi lõppu kabergoliiiniga, tuleb vältida rasestumist ühe kuu jooksul. Tänud ette!

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Peale ravi lõpetamist kestab kabergaliini mõju veel kuni 1 kuu (tegemist on pika toimeajaga ravimiga). Kuna preparaati pole rasedatel piisavalt uuritud, on ohutuse mõttes parem, kui selle aja ...

Loe edasi

Bromocriptin ja Dostinex - kumb ravim tõhusam?

Tere

Umbes kolm aastat tagasi avastati mul ajuripatsi adenoom (tegemist 1 cm suuruse adenoomiga). Algselt võtsin Bromocriptini, kuid peale sünnitust (eelmise aasta augustit) uuesti rohtu võtma ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Dostinex (kabergoliin) on bromokriptiinist uuem ja efektiivsem (ka kallim) ravim. Põhjused, miks ravim on Eestis registreerimata ei ole kuidagi seotud ravimi efektiivsuse või ohutusega. Dostinexile ...

Loe edasi

prolaktiin

Tere
Olen 30 aastane naine. Selle aasta alguses pöördusin arsti juurde kuna menstruatsiooni tsükkel oli väga ebaregulaarne (2 kuud kuni 4 kuud). Peale uuringuid selgus, et tänu ajuripatsi kasvajale ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ma ei ole loodusravi spetsialist, kuid minuteada efektiivsed loodusravi vahendid ajuripatsi kasvajast tingitud hüperprolaktineemia ravimiseks puuduvad.
Bromokriptiin on suhteliselt ...

Loe edasi

prolaktinoom

Tere.
Olen 43a.naine ja mõniaeg tagasi avastati mul hüpofüüsise piirkonna kasvaja mis hiljem osutus prolaktiin-aktiivseks, esimene prolaktiini analüüs oli 8353 mU/L ja endokrinoloog määras mulle ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Prolaktiini ülemääraselt kõrge tase mõjub pärssivalt sugunäärmete talitlusele ja põhjustab viljatust, menstruaaltsükli häireid või tsükli kadumist, ka libido vähenemist. Kui Te enam pere ...

Loe edasi

Promocroptin ja peavalu

Tere.
Olen 24ndat nädalat rase ja viis päeva tagasi lõpetasin arsti soovitusel promocriptini võtmise. Võtsin seda 5 mg päevas, kuna aastaid tagasi avastati ajuripatsi kasvaja, mis tootis liiga palju ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pigem mitte. Kahjuks ei tea ma, millise ja kui suure tuumoriga tegemist on, kuid bromokriptiinravi lõpetamine ei tohiks kasvaja iseloomu ja suurust küll mõne päeva jooksul muuta. Pigem on ...

Loe edasi

Bromocriptin ja rasedus

Tere.
2005.a. avastati mul ajuripatsi kasvaja, mistõttu prolaktiini tase liiga kõrge. Arst määras brompcriptini tabletid (5 mg päevas) ja mõne aja pärast prolaktiini tase normaliseerus. Tablette ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tavaliselt küll bromokriptiinravi raseduse kinnitumisel katkestatakse. Samas ei ole bromokriptiinil mingit lootetoksilist toimet, sest suurte hüpofüüsi tuumorite korral on seda kasutatud ...

Loe edasi

ajuripatsi kasvaja

Tere! Minul oli eelmise aasta novembris insult.Tomograaf kompuutris avastati ajuripatsi kasvaja. Endokrinoloog kirjutas välja Bromocriptiini tabletid. Neid hakkasin ühest tabletist päevas pihta, nüüd võtan ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ajuinsult ja ajuripatsi kasvaja ei ole tõenäoliselt omavahel seotud. Paranemine ajuinsuldist toimub tõenäoliselt prolaktiini tasemest sõltumatult ja selle pärast närveerima ei pea.
...

Loe edasi

prolactin

Tere!
Kas prolactin 671,0 mlU/l on kõrgenenud või mitte? Kas see võib saada oluliseks faktoriks, et lapsi ei saa?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
SA PER Mustamäe korpuse immunoloogia laboris on prolaktiini normiks naistel 40-530 mU/l. Seega oleks Teie tulemus tõepoolest mõõdukalt üle normi. Prolaktiini liigkõrge tase võib olla viljatuse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: