Kas peabki nii hetkel olema (pärast Tiotili ärajätmist)? 01.02.12 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere, mul diagnoositi oktoobri lõpus esmakordselt kilpnäärme ületalitlus ja türeotoksikoos, sümptomite järgi võttes olen vaevelnud nende probleemidega puberteedieast peale. Lisaks on kilpnäärmes 6 sõlme, kõigepealt võtsin 2 kuud Tiotili ja nüüd oli tekkinud tugev alatalitlus ning arst jättis ravimid üldse ära. Veel arvas ta, et äkki oli ületalitlus põhjustatud viirusinfektsioonist ja väitis, et kõik alatalitlusega seotud kaebused peaksid nüüd ruttu kaduma. No vot nüüd on nii, et ma pole üle nädala üldse rohtusid võtnud ja külmavärinad on täiesti kadunud, kehakaal on hakanud väga järsku jälle langema, kuid minu meelest pole normaalne see, et päevane uimasus läheb järjest hullemaks: täitsa nagu vati sees oleks mitu korda päevas. Algul arvasin, et äkki peale sööki hakkab paha, kuid halb hakkab ka siis, kui pole veel jõudnud süüagi. Kas see peabki nii olema ja läheb ise ikkagi varsti üle? Ja veel tekkis mul küsimus, et kui oli viiruse poolt põhjustatud talitlushäire, millest siis need sõlmed on tekkinud? Muidu lähen uuest arsti juurde märtsis.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kilpnäärme ületalitlusel on 3 võimalikku põhjust: autoimmuunne kilpnäärmehaigus, autonoomsed sõlmed ja viirusliku põhjusega alaäge kilpnäärme põletik. Milline nendest Teid vaevab, Teie kirja järgi küll otsustada ei saa. Puberteedieast saadik kilpnäärme ületalitlus Teil küll kestnud ei ole.
Kui tegemist on kilpnäärme autoimmuunse haigusega, mis on olemuselt krooniline, vajate eluaegset jälgimist ja ka ületalitluse ravi tiotiiliga kestab vähemalt pool aastat. Kui tegemist on hulgisõlmelise toksilise struumaga, ei saa tiotiiliga Teid üldse ammendavalt ravida, vaid tuleb valida operatsiooni või radiojoodravi vahel. Kui tegemist on kilpnäärme viirusliku põletikuga, tekib haiguse algfaasis tugev kaela piirkonna valu. Vereproovides on iseloomulik settreaktsiooni kiirenemine ja põletikunäitajate (CRV) tõus. Ületalitlus on kergekujuline ja möödub ilma ravita. Sellele järgneb pikem, kuid samuti isemööduv alatalitluse periood. Kui haigus paari kuu möödudes paraneb, ta enam tagasi ei tule ja tervistute täielikult.
Nii et, milline siis neist? Päevast uimasust ei oskaks ühegagi neist seostada. Võimalik, et see polegi üldse kilpnäärmehaigusega seotud. Soovitan oma haiguse olemuse kohta raviarstilt täpsemaid selgitusi küsida.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme tsh ja rasestumine

2003 a on mul eemaldatud mõlemad kilpnäärme sagarad kuna ühelt poolt leiti pahaloomuline kasvaja, asendusraviks on määratud L-tyroksin 100. 2004 sain esimese lapse probleemiteta, tervisega probleeme ei ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuna Teie põhidiagnoosiks on kilpnäärmevähk, kehtivad Teile asendusravi osas veidi teised ettekirjutused kui lihtsalt alatalitlusega patsientidel. Sagedamini esinevad kilpnäärmevähi vormid ...

Loe edasi

TSH normaliseerumine

Tere,
Olen 34a naine.
Selle aasta veebruaris avastati mul kilpnäärme ületalitlus, diagnoos - tür(e)otoksikoos difuusse struumaga.
UH on kilpnäärmest tehtud - kogumaht 22,8 ml. Struktuur ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Usaldage oma arsti! Teie ravis on kõik reeglipärane ja muretsemiseks pole põhjust. Ultraheliuuringu leid on väge tüüpiline autoimmuunsele kilpnäärmehaigusele ja midagi muud sealt otsida pole ...

Loe edasi

Kõrge veresuhkur

Ter
e, mure selline, et elukaaslasel avastati 1 astme diabeet .
Kuna olen väga mures, siis tahaks ka Teie arvamust teada.
Hetkel on elukaaslane haigla, aga mulle tundub kuidagi kõik väga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie küsimused vajaksid esitamist abikaasa raviarstile. Tehke seda kindlasti ja usun, et saate ammendava vastuse. Asjaolusid tundmata ei oska ma kuidagi kommenteerida Teie abikaasa veresuhkru ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: