Vere glükoosisisaldus normist kõrgem 02.01.12 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere! Pisut üle kuu aja tagasi sattusin ägeda koletsüstiidiga EMO-sse ja tehti erakorraline laparoskoopiline operatsioon ning sapipõis eemaldati. Küsimus on siis enne operatsiooni tehtud vereproovi glükoosisisalduse kohta - referentsväärtus >5,9 ja minu näit 6,0. Vaevused algasid mul eelmise päeva pärastlõunal peale šokolaadikommide ja Itaalia pajaroa söömist. Oksendasin õhtu jooksul 5-6 korda ja ei söönud kuni operatsioonini järgmise päeva hilisõhtul midagi. Vahepealse aja jooksul jõin vaid tassitäie kummeliteed ja pisut vett. Tahaksin teada, kui väga mures ma selle näidu pärast pean olema? Kas põletik ja võimalik veepuudus võivad veresuhkru kõrgemaks teha? Perearstil käisin ja lähen jaanuari keskel ka uuesti vereproovi andma aga tahaks teada, kui mures pean olema. Olen ülekaalus juba viimased 6-7 aastat (KMI 30), peres teadaolevalt kellelgi diabeedi kumbagi vormi pole esinenud, küll aga südamehaigusi.
Kui ma juba küsin, siis küsiksin ka teismelisena saadud hormoonravi mõju kohta. Kas see võib mind siiani mõjutada või ei ole sellel pikaajalist mõju? Olin 12aastane ravi saamise ajal ja niipalju kui mäletan, sain paari kuu vältel hommikul kell 8 kakskümmend pisikest tabletti, kell 10 kaksteist tabletti ja kell 12 kaheksa tabletti.
Tänan vastamast!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Veresuhkur 6,0 mmol/l ei tähenda diabeeti. Suhkurtõve diagnoosimiseks peab veresuhkru väärtus olema korduvalt paastuolukorras mõõdetuna üle 7 mmol/l, üle 11,1 mmol/l 2t peale glükoosikoormust glükoosikoormustestil või peab glükeeritud hemoglobiin olema üle 6,5%. Seega ei ole suhkurtõve tõenäosus kuigi suur ja esialgu muretsema ei pea.
Kordusanalüüs perearsti juures oleks siiski vajalik. Samuti tuleks tulevikule mõeldes vähendada kehakaalu, sest rasvumine suurendab diabeediriski eriti menopausi järgselt. Lühiajaline glükokortikoidravi 25a. tagasi hetke diabeediriski ei mõjuta.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitlus

Tere!
Kevadel sünnitasin ning kogu raseduse vältel oli raviskeemiks 75 mikrogrammi l-türoksiini päevas (vahetult enne rasedust avastati alatalitlus). Poolteist kuud peale sünnitust selgus vereproovi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuna TSH on viimases tehtud proovis normist kõrgem, suurendaksin L-türoksiini annust taas 75 mcg-ni päevas. Teie vanuses võib pigem veidi üle- kui alaravida.
Samas ei saa ma aru, kust ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tahtsin teada kas oleks vaja rohtusi tarvitada kui TSH on 4,5.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnääre Teie südamerütmihäireid kindlasti ei põhjustanud. Nn. vahelöögid on tavaliselt ohutud ja neid esineb aeg-ajalt peaaaegu igal inimesel.
Soovitan TSH teha uuesti poole aasta ...

Loe edasi

Ioniseeritud kaltsiumi näit kõrgem

Pöördusin lapsega (tüdruk, 4 a) perearsti poole, kuna laps käis tihti pissil. Iseenesest uriini tal eriti ei tulnud, kuid midagi teda nagu häiris, mis sundis potile istuma minema. Hetkeseisuga on potil ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt soovitaksin analüüsi korrata. Ioniseeritud kaltsiumi väärtuse erinevus normist on Teie lapsel suhteliselt väike ja kaltsium on nn. kapriisne analüüs, mille puhul võib väärtust mõjutada ...

Loe edasi

THS

Tere, küsimus THS-si kohta - et kas on võimalik, et see läheb ise normi? Kui THS oli üle 7 ja järgmisel korral mõned päevad hiljem normis?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH (türeostimuleeriv hormoon) pärineb hüpofüüsi eessagarast ja stimuleerib kilpnäärme talitlust. Kui kilpnäärme talitlus on normist kõrgem (ületalitlus), TSH langeb (stimulatsiooni ei vajata). ...

Loe edasi

TSH

Olen mures kilpnäärme pärast. Suvel tehtud analüüsid olid korras (TSH veidi üle 2), nüüd aasta algul TSH näit normist veidi kõrgem (4.8). Samas on ka pitsitustunne kaelal ja kõris ning pulss normist kõrgem. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH väärtused muutuvad ikka aja jooksul veidi. Minimaalselt suurenenud TSH väärtus on iseloomulik kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile ja kilpnäärmevastaste antikehade määramine oleks ...

Loe edasi

Minu 3a pojal TSH normist kõrgem

Saime lastearsti käest saatekirja endokrinoloogi juurde. Aja saan aga alles maikuusse. Saatekirjal on pandud diagnood hypothyreoidismus küsimärgiga. Kas see on sama, mis hüpotüreoos? Minul endal on selline ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hypothyreoidismus on tõepoolest hüpotüreoos ehk kilpnäärme alatalitlus. Teie poja TSH on minimaalselt normist kõrgem, kuid vaevalt see 2 kuuga oluliselt halveneb. Võite rahulikult oma vastuvõtuaja ...

Loe edasi

kõrvalkilpnääre

Mul on PTH normist kõrgem (9, 71). Kõrvalkilpnäärme ületalituse puhul on kaltsiumi sisaldus veres niigi normist kõrgem, kas sellisel juhul on ikka vajalik või soovitav võtta kaltsiumipreparaate?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrvalkilpnäärme hormooni taseme tõus on Teiel suhteliselt tagasihoidlik. Teie kirjast ei selgu, milline oli samal ajal kaltsiumi sisaldus veres. Võimalik, et Teil oli see normis või isegi ...

Loe edasi

tahan teada mis need näidud tähendavad.

tere.S-glyc-8,8
Na-135
K-3,7
HAT-pH7,4
uriini analüüs-Ket 4+;glyc4+
Anti-TPO-16
Mis need tähendavad kas on midagi viltu vöi ei arst ei ütle ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Veresuhkur- 8,8 mmol/l (normist kõrgem).
Naatrium 135 mmol/l (normi alumisel piiril)
Kaalium 3,7 mmol/l (normis)
pH 7,4 (normis)
Uriinis suhkur 4+ (palju) ket 4+ (atsetoon, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: