Autoimmuuntüreoidiit 26.08.11 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere, olen kannatanud mõned aastad kõhnumise (kuigi väga suur söögiisu), väsimuse, kõhulahtisuse ning mõningate toiduainete talumatuse all. Vereanalüüsid head, kuid kilpnäärme näidud sellised: TSH 6.14 , T4 16.3 ja TPO vastased antikehad 340. Arsti diagnoos: autoimmuuntüreoidiit. Sooviksin teada, kuidas oleks võimalik immunsust parandada ning peatada antikehadepoolne organismi rünnak? Sooviksin abi ilma L-Thyroxinita. Olen võtnud seda hormooni 25mcgr kümme päeva ning tunnen ennast veel halvemini kui enne. Kas oleks vaja autoimmuunsust edasi uurida?
Tänan ette lahke vastuse eest!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Tegemist on tõepoolest kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga ja sellest tingitud minimaalse kilpnäärme alatalitlusega. Kahjuks ei ole autoimmuunset türeoidiiti võimalik välja ravida ja seda ei tee ka immuunsüsteemi üldine tugevdamine. L-türoksiin on sünteetiline kilpnäärmehormoon, mis on määratud Teile alatalitluse tõttu asendusraviks. Olete võtnud seni ravimit mikroannuses ja kindlasti ei saa see olla enesetunde halvenemise põhjuseks. Piisav annus Teile on tõenäoliselt poole suurem s.t. 50 mcg päevas. Noorte naiste puhul peetakse kilpnäärmehormoonide korrasolekut eriti oluliseks eeskätt viljakust silmas pidades.
Kuna kilpnäärmehormoonid on minimaalselt muutunud just ala-, mitte ületalitlusele iseloomulikult, ei ole kilpnäärmehaigus Teie puhul kõhulahtisuse, kaalulanguse ega toidutalumatuse põhjuseks. Võib-olla on Teil lisaks autoimmuunsele kilpnäärmehaigusele ka mõni autoimmuunne soolehaigus (gluteenenteropaatia vms.)? Soovitan arutada seda küsimust oma gastroenteroloogiga.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Autoimmuuntüreoidiit - kuidas peaks toimuma arstlik jälgimine?

Tere
Mul on autoimmuunnetüreoidiit ca 9aastat ja hetkel rasedus juba 8kuud. Varasemalt olen lasknud perearstil otsustada oma l-türoksiini annuse osas. Raseduse ajal vahepeal oli vaja annust korrigeerida. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Esiteks arvan, et 8. raseduskul pole muretsemiseks enam põhjust - lootel on välja kujunenud oma kilpnääre ja kui Teie asendusravi annus peakski olema veidi liiga väike, siis laps enam vaegust ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: