Ebamugavustunne kurgus 07.02.11 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Novembikuus käisin perearstil kaebusega, et ebamugavustunne (klomp)kurgus, harvad köhimised. Suuremal köhimisel tahab tekkida okserefleks. Saadeti kurguarstile, kaks nädalat erinevaid antibiootikume - köhimine vähenes. Suured tabletid ei taha kurgust alla minna.
Saadeti kilpnäärme ultrahelisse, avastati et kilpnääre on sileda kontuuriga ebahomogeense ehhostruktuuriga, on tihenemised-ebaspetsiifilised muutused :
Mõõtmed P: 2,2 x 1,6 x 5,1 cm ; V: 1,9 x 1,8 x 5,3 cm
Istumus: 0,4 cm
Üldmaht : 18,7 ml

Edasi endokrinoloogile : vereanalüüs TSH 0.84 mU/l ja
TPO antikehad 49,3 lU/mL (Näitajad nagu normi piires)
Arsti Vastus: Testides eutüreoos, markeerimiseks sobilik türeoidiit, ravi ei vaja, kuid TSH kordus 1/2 kuni aasta pärast.

Küsimus: endiselt on ebamugavustunne kurgus ja tablettide neelamisel (eriti just suurte) raskused. Kas tõesti mingit ravi ei ole tarvis ja klomp taandub iseenesest või on mingi muu probleem. Ei teagi, kuidas edasi käituda.

lgp. A. V.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teie kilpnääre on tegelikult täiesti normisuurune (meestel maht normis kuni 25ml) ega tohiks küll ühegi tableti liikumist neelus takistada. Kas süüa saate normaalselt? Näiteks leivatükk ei jää kurku kinni? Kui probleem tekib ka tahke toidu neelamisel, tuleb ära teha söögitoru ja mao endoskoopiline uuring ning nõu pidada nina-kurgu-kõrvaarstiga. Hormoonid on korras, antikehade tiiter üksnes minimaalselt tõusnud ja ultraheliuuringul kilpnäärmes sõlmi ei ole - selline kilpnääre küll mingeid vaevusi ei põhjusta ega ravi ei vaja.
Kilpnääre ei ole ka köha põhjustaja. Seda võivad teha teatud liiki vererõhuravimid, allergia, mao- või krooniline kopsuhaigus. Soovitan oma probleeme veelkord perearstiga arutada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Tükitunne kurgus

Tere.
Probleem nimelt selline, et paremal pool kurgus oleks nagu midagi ees, nagu mingi tükk või paistetus vms. Hommikuti seda tunnet väga pole aga õhtuks jälle selline tunne nagu keegi suruks kurgu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Aus vastus - ei tea. Kilpnäärmeprobleemiga tõenäoliselt tegemist ei ole. Soovitan pöörduda perearsti poole ja lasta teha esmased uuringud.
Tervitades,
...

Loe edasi

pigistustunne kaelas

Olen 28 aastane naine; kilpnäärme alatalitust diagnoositud ca 15 aastat tagasi ja sellest ajast alates igapäevaselt L-Thyroxini tarvitanud. Kolm nädalat tagasi tekkis kaelas häiriv pigistustunne, mis on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme ultraheliuuring ei näita 2014a võrreldes 2012 mitte mingit muutust. Selline nagu ta on praegu, on kilpnääre olnud aastaid. Siit järeldub, et kilpnääre ei ole Teie vaevuste põhjuseks.
Loe edasi

tükk kurgus?

Tere, olen 21 aastane neiu.
Minu mure seisneb selles, et aegajalt tunnen kurgus mingisugust klompi.Selline tunne nagu mingi toidu tükk oleks kurgus kuid kui neelan on ta ikka seal, ei oskagi seda ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teil on diagnoositud kroonilist autoimmuunset türeoidiiti, võib kilpnääre olla suurenenud või kilpnäärme kude sedavõrd tihkemaks muutunud, et tunnete aeg-ajalt kerget ebamugavustunnet ...

Loe edasi

kas kilpnääre

tunnen kurgus tükki tunnet vahel isegi nii nagu oleks karvu söönd kilpnääret uuriti ja öeldi et suurus on norm aga öösel kui ärkan ei tunne midagi milles asi võib olla kas ka närvites

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnääret uuriti ja haigust ei leitud, siis kilpnääre "tükitunde" põhjuseks olla ei saa. Ebamugavustunne või survetunne kõri piirkonnas on sageli stressi psühhosomaatiliseks väljenduseks, ...

Loe edasi

poomistunne kurgus

Tere! Küsimus selline,et kas võib olla poomistunne kurgus põhjustatud kilpnäärmest? Ette tänades: K.L.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pomistunne kurgus on kilpnäärmehaiguse tunnuseks suhteliselt harva. Sagedamini on see kroonilise stressi psühhosomaatiliseks väljenduseks. Selgust aitab saada perearst.
Tervitades,
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: