Higihais 10.07.09 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,
olen 19. aastane noormees ning mul on probleeme higihaisuga. Üldiselt tekivad probleemid tööd tehes, nii kui midagi tegema saan hakata on kohe higi väljas ja see haiseb vastikult. Vastik hais peletab eemale teisi inimesi ning väljas töötades tulevad haisu peale kohale ka putukad, mis on väga häiriv. Tihti juhtub seda ka täiesti niisama olles või siis kui olen just pesemast tulnud ja kõik peaks olema korras, kuid kahjuks mitte. Seetõttu tundub vahel nagu mitte higi ei haiseks vaid hoopis nahas on asi, kuid oma silmade/nina järgi on kõik korras... Võib-olla on midagi valesti toitumises ning oleks vajalik midagi muuta? Kas liigne magus või soolane toit võib higihaisu ebameeldivaks muuta? Olen kuulnud ka midagi süstidest mis aitavad vähendada higistamist mingiks ajaks või mingis piirkonnas, kuid kas on olemas ka mingi moodus kuidas muuta higihaisu või selle koostist vms. ?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Soovitan Teil kõigepealt nõu pidada oma perearstiga ja teha üldine tervisekontroll. Endokriinhaigustest seostub liighigistamine üksnes kilpnäärme ületalitlusega, mida on kerge vereproovi abil kontrollida. Aga on teisigi haigusi, mis higistamist võivad suurendada.
Kui tervisega kõik korras, võib saada abi veeprotseduuridest, antiprespirantidest ja äärmisel juhul Botoxi süstidest, mida tehakse higinäärmeterohkesse piirkonda, näiteks kaenlaalusi.
Higistamine on noorte täiskasvanute probleem, millel enamasti puudub haiguslik põhjus. Iga inimese higil on iseloomulik lõhn, mis on sageli pärilik, kuid muutub teataval määral aastatega. Hügieen ja terved eluviisid on igal juhul abiks.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme proovid

9aastasel tütarlapsel (kasv 158cm, kaal 55kg, kehaline areng vanuse kohta ees - karvakasv olemas, rinnad kasvavad, tugev higihais tekkis lasteaia viimases rühmas juba) algasid esimesed päevad. Käisime ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei saa ma hormoonanalüüside referentsväärtusi teadmata Teie lapsele tehtud kilpnäärme hormoonide võimalike kõrvalekallete üle otsustada. Asi selles, et erinevates laborites on normipiirid ...

Loe edasi

Higistamine

Tere! Mure järgmine, mehel hakkaböösel pea nii hirmasti higistama ja hommikuks on padjal kohutavalt vastik ja kibe higihais. On kestnud juba paar kuud nii, tuba on jahe ja mees tekiga ei maga. Millest ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vastan ausalt, et ei tea. Ühegi endokriinhaiguse tunnuseks pea higistamine küll ei ole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

6 a tütar-kehakaal tõusnud, kasv aga pole (lisaks higistamine)

Tere,
Minu tütar oli kogu aeg kõhna ja lühike (sündis 2347g 47cm üsasisese kasvupeetusega 38+0. Terve, tubli. Kehakaal oli 20-30 protsentiili juures, pikkus 10-15 juures.
Vahepeal ei mõõtnud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan siiski lisaks perearstile ka lastearsti juures ära käia. Puberteedi alguseks on vara. Samas kaaluiive koos kasvu peetumisega võib tõepoolest viidata endokriinhaigusele.
Tervitades,
Loe edasi

Higihais

Tere.Minu kehakaal on kahe aasta jooksul tõusnud 20-25kg,tõuseks veel,kui ma sellega ei tegeleks.Alla ei saa ma kuidagi seda kaalu.Raske on olla,ei saa kükitada,istudes jalga üle põlve,ruttu hakkan hingeldama ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kaalutõus on olnud kiire ja ei seostu elureziimi muutusega, raseduse ega menopausiga, võiks endokriinpatoloogia välistamiseks siiski mõned uuringud teha. Paluge perearstilt saatekirja.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: