kilpnääre 11.10.08 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Olen 47.a.-ne naine.7-aastat tagasi sain redioodi ravi. olen aastaid saanud asenduseavi ja siiani on enamvähem analüüsid korras olnud korras.Viimasel aastal on aga enesetunne halb.Ka TSH-d kontrullinud perearst on mitu korda tablettide kogust ümüer muutnud.Kord näit on ala ja siis üle normi jälle.Põhilised sümptomid algasid külmavärinatega ja käed jalad olid turses.Väga nõrk tunne oli.Jõuetus ja väsimus vaevasid pidevalt.Peale raviskeemi muutmist oli jälle teistpidi.Higi voolas pidevalt,südames tekkisid rütmihäired,silmade ees virvendas ja tekkisid tasakaalu häired. Ööd olid väga piinavad sest südames oli pidevd häired ja rahutu olek.Jälle sai L-Türuksiini tbl. kogus üle vaadatud ja muudetud.Nüüdseks on TSH -normis,aga erutusseisund ei ole kadunud.Südames on ikka rütmihäired.Kummaline on ka vererõhk.Varem(enne kilpnäärme haigust)oli 90/65 ,aga nüüd 0n120/95 ja vahel160/90.Ka kehakaal on tõusnud 59-lt 77-ni (7-ga vist palju)Arvan,et toitun mõistlikult,sest rasvast ei ole ma kunagi eriti armastanud ja magusa saan puuviljadest.Perearsti sõnul on kilpnäärmest kõik tingitud.Minu eesmärk on saada normaalne elukvaliteet.Paistab,et perearst ei saa aidata(?)Kuhu või kelle poole ma peaks pöörduma.Kuidas Teie näete minu olukorda? Ette tänades.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Tõenäoliselt ei ole ei Teie halb enesetunne ega kaalutõus seotud ei kilpnäärme alatalitluse ega asendusraviga. Kilpnäärmehormooni vajadus organismis on üsna stabiilne ega muutu kiiresti. Suurenenud kehakaal võib olla asendusravi annuse suurenemise põhjuseks, kuid seda aegamööda ja vähesel määral. Seepärast pole mõtet L-türoksiini annuseid lühikeste ajavahemike järel korrigeerida. Piisab, kui teete analüüsid 6-12 kuulise intervalliga.
Vererõhu kõikumistele ja rütmihäiretele tuleb otsida põhjuseid mujalt (kliimaks? algav kõrgvererõhutõbi?), kehakaalu peaks püüdma korrigeerida dieedi ja liikumisega. Igaks juhuks võiks korra endokrinoloogi juures ära käia, et õige L-türoksiini annus taas paika saada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Hüperparatüreoidism ja operatsioon

Tere

Küsimus on, et milliste analüüside väärtuste juures on näidustus kõrvalkilpnäärme operatsiooniks?
Mui on aasta jooksul PTH olnud üle normi 9-12 pmol/l
Ca ja iCa on kõikunud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Teie kaltsiumi ja parathormooni väärtused lubavad esialgu lõikusest hoiduda. Loomulikult peate olema endokrinoloogi jälgimisel ja tegema analüüse vähemalt 2 korda aastas. Kui kaltsiumi tase on tulevikus ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus ja Gravesi tõbi.


Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

kilpnääre

Tere!

Mida tähendab vereanalüüsid P-T4-V on 16.3
P-TSH on 0.47

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja päike

Tere
Miks peab kilpnäärme ületalitluse ravi ajal hoiduma päikesevõtmisest.
Ette tänades,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Raseduse Diabeet

Tere käisin arsti juures GGT testi tegemas
Tühja kõhuga oli 5.7
Tund hiljem 5.3
2 h hiljem 5.4
Kas peaksin muretsema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus?

Tere,
Sain kilpnäärmeanalüüsiga järgmised vastused:
Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kokkukukkumine

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

TSH

kui TSH on 0,11 mu/l, kas on muretsemiseks põhjust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme talitus raseduse lõpus

Tere.
Kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Mure kilpnäärmes oleva kasvaja pärast

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: