dooside suurus 04.06.08 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Perearst saatis proovid uuringuks 31.10.2007 Vastuses oli TSH 8,24 mU/L. Hakkasin võt,aL-Türoksiini 25mg päevas.
Jaanuari lõpus näitas proov täpselt samuti 8,24. Paar nädalat hiljem tuli Tartust vastus - 5,32. Siis Tartus eriarsti juures käies oli 8,31 ja arst määras mulle doosiks 100 mcg päevas.
Mai alguses võetud proov näitas 0,032, perearst määras päeva normiks 50 mg ja kontroll näitas 26. mail, et see langes veelgi ja oli 0,013.
Sain täna selle telefoni teel teada ja ei oska enam midagi ette võtta.
Jaanuarist alates on jõuetus, ka südamerütmihäired on lisandunud ja raputab küllalt sageli, kummahood (olen 61 aastane naine).
Kuhu peaksin veel pöörduma, mida tegema?
Ette tänades!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Et otsustada, kas asendusravi üldse vajalik on, tuleks peale TSH teha ka teisi analüüse. Tõenäoliselt on tegemist kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga ja võimalik, et algava kilpnäärme alatalitlusega. Samas pole vanematel inimestel asendusravi juhtudel, kui TSH on alla 10 mmol/l, ilmtingimata vajalik. Kui ravi siiski juba saama olete hakanud, soovitan võtta L-türoksiini 50 mikrogrammi päevas 6 kuud ja teha seejärel uued analüüsid (TSH, FT4). Sagedamini pole analüüse mõtet teha, sest TSH muutub aeglaselt ega jõua normaliseeruda. Samas on 50 mikrogrammi L-türoksiini nii väike annus, et Teie südamele see liiga ei tee.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

sõlmed kilpnäärmel.

Olen 38a. naine. Kuna tablettide raviga pole kilpnäärme sõlmede ravi tulemuslik soovitas arst radioaktiise joodikapsli ravi. Kas see on piisavalt ohutu ja tulemuslik? Lõikamisele läheks viimase võimalalusena. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sõlmelise kilpnäärme ravi pole tablettidega tõepoolest võimalik. Radioaktiivne jood on ohutu raviviis, mida on kilpnäärmehaigetel kasutatud kogu maailmas üle 50 aasta. Radioaktiivse kiirguse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: