Kilpnäärme tsüstid. MURE:( 12.02.08 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere! Ma olen 18aastane 2e lapse ema ja mul avastati kilpnäärme tsüstid(kaelale tekkis paremale poole suur punn). Pöördusin sellega võru erialaarsti poole-mul tehti proovid ja avastati tsüstid-MIDA TULEKS OPEREERIDA. Olen lugenud, et opereeritakse ainult pahaloomulisi asju. Mina igatahes ei poolda operatsioone ja ma pole sellega nõus-igasuguste tervisehädadega on mul olnud tüsistusi ning lapsevanemana pean ma olema ikka oma laste eest väljas. Sest peale operatsiooni peab ju inimene kosuma jne... JA KAS LEIDUKS SELLELE MUUD LAHENDUST PEALE OPERATSIOONI JA KIIRITUSRAVI(veel hullem...)-PEAKS JU OLEMA ANTIBIOOTIKUMIRAVI VMS???

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui ON tegemist pahaloomuliste kasvajatega, on operatsioon ja kiiritusravi VÄLTIMATUD, et Te oma lapsed ikka üles saaksite kasvatada. Kui tegemist EI OLE pahaloomuliste kasvajatega, EI OLE operatiivne ravi tingimata vajalik ja kiiritusravi Teile ei tehtagi. Seega peate selgust saama, kas tsüstid kaelal on paha- või healoomulised. Kindlamaks vahendiks on tsüstide punkteerimine ja sealt rakumaterjali võtmine, et pahaloomulisust välistada. Loodan, et see uuring on Teil tegelikult juba tehtud ja sel juhul on ka selgus käes.
Kui tegemist EI OLE pahaloomuliste kasvajatega, ei sunni keegi Teid lõikusele minema. Kui tsüstid on väga suured ja moonutavad kaela, võib arst seda soovitada, kuid valik on Teie teha ja kui sõlmed kaelal Teid ei häiri, võite nendega rahulikult edasi elada. Suured tsüstid siiski iseenesest kuhugi ei kao ja tablettidega neid ravida ei saa. Antibiootikumid on mikroobidest põhjustatud põletike ravimid. Kilpnäärme tsüstid ei ole mikroobidest põhjustatud ja antibiootikumid siin ei aita.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Ei oska enam kuskile pöörduda

Tere,

Kahtlustan,et minu kilpnäärmega võib olla midagi korrast ära.
Loodan, et väga segaselt ei seleta ning ehk oskate mind kuidagi aidata :)

Mulle on pikemat aega juba ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teie näete kõri seinal täppe, peaks ka perearst neid nägema. Ma soovitan teil neid koos vaadata. Võib-olla polegi need haiguslikud. Kui aga on tegemist näiteks tonisilliidiga (mädase mandlipõletikuga), ...

Loe edasi

TSH kõikumine väljaspool normi

Tere,

Kirjutasin u kaks kuud tagasi, et TSH 0,005 ( T3 7,7 ja T4 24). Ravi ei määratud.

Kordusanalüüsi tulemus on tsh 10,28; t3 4,34; t4 11,1.

Kas kordusanalüüsi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kordusanalüüsidest on näha, et ravi mittemääramine oli õige tegu ja hormoonanalüüs korrigeerus iseenesest. Nüüd on TSH isegi normist veidi kõrgem ja FT4 normi alumisel piiril. Tõenäoliselt ...

Loe edasi

kaalutõus ja kilpnäärme alatalitus

Tere!

Nimelt pöördusin perearsti poole seoses seletamatu kaalutõusuga, milleks on 10kg viimase poole aasta jooksul. Jälgin rangelt toitumist ja käin vähemalt 4x nädalas trennis ning selline ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kohe võin öelda, et Teie kilpnäärme talitlus on korras. Igaks juhuks võite endokrinoloogi juures ära käia, et välistada väga harva esinev hüpofüüsi puudulikkuse võimalus. Beebipillid on palju ...

Loe edasi

Kõrge TSH, kuid hormoonid korras

Tere!
Kuu aega tagasi määrati kliinilises veres kilpnäärmehormoonid.
P-TSH 6,74
P-fT4 15,0
P-fT3 4,9
Ning kolesterool
P-Chol 5,7
P-HDL-Chol 2,02
P-LDL-CHOL ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Normist kõrgem TSH viitab kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile, mis Teil suure tõenäosusega siiski on. Kuna FT3 ja FT4 on normis, ei ole TSH vähene tõus energiapuuduse põhjustaja. Akne ...

Loe edasi

Kaalu alandavad preparaadid

Tere

Olen peale lapse sündi väga kaugel normaalkaalust. Nimelt olen
167 cm pikk ja kaalun 94.4 kg. Söön teadlikult tervislikult ja liigun samuti aga kaal seisab. Alla pean ma aga võtma ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sibutramiin on kasutuselt kõrvaldatud, kuid Xenicali e. orlistati peaks siiski leiduma. Esialgu ei ole kahjuks uusi efektiivseid kaalu langetavaid ravimeid lisandunud. Rasedusega seotud kaaluiive ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere.
Mul diagnoositi madal kilpnäärme talitus.
Alumine0,40 ûlemine 4,0 ja THS 6,94 U m/l
Perearst ûtles saan mingid kerged rohud peale ja saab paremaks.
Läksin aga endokrinoloogi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme põletik ehk teiste sõnadega autoimmuunne kilpnäärmehaigus on pärilik ja pole ravitav. "Kerged rohud", millest perearst rääkis ongi seesama "hormoonravi", mida saama hakkate. Analüüside ...

Loe edasi

habe

Tegin hormooni uuringud , testosteroon oli 50 n/mol , milles v6ib asi olla et näokarvad ei , kasva ? Kas MINOXIDILI võib kasutada näokarvade kasvuks ja kas see reaalselt toimib ka ?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan pöörduda oma küsimustega androloogi ehk meestearsti poole. Androloogid võtavad vastu Tartu Ülikooli Kliinikumi meestekliinikutes nii Tallinnas kui Tartus. Saate nõu nii meessuguhormoonide ...

Loe edasi

Määrimine pärast L-thyroxini raviga alusatmist

Tere!

Kurtsin umbes kuu aega tagasi perearstile, et ei tunne ennast enam oma kehas hästi - pidev väsimus, ei suuda keskenduda jne.
Mind saadeti analüüse tegema ning tuli välja TSH 17.03 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie puhul on tegemist kilpnäärme alatalitlusega ja L-türoksiin on sünteetiline kilpnäärmehormoon, mida saate asendusraviks eesmärgiga hoida kilpnäärmehormoonide sisaldus veres normaalsena.
Loe edasi

Kilpnäärme testi tulemused

Tegin kilpnäärme testi kuna ei osanud enam seletust leida järgnevale:
külmatunne, kaalu paigalseis (võin ka mitte süüa, trenni teha, mitte midagi ei muutu), juuste väljalangemine, kuiv nahk, mälu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie testi tulemused on korras. FT4 on küll normi alumisel piiril, kuid TSH on ideaalses vahelikus ja TPO tiiter madal. Kilpnäärme talitlus peaks selliste analüüside korral olema normis.
Loe edasi

Hüpofüüsi adenoom

Tere,

Kompuutertomograafia ning vereanalüüside põhjal diagnoositi hüpofüüsi adenoom. (KT põhjal mõõtmetega ca 5x7 mm, prolaktiin kergelt eleveeritud). Olen käinud ühel konsultatsioonil - ootan ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on mikroadenoomiga (läbimõõt alla 10mm). Võite ohutult lennata ja ka massaaz pole vastu näidustatud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: