Metformin 500 18.11.07 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Mõni aeg tagasi külastasin günekoloogi saatekirja alusel (sinna läksin kuna päevi polnud pikka aega olnud) endokrinoloogi, kes määras Metformin 500 - 3x päevas, peale toitu. Ja seda kõike vaid varem tehtud testide alusel, kusjuures veresuhkru tase olevat korras olnud. Kui õigesti mäletan, siis endokrinoloog mainis vaid, et mu organism toodab liigselt insuliini ja selle jaoks ka ravimid. Hiljem netist seletust otsides selgus, et see tähendab II tüübi diabeeti kuigi arst seda ei maininud ning mingit "dieeti" ei määranud. Ehmatas ka see, et tavapärase 2 tableti asemel pean lausa 3 tabletti päevas võtma (kogus määrati selle järgi kui ütlesin, et tavaliselt 3 korda päevas söön). Nüüd on mure diabeedi võimalikkuse pärast päris suur - kas eelnevat arvestades võib öelda, et mul on II tüübi diabeet?
Erinevatel põhjustel on aeg-ajalt mõni tablett võtmata jäänud ja selle tulemusel saaksin 6 kuu asemel rohtusid natuke pikemalt võtta. Infolehelt lugedes jääb aga arusaamatuks, kas peaksin 6 kuuga piirduma või rohud lõpuni võtma. Kuidas õigem talitleda oleks? Seoses osade võtmata jäänud tablettidega on tekkinud ka küsimus, kas oluline on võtta rohi peale toitu või on olulisem, et oma 3 tabletti kindlasti ära võtaksin?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teie kirjale toetudes ei ole ma küll kindel, et Teil on 2. tüüpi suhkurtõbi. Pigem võib olla tegemist polütsüstiliste ovaariumide sündroomi ja sellega koos käiva ülekaalulisuse ja insuliinresistentsusega. Igaks juhuks võiks perearstiga nõu pidada ja ka mõned veresuhkru analüüsid teha.
Metformini nimelt kasutatakse ka günekoloogilises praktikas menstruaaltsükli häireid ja meessuguhormoonide liiga põhjustava munasarjade polütsüstilisuse korral. Tavaliselt on selle sündroomiga naised ka ülekaalulised ja insuliinresistentsed. Vanemas eas on neil tõepoolest tavapärasest suurem suhkurtõve ja südame-veresoonkonna haiguste risk. Metformin vähendab insuliinresistentsust ja soodustab kaalulangust. Samas ei langeta see ravim veresuhkruid normist kunagi madalamale ja kui veresuhkur on korras, siis korda ta jääbki. Ravimit võetakse peale sööki või koos toiduga, annus (Teie puhul 3 tabletti päevas) jaotatakse kahele võtmiskorrale - hommikul ja õhtul. Igal juhul tuleb Teil oma günekoloogilt lisaselgitusi paluda. Kui olete rohtu 6 kuud võtnud, ongi tõenäoliselt õige aeg korduvaks konsultatsiooniks.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnääre

Tere!

Mida tähendab vereanalüüsid P-T4-V on 16.3
P-TSH on 0.47

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja päike

Tere
Miks peab kilpnäärme ületalitluse ravi ajal hoiduma päikesevõtmisest.
Ette tänades,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Raseduse Diabeet

Tere käisin arsti juures GGT testi tegemas
Tühja kõhuga oli 5.7
Tund hiljem 5.3
2 h hiljem 5.4
Kas peaksin muretsema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus?

Tere,
Sain kilpnäärmeanalüüsiga järgmised vastused:
Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kokkukukkumine

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

TSH

kui TSH on 0,11 mu/l, kas on muretsemiseks põhjust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme talitus raseduse lõpus

Tere.
Kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Mure kilpnäärmes oleva kasvaja pärast

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks

Tervist!
Kas ja kuidas on võimalik kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks muuta?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Sõlmed kilpnäärmes

Lp dr Anu Ambos!


Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: