ravimi kohta 04.12.06 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Olen üle 40-aastane naine. Aastast 2002 võtan igal päeval L-thyroksini 50mg tablette 1 x päevas. Jooksval aastal aprillis tegin abordi ja günekoloog kirjutas välja depo-provera süstid raseduse vältimiseks. Neid ma varem kasutanud ei ole. Süstinud olen praegu kolmel korral. Probleem on selles, et peale aborti ei ole mul siiamaani menstruatsiooni olnud, so 7 kuud, ja paar kuud tagasi muutusid rinnad hästi valulikuks. Pöördusin günekoloogi jutule ning ultrahelis ei leitud midagi erilist: paremas munasarjas on tsüst labimõõduga 2.1 mm ja emaka limaskest pidi olema õhuke, mis ilmselt on süstide tulemus. Günekoloog väidab, et põhjus võib olla ka lähenevas üleminekueas, kuid konkreetse ravimi retseptil on kaasnevaks probleemiks ka rindade valulikkus. Olukord on mind häiriv, põhjustab närvilisust ja halba enesetunnet. Kas on mingeid võimalusi olukorra leevendamiseks? Kuna tegemist on hormoonravimiga, kas see ei ole äkki ka kilpnäärmele halb?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Menstruatsioonide puudumine on depoo-provera süstide ootuspärane tagajärg, ka rinnad võivad hellaks muutuda. Õhuke emaka limaskest ultraheliuuringul on samuti ootuspärane tulemus. Kui Te ei tunne ennast selle raviga hästi, tuleb günekoloogiga teised kontratseptsiooni võimalused kõne alla võtta.
Kilpnääret depoo-provera ei kahjusta ja L-türoksiini võite jätkata samas annuses.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Endokrinoloogia

Unustasin eelnevalt menstruatsioonitsükli häire teemale mainida täpsustuseks, et üldjuhul olen olnud terve ja olen normaalkaalus.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Seda enam (vaata eelmise küsimuse vastust!)!
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Endokrinoloogia

Tere!

Pöördusin günekoloogi juurde murega- nimelt mul esinevad mentsruatsioonitsükli häired ning näiliselt oli kõik korras. Küll aga võttis arst analüüsid.
Miskipärast on suunatud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Lihtsalt kontrolliks kedagi küll endokrinoloogi juurde ei saadeta - konsultatsioonisoovil peab olema põhjus. Kahjuks ei oska ma Teie kirja puhul kuidagi oletada, mis võis põhjuseks olla. Seda ...

Loe edasi

Kurgus tükitunne aga mitte alati

Mul algas selline tunne pihta see kuu, eelmisel nädalal. Ei ole pidevalt, vahel selline tunne, et see kadus ära eriti siis kui pööran tähelepanu muule. Aga mingi hetk jälle tunnen seda. Neelamisega pole ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
"Tükitunne" kurgus on kõige sagedamini seotud ärevushäirega ja taandub siis, kui ärevus väheneb. Mõnikord esineb taolisi vaevusi reflukshaigusega patsientidel. Igaks juhuks võib muidugi ka ...

Loe edasi

TSH ja parathormooni seos

Kas pikaajaline kilpnääre raviga TSH 0,7 tasemest allpool hoidmine võib tekitada parathormooni ja kaltsiumi tõsu veres?
3.aastat tagasi kui TSH 0,1 tekkis tugev vaskuliidi sarnane urtikaaria, mis ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH tavapäraselt kõrvalkilpnäärme tööd ei mõjuta. Kilpnäärme ületalitluse tingimustes võib mõnikord esineda tagasihoidlik kaltsiumi taseme tõus ja sellega seotud parathormooni mõningane langus, ...

Loe edasi

Karvakasv

Tere, mul on mure nimelt sellega, et teistel minu ealistel on kätel ja jalgadel tumedad ja pikemad karvad, minul on aga jalgadel heledad ja väga väikesed karvad. Sama on ka näokarvadega, teistel on juba ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Meestele (nagu naistelegi) on karvakasvu osas iseloomulikud suured pärilikud erinevused. Kui muidu oled füüsiliselt igati hästi arenenud, suguorganid eakohased ja pikkust piisavalt, pole karvakasvu ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus

Olen käinud endokrinoloogi juures ja seal määrati mulle raviks 3 tabletti thyrozoli. Kaks nädalat oli mul täitsa hea olla. Ainult väsimus oli. Nüüd ühel õhtul jälle oksendasin ja tõusis palavik 39,5. Hommikul ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei tea. Suure tõenäosusega viirusinfektsioon. Igaks juhuks võiks lasta perearsti juures teha kliinilise vere ja maksafunktsiooni näitajad.
Tervitades,
dr. ...

Loe edasi

Kilpnäärme verevarustus

Tere,
Ultraheliuuring näidis vägä intensiivne kilpnääme verevarustus.Radioloog űtles,et pilt sobib hüperterioosile.Aga mul on alatalitlus.Praegu TSH on 7,4 ;T4 20;TPO 380,aga varem oli TPO 700.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Seda, kas tegemist on kilpnäärme üle- või alatalitlusega näitab ikkagi kilpnäärme hormoonide tase veres (hormoonanalüüs), mitte miski muu. Kui TSH on 7,4 mIU/l, ei ole küll mingit kahtlust, ...

Loe edasi

I tüübi diabeet ja rasedus

Tere. Hetkel peaksin olema 5.nädalat rase. Esimene rasedus,väga oodatud, aga ootamatu. Diabeet on olnud 11a. Ämmaemanda juurde aeg on 24.05 ja endokrinoloogi juurde 06.06, kuna mul hetkel arst, kellel ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Erakliinikusse võib muidugi alati minna ja südamerahu on tõenäoliselt olulisem kui visiidi eest maksta tulev tasu. Siiski rahu, ainult rahu! Peamine on veresuhkru jälgimine (raseduse alguses ...

Loe edasi

TSH näit

Tere!
Küsimus oleks selliste näitude kohta.
TSH 3.58 mU/l [norm 0.40 - 4.00]
TPO Ak <28 kU/L [norm ... - 60]
Arst küll midagi ei öelnud, et oleks valesti, kuid hakkasin ise ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nii TSH 3,58 mIU/l kui ka TPO AK tiiter alla 28 kU/l on mõlemad normaalsed tulemused. Põhjust muretsemiseks ei ole ja tõsiseltvõetavat "hoiatust" ma siin ei näe.
Tervitades,
...

Loe edasi

Ületalitluselt alatalitlusse ja kaalutõus

Tere,
Minul avastati ligikaudu aasta tagasi kilpnäärme ületalitlus, mis nüüd on peale joodiravi muutunud alatalitluseks. Sain ka peale joodiravi hormoonravi, mille käigus väga juurde ei võtnud. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt peab olema selge, et Teie kilpnäärme hormoonid on nüüdseks täiesti korras ja L-türoksiini annus on piisav. Radiojoodravi järel võib kilpnäärme talitlus veel kuni pool aastat üle- ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: