kaalutõus 04.10.06 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere, olen 21 a neiu. Pikkus 164 cm, kaal 66 kg. Mure on selles, et vaatamata kiirele ainevahetusele (kõht enamasti lahti, ka emal väga kiire ainevahetus) ja intensiivsele trennile olen siiski suhteliselt trullakas (käin 4 korda nädalas trennis, vahel jooksen lisaks 10 km). Viimasel ajal olen ka dieeditanud (hommikusöökidest lausa loobunud, peale 18 ei söö). Võtan juba ligi 5 aastat antibeebipille (logest, järgmisest pakist vahetan Jeanine 35 vastu). Perekonnas on kõik peenikesed, üks vanaema lausa alakaaluline, kuid minul on suur kõht ees. Kas võib olla hormoonhäire? Või siiski günekoloogide jutt ei vasta tõele ja pillid tekitavad vaatamata toitumisharjumustele ülekaalu? Ma olen juba suhteliselt ahastuses ja ei tea, mida peale hakata, tänapäeva ühiskond ju ei talu ülekaalulisi, eriti minu vanuses. Anorektikuks hakata ega paastuda ei saa, sest näljas olles minestan ja hakkan oksele. Kas on võimalik, et liiga suure trenniga olen oma keha ära hellitanud? Lisaks on mul ka kilpnäärme suurenemine, aga talitluse häiret pole tuvastatud.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Ei oskagi kohe vastusega pihta hakata. Olen ise sama pikk kui Teiegi ja ka kaalu on umbes samapalju (tõsi, vanust on veidi enam - 45). Mul küll pole suurt kõhtu ees. Töökaaslased ja sõbrad kiidavad sageli mu saledat joont ja head vormi. Ka trennis käin paar korda nädalas ja proovin ka kõhulihastele koormust anda. Ehk aitaksid vastavad harjutused Teiegi kõhtu trimmida. Tähtis pole ju niivõrd kaalunumber, kui rüht ja proportsioonid.
Beebipille pole mõtet süüdistada. Teie poolt kasutatavad on väikese hormoonisisaldusega ja kui 2-3kg võis kasutamise alguses ka juurde tulla, pole pillid Teid paksuks teinud.
Kui tõepoolest soovite 5kg kaotada, korrastage oma toidusedel! Just hommikul tuleb süüa. Siis võite lubada endale ka midagi magusat. Lõunaks sööge suppi ja õhtusöök olgu mõnusalt lahe. Vahepeal näksimiseks võtke puuvilja. Paast ei ole kaalulangetamise vahend. Ja ärge oodake tulemust 2 nädalaga! 5kg kaotamiseks võtke aega vähemalt 3-4 kuud.
Murelikuks teeb mind ka Teie pidev kõhulahtisus. Millest see on tingitud? Ainevahetuse kiirusest see küll tunnistust ei anna, pigem kroonilisest seedehäirest.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kaalutõus ja kilpnäärme alatalitus

Tere!

Nimelt pöördusin perearsti poole seoses seletamatu kaalutõusuga, milleks on 10kg viimase poole aasta jooksul. Jälgin rangelt toitumist ja käin vähemalt 4x nädalas trennis ning selline ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kohe võin öelda, et Teie kilpnäärme talitlus on korras. Igaks juhuks võite endokrinoloogi juures ära käia, et välistada väga harva esinev hüpofüüsi puudulikkuse võimalus. Beebipillid on palju ...

Loe edasi

Tekkinud striiasid

Tere, Te kirjutasitu mulle nii, (Tekkinud striiasid enam kaotada ei saa, saab vältida nende lisandumist. Kaalutõusust tekkinud striiade puhul peaks kaalutõus peatuma ja soovitavalt võiks kehakaal hoopis ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere taas!
Otseses mõttes. Selleks, et ei lisanduks kaalutõusust põhjustatud striiasid, ei tohiks lisanduda enam kaalu. Soovitavalt võiks nahka rebestav rasvkoe rohkenemine lõppeda ja mõningal määral ...

Loe edasi

Tekkinud striiasid

Tekkinud striiasid enam kaotada ei saa, saab vältida nende lisandumist.
Kuidas nende lisandumist vältida? Ja kui striaasid on tekkinud, kas siis peaks kaalutõus lõppema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Lisandumist saab vältida, kui kehakaal tõusmise asemel langema hakkab.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kaalutõus, neerupõletik ja kilpnääre

Hetkel olen 16-aastane, kusagil 6-7 aastat tagasi toimus järsk kaalutõus, siis perearst arvas et see läheb ise normaalseks tagasi ka. Kusagil 2 aastat hiljem hakkasid pidevad palavikud 37-37,5, mis tegid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärmehaigust kahtlustati, siis tõenäoliselt tehti ka vastavaid uuringuid. Kahjuks ei sisaldu Teie kirjas mitte ühtegi kilpnäärmeuuringu tulemust ja nii võin ainult oletada, et uuringute ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus

kilpnäärme ületalituse iseloomulik tunnus on kehakaalu langus, mul on diagnoositud kilpnäärme ületalitus, aga millegipärast on kiire kehakaalu tõus.Kas see on loomulik niisuguse haiguse juures.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Umbes 10%-l juhtudest võib kilpnäärme ületalitlus põhjustada kaalutõusu. Seega pole kaalutõus ületalitlusele iseloomulik, kuid erandjuhtudel võib seda esineda. Loota võib, et koos ületalitluse ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja kaalutõus

Kas kaalutõus (2-3 kuuga 10 kilogrammi) võib olla põhjustatud kilpnäärme alatalitlusest (TSH 3,87)?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 3,87 mIU/l on normiväärtus (normivahemik 0,4-4,0) ja kilpnäärme alatalitlusega antud juhul tegemist ei ole. Seega on siin kaalutõusul teised põhjused.
Tervitades,
...

Loe edasi

kas on võimalik et kilpnääre haige

Olen 24 aastat vana ja käisin aasta tagasi arstil ja siis tehti ultraheli ja proove kah.Erilist midad ei leitud,ainult et võiks ikke edaspidi kah seal kontrollimas käia. Mind aga huvitab just see et millest ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui aasta tagasi olid proovid ja ultraheli korras, ei tahaks küll kaalutõusu, higistamist ja juuste väljalangemist kilpnäärmega seostada. Kui kaalutõus võiks rääkida alatalitluse poolt, siis ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: