suhkruasendajad 03.10.06 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere ja ilusat sügist!

Olen Kaarli apteegi proviisor ja soovin teie arvamust seoses suhkruasendajatega: on head, väga vajalikud, kas ainult diabeetikule, või hea kalorivaene magustaja kõigile inimestele, kas ka lastele? Või ei kõlba nad kuskile, või sobib suhkur ka diabeetikule? Milline magustaja on ohutum elukvaliteedile ?

Ette tänades Maija

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kunstlikud magusained ei ole igapäevatoit, vaid hädaabi neile, kellel vaatamata suhkurtõvele on raske magusast loobuda. Ilma suhkruta saab inimene tegelikult edukalt hakkama ja paljud diabeetikud magusaineid ei tarvita.
Mõõdukalt tarbides pole kunstlikest magusainetest tervisele ohtu, nende "terapeutiline laius" on üsna suur. Ei mäleta oma praktikast, et oleksin kokku puutunud ühegi kunstlikust magusainest tingitud mürgistusjuhuga. Lapsi tuleks siiski jälgida ja nende magusatarbimist piirides hoida.
Tervetele salenejatele võiks soovitada pigem fruktoosi - ainet, mis magustab puuvilju ja mett. Suhkruhaigetele on siiski ka fruktoos keelatud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Suhkruasendajast


Mul on diagnoositud teise astme suhkruhaigus. Ravidieedina soovitas perearst lisaks muule loobuda suhkru kasutamisest. Asendusained aga sisaldavad enamasti aspartaami, mis minu teada vähkitekitava ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan proovida elu ilma suhkruta ja ka ilma asendajateta. Uskuge, see on täiesti võimalik ja Te harjute sellega isegi ära. Maiustamissoovi puhuks olgu alati käepärast mõni magushapu õun, ...

Loe edasi

suhkruhaigus

mida peaks sööma inimene kellel on suhkruhaigus, tahak kindlaid toiduaineid teada. seda on teada, et kalorivaba või vähese kalorsusega.
sellega on väga kiire!
oleksin väga tänulik abi eest!

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõige olulisem suhkruhaige toitumises on loobuda magusast (kui tunnete suus magusat maitset, sülitate suutäie välja - see pole Teie jaoks). Erandiks on üksnes kunstlikud magusained - nn. suhkruasendajad ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: