kehakaal 12.09.06 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Olen juba 15.aastat tarvitanud ravimit L-thyroxin .Viimasel aastal on juurde tulnud üle 15 kg. kehakaalu ja endokrinoloog ütleb, et see ei ole ainevahetusest, kelle poole ma peaksin pöörduma. Vereproovid on ka imelikud- kas TSH ei muutu mitte pikema aja jooksul, kuna mul on vere põletiku näitajatega mingi jama tehakse pidevalt proove. TSH on liikunud järgmiselt 10.11.2005 4,8 ; 19.04.2006 4,8; 20.06.2006 0,507; 01.08.2006 11.42; 07.08.2006 9,82 (selle tegi Tartu Ülikooli Kliinik sest ei uskunud Viljandi tulemusi) ja tõstis siis doosi 100 mg 150-le viimane proov 30.08.2006 1,00 . Kas selline TSH muutumine on loomulik ja mida teha järjest suureneva kehakaaluga, kas on soovitada mingit spetsialisti. Asi ei saa olla sömises , sest söön tõesti väha. Kõik arstid nii südame kui reumatolog kui psühhiaater ja perearst ütlevad, et veri saab korda ja süda normi, kui kehakaal alaneb. Olen 167 cm pikk ja kaalun juba üle 90 kg.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teie TSH on kõikunud siiski üsna väikestes piirides ja kui see näitaja tekitab kahtlusi, tuleks olukorra selgitamiseks määrata ka teised kilpnäärmehormoonid. Kaldun Teie poolt esitatud analüüsitulemuste alusel arvama, et Tartus tõsteti L-türoksiini annust veidi ülearu (kahju see tõenäoliselt Teile siiski ei tee). Vastuse annab 3-4 kuu möödudes tehtud kordusproov (siis võiks määrata ka FT4 ja FT3). Võimalik, et rolli mängib ka tõusnud kehakaal, mis võib asendusravi vajadust suurendada.
Kaalutõus pole aga Teie puhul kilpnäärme alatalitluse ega L-türoksiini süü. Alatalitlus on Teil ja asendusravi saate 15 aastat, 15kg on juurde tulnud aga just viimase aastaga. Püüdke analüüsida, mis on Teie elus viimasel aastal teisiti, kui varem. Ja kindlasti on asi söömises, meeldib see Teile või mitte. Toiduga saadud ja kulutatud energia peavad olema tasakaalus. Ainult nii jääb kehakaal püsima. Kui kaal tõuseb, on ilmselt tegemist energia ülejääkidega. Kui söögiga saadud energiahulka vähendada pole soovi, tuleb suurendada energia kulutamist (füüsilist aktiivsust).
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitus ja Gravesi tõbi.


Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

kilpnääre

Tere!

Mida tähendab vereanalüüsid P-T4-V on 16.3
P-TSH on 0.47

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja päike

Tere
Miks peab kilpnäärme ületalitluse ravi ajal hoiduma päikesevõtmisest.
Ette tänades,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Raseduse Diabeet

Tere käisin arsti juures GGT testi tegemas
Tühja kõhuga oli 5.7
Tund hiljem 5.3
2 h hiljem 5.4
Kas peaksin muretsema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus?

Tere,
Sain kilpnäärmeanalüüsiga järgmised vastused:
Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kokkukukkumine

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

TSH

kui TSH on 0,11 mu/l, kas on muretsemiseks põhjust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme talitus raseduse lõpus

Tere.
Kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Mure kilpnäärmes oleva kasvaja pärast

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks

Tervist!
Kas ja kuidas on võimalik kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks muuta?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: