Mures mikroadenoomi pärast 03.08.06 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere, dr Ambos
olen 19 aastane tüdruk, pöördusin eelmisel suvel arsti juurde, kuna päevad olid alati olnud ebaregulaarsed(hilinesid kuni kolm nädalat). Anatoomiliselt ühtki viga ei leitud, küll aga oli prolaktiini tase veres veidi üle 700. Edasi läksin siis endokrinoloogi juurde. Võtsin paar nädalat bromokriptiini, siis langes prolaktiin kuskil kolmesajale. Igatahes arst ütles, et rohkem pole vaja seda ravimit võtta. Sügisel tehti peast kompuuteruuring ning avastati mingi 2x4 mm suurune asi, tõenäoliselt mikroadenoom. Endokrinoloog mõõtis veel prolaktiini taset, mis oli normis(siis juba ravimite mõjuta) ning käisin veel ultrahelis ja kõik oli korras. Lõpuks käisin ka vaatevälju uurimas ja seal ka mingit kõrvalkallet ei leitud. Ja nii asi jäigi. Ma ei võta praegu ühtki ravimit, ja päevad käivad endiselt nii nagu varem (nüüd on üle kolme nädala juba hiljaks jäänud). Minu mure siit on, kas sellise olukorraga tuleks lihtsalt leppida? Kas prolaktiin tuleb normi saada siis kui plaanin tulevikus last saada või peab see kogu aeg normis olema? Mu endokrinoloog ütles, et selle adenoomiga pole midagi peale hakata, kuna ta on nii tilluke. Tuleb vaid paari aasta pärast jälle MRT teha. PS Kas ma võin ise Duphastoni võtta, kui tahan, et päevad praegu algaksid? (mäletan, et arst kirjutas seda mulle aasta eest)
Ette tänades, murelik neiu

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Alustan prolaktiinist (PROL). Selle hüpofüüsis toodetava hormooni taset mõjutavad väga mitmed tegurid - stress, ravimid jne. Seega võib mõõdukaid PROL taseme tõuse ette tulla mõnikord igaühel ja viljakuse seisukohalt see ohtlik ei ole. Soovitan siiski lähematel aastatel kord aastas analüüsi teha. Kui PROL on normis ilma igasuguse ravita, seda parem.
Kõige levinumaks PROL tõusu põhjuseks on hüpofüüsi mikroadenoom. Tavaliselt on sel juhul küll PROL tõus suurem, kui Teil, ja ilma ravimiteta ei normaliseeru. Kes otsib, see leiab, ja nii leitigi Teil MRT-l mikroadenoom, mis tõenäoliselt on siiski hormonaalselt inaktiivne. Selliseid oletatavaid mikrokasvajaid esineb igal kümnendal noorel täiskasvanul. Opereerida pole neid vaja, sest nad on healoomulised ja suuremaks ei kasva. Igaks juhuks võib aasta möödudes teha korduva MRT. Kui seal muutusi ei leita, pole regulaarne uuringul käimine enam vajalik.
Nüüd ebaregulaarsest tsüklist. Kui PROL on praegu korras ja mikroadenoom tõenäoliselt asjasse ei puutu, tuleb tsüklihäireid vaadelda neist sõltumatult. Pidage nõu oma günekoloogiga. Mõnel naisel on eluaeg ebaregulaarne tsükkel. Samas on mitme nädala pikkused hilinemised siiski väärt uurimist.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Mikroadenoom ja rasestumine

Tere,

seitse aastat tagasi läksin ebaregulaarse tsükli pärast arsti juurde ning vereproov näitas tavapärastest kõrgemat prolaktiini taset. Käisin dr. Jakovlevi juures, kes suunas kompuutrisse ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt võib pillid lihtsalt ära jätta ja vaadata, mis saab. Võimalik, et ome tsükkel taastub ruttu ja ka ovulatsioonid tekivad. Kui prolaktiini tase väga kõrge ei ole, võib see mõnikord ...

Loe edasi

mikroadenoom ja endometrioosi ravimine

tere!
olen 27.a rasestuda püüdnud 3.a. Detsembris avastati MRI-ga hüpofüüsis mikroadenoomi kolle, probleeme oli kõrge prolaktiini tasemega, võtsin bromocriptini, nüüd on normis. Hiljaaegu tehti mulle ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hüpofüüsi mikroadenoomi puhul pole veritsust vaja karta ja zoladexi võite kasutada. Prolaktiini taset peate jälgima pidevalt (vähemalt 6-kuulise intervalliga) ja vajadusel võtma bromokriptiini ...

Loe edasi

Diabeet?

Tere,
olen mures oma teismelise poja pärast, sest aegajalt on kogu ta kehal väikesed punetavad punnid, mis hirmsasti sügelevad. Kas võib tegemist olla diabeedi tunnusega, sest lapse isal on see ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie pojal on pigem tegemist retsidiveeruva allergilise lööbega. Nahalööve suhkurtõve tunnuseks küll ei ole. Kui lööbe pärast pojaga perearstile või nahaarstile lähete, võite südamerahustuseks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: