Olen 37 a naine.... 30.01.06 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

14 a. kestnud kilpnäärme haigus sai eelmise aasta löpus opereeritud ja kõrvaldati mõlemad sagarad. Nüüd tarvitan L-Thyroxini igapäevaselt kuni elu lõpuni. Ravimi kirjutamisel märgiti et ravimi soodustus 100 %, seega tasuta... aga minult küsiti apteegis ikkagi raha lisaks! Kuidas siis soodustus kehtib? Kas retsepti peab hakkama iga 3-kuu tagant uuesti nõudma, igakordne arstivisiit aga maksab?
Kui arstide poolt histoloogil, vastus oli negatiivne ja kõik korras, kas on võimalik veel et haigus võib edasi vohama minna? Kas on ravim- või maitsetaimi mis tarvitamisel annaks mingi koguse joodi lisaks, mida võiks raviminagi tarvitada enam? Kas on selleks mõni hea raamat millest uurida ja lisainfot saada!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
100%-line ravimsoodustus tähendab seda, et 2 kuu ravimi eest tuleb Teil maksta 20 krooni. Retsept kirjutatakse korraga välja 6 kuuks ja seega, kui kohe kogu ravimi välja ostate, küstakse apteegis 60 krooni. Ei arva, et see oleks kallis. Retsepti tuleb iga poole aasta tagant uuendada ja seda võite teha perearsti juures, kuhu pääsemiseks visiiditasu maksma ei pea. Soovitan siiski kord aastas endokrinoloogi juures hormoonanalüüsi tegemas ja asendusravi adekvaatsust kontrollimas käia, siis tuleb tõepoolest 50 krooni maksta. Arvan, et hea tervis 60+60+50 (170) krooni eest aastas on odavalt saadud.
Kui kilpnääre on täielikult eemaldatud, on kindel, et vohama ei hakka seal enam midagi (histoloogia alusel Teil vähiga tegemist ei olnud). Joodi ei ole Teil mõtet tarvitada, sest joodist kilpnäärmehormooni tootvat kudet Teil enam pole (kilpnääre on tervikuna eemaldatud). Ka mingeid ravimtaimi kasutama ei pea. Kõige adekvaatsemat lisainfot saate Teid lõikusele saatnud endokrinoloogilt, keda kord aastas külastades võite kõigile tekkinud küsimustele vastuse saada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Turses silmaalused

Lp. tohter,

Olen 50 a naine. Juba mitu kuud on mul silmaalused turses ja all pruunikas joon. Häirib sagedam pissimine. Kunagi olen põdenud põiepõletikku.

Milles võib olla asi? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan pöörduda oma perearsti vastuvõtule.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Tänu

Olen naine, 55...

Tänan Teid südamest kiire vastuse eest! Mu enesetundesse hakkab mingisugunegi kindlus tekkima. Aitäh!

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Kallis proua,
Soovin kiiret paranemist ja edu edaspidiseks!
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: