non-alcoholic steatohepatitis 01.11.05 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

on teada, et diformiin on ylekaalulistele II tyybi diabeetikutele töhus ravim.
Kuid sellise haiguse puhul nagu non-alcoholic steatohepatitis, kui rasv koguneb ylemääraselt maksa ja pöhjustab maksategevusehäireid. Ka selle töve puhul
peaks diformiin toimima soodsalt? Aga amaryl? Olen proovinud köike muid
carsili, ursosani, adursali, nendest tuleb rohkem körvaltoimeid, kasu ei palju
midagi,samal ajal ka kehakaalu langetasin 10-15kg, ent sellest ALAT läks vaid veel körgemaks ja maksavaevusi tuli vaid sel ajal lisa.
Ent diformiini raviga ALAT langes 2,5x, ehk on normaali ylemisel piiril, varem on mitu aastat olnud 140-200, nyyd 80 ja tervislik seisund on oluliselt parem,
ka köikvöimalikud soolevaevused on oluliselt vähenenud.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Diformiini all peate silmas tõenäoliselt ravimit, mille toimeaine on metformiin (Eestis ka metforal, gluformin). See on tõepoolest veresuhkrut langetav ravim 2. tüüpi suhkurtõve patsientidele. Teisi ametlikke näidustusi sellel ravimil ei ole.
Usun küll, et maksa rasvväärastuse puhul, mida esineb sageli ka 2. tüüpi suhkruhaigetel, toimib metformiin soodsalt, eriti veel, kui samaaegselt peetakse väherasvast dieeti ja langeb kehakaal. Samas saab seda ravimit välja kirjutada koos kehtivate hinnasoodustustega ikka ainult 2. tüüpi suhkurtõvega patsientidele.
Soovitan pöörduda gastroenteroloogile (mao-soolearstile) ja küsida tema arvamust ja ravisoovitusi.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

küsimus

Olen 59 aastane naine. Diagnoositi struma non toxica multinodularis. Sõlm paremas sagaras mõõtmetega 26 korda 15 mm, kilpnäärme ehhogeensus madalam, struktuur ebaühtlane. Arst soovitas sõlme operatiivset ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sõlm paremas sagaras ei ole kuigi suur. Kui kahtlust pahaloomulisusele ei ole, ei kiirustaks ma lõikama. Oluline on loomulikult ka kogu kilpnäärme maht ja patsiendi vaevused. Kui kilpnääre ...

Loe edasi

kilpnääre

käisin eelmine aasta dr.podari vastuvõtul,ta avastas väikese sõlme ultraheliga,käisin täna uuesti tema vastuvõtul,ultrah.avastas ta et mu kilpnääre on aastaga kiiresti suureks kasvanud,ta ei osanud põhjendada,miks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Lõikuse näidustus sõltub suuresti kahest asjast, mille kohta ma Teie kirjast infot ei saa - kahtlus pahaloomulisusele ja kilpnäärme suurus.
Kui arstil jääb kahtlus, et tegemist võiks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: