Radiojoodravi 14.08.05 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

2004 aasta juunis kadusid mul päevad (5-ks kuuks), sellele eelnesid pikaajalises vaevused: peavalu , väsimus, väike palavik,higistamine,südamepekslemine, vererõhk kõikus 120/70- 170/110-le,pulss oli väga kiire jne. Avastati ,et põen kilnäärme ületalitust . Sain alhul raviks Tiotil 6 tabletti. Annust vähendati iga kuu 1 tableti võrra. Nüüd ei allu haigus millegipärast ravile. St Analüüsid kõiguvad kuust kuusse, vahel on parem vahel hullem.
Nüüd on seis jäle halvenenud...Kilpnäärme maht on 32 ja Ft3 7,77 ja Ft4 21,1 , TSH alla 0,004. Arst tõstis Tiotili doosi 8-le tabletile päevas. Lisaks kirjutati Propranololi 3 tabletti päeas, sest pulls on 100-120, halvematel päevadel ka 145.Menses kadusid ära aprillis- so siis juba 4 kuud, pole jälle olnud mensest. Näonahk on muutunud punnilisemaks, mis ilmselt on sellest et hormonaalne seis on paigast ära. Kuna eelmied vaevused algasid suvel ja ka seekord halvenes seis kevadel,siis kas on võimalik päikese halb mõju haigusele, olen kuulnud et ei tohi päevitada ja saunas käia. Kui käisin seda teadmata infrapunasaunas ja pärast seda mullivannis siis oli terve päeva süda paha ja süda kloppis meeletult.
Mind raviv arst arvas,et peaksin tegema Radiojoodravi. See hirmutab mind. Kui kilpnääre kärbatatakse ja tekib alatalitus,siis tavaliselt tekib ka kaalutõus. Kui tõenäoline on, et kaotan pärast Radiojoodravi oma kena figuuri? Või on see asjatu kartus?Tehti ka joodiproov, mis peale 24 h möödumist oli kilpnääre omastanud 50 % - kuulsin et tulemus on hea, st Radiojoodravi peaks mulle mõjum

Tervitades,
Külli (25) Talinnast

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Võin Teid lohutada, Teie analüüside tulemused ei ole sugugi nii hullud - FT3 mõõdukalt üle normi, FT4 koguni normi ülemisel piiril. Ka kilpnäärme maht 32ml ei ole teab mis suur. Samas teeb ettevaatlikuks ületalitluse mõju Teie organismile - oluliselt tõusnud vererõhk ja pulsisagedus, tsüklihäired.
Ületalitluse ravi tiotiiliga kestabki tavaliselt 9-12 kuud, kuid enamast normaliseeruvad hormonaalsed näitajad juba esimese 1-2 kuuga. Kui ravi foonil tekkib uus ületalitluse puhang, on see tablettravi mõjukuse suhtes halb märk ja viitab radikaalse ravi vajadusele. Seega on ettepanek radiojoodraviks Teie arsti poolt igati asjakohane.
Jah, päevitada ja saunatada pole ületalitlusega soovitav ja see võib tõepoolest soodustada uue ägenemise teket. Nagu isegi nägite, toob "kuumakoormus" kaasa ka halva enesetunde. Katsuge sellest edaspidi kuni tervistumiseni hoiduda.
Radiojoodravi pole mõtet karta ja tõenäoliselt ei ole Teil terveks saamiseks ka muud võimalust. Ainus alternatiiv on kilpnäärme eemaldamine operatsiooni teel. Tulemuseks on mõlemal juhul eluaegne kilpnäärme alatalitlus, mida saab aga õnneks edukalt asendusraviga kompenseerita. Asendusraviks hakkate võtma iga päev ühe tableti sünteetilist kilpnäärmehormooni. Teie elukvaliteeti mõjutab adekvaatselt kompenseeritud alatalitlus minimaalselt - võite reisida, sportida, rasestuda, kõike süüa jne. jne. Lisaks normaalne enesetunne ja kindlus, et uued kilpnäärmehaiguse ägenemised Teid enam ei taba.
Andke andeks, kuid mulle tundub 145-se pulsisageduse, 170/110 mm-se vererõhu ja lakanud menstruatsioonide juures oma figuuri pärast muretsemine veidi tobedana. Tõenäoliselt mingi kaalutõus radiojoodravi järgselt tuleb (kuid ei pruugi), tavaliselt ei ületa see 10kg. Esialgne kaalutõus on pigem hea märk ravi toimimisest ja ületalitluse möödumisest. Kui asendusravi annus parajaks timmitud ja hormoonid korras, väheneb kehakaal taas.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme radiojoodravi või operatsioon?

Tere.
Olen 50-aastane naine ja käinud nüüd endrokrinoloogi vastuvõtul juba 2 aastat. Kilpnääre on KT uuringul suhteliselt ühtlase struktuuriga. Istmus on 2 cm, parem sagar 3,2x3,5x8,5 cm,vasak sagar ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui joodi neeldumine kilpnäärmesse on piisav, tuleb radiojoodravi kindlasti kõne alla. Kilpnäärme maht on tõepoolest suur ja ühest radiojoodravi korrast ei pruugi piisata norm- või püsiva ...

Loe edasi

Radiojoodravi

Tere

Kilpnäärme ületalitluse puhul on kaalumisel radiojoodravi. Tekkis selline küsimus, et kui suur see kapsel on, mis tuleb alla neelata (a`la tavaline Tiotili tablett, antibiootikumikapsli ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Radiojoodi kapsel on veidi suurem kui tavaline ravimkapsel. Samas pole kuulnud, et kellelgi selle neelamisega raskusi oleks tekkinud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos ...

Loe edasi

Kilpnääre ja käte suremine

Kas on seost kilpnäärme talitluse ja käte suremise vahel? Nädal pärast radiojoodravi algas intensiivne käte suremine.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Radiojoodraviga ei ole käte suremisel küll mingit seost. Tõenäoliselt on sellise vaevuse tekkimine nädal peale radiojoodravi kokkusattumus.
Tervitades,
...

Loe edasi

Radiojoodravi(vastus 06.02)

Tänan Teid dr.Ambos vastuse eest minu küsimusele.
Lugupidamisega Mari.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Soovin edu ja tervistumist!
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

kilpnäärmehaigus ja laps

Tere!
Minu mehel avastati eelmisel aastal kilpnäärme ületalitlus ja määrati tabletiravi. Korraks ravi mõjus, aga siis tuli uus ägenemine ja tabletidoosi suurendamine. Arsti sõnul tuleb siis, kui ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei radiojoodravi ega kilpnäärme lõikus muuda Teie abikaasat viljatuks. Radiojoodravi järel soovitatakse küll mõnda aega rasedusest hoiduda (naistel 6 kuud, meestel on see periood veelgi lühem). ...

Loe edasi

Silmad peale radiojoodiravi

Tere !

Kas peale radiojoodiravi on võimalik, et tekib mingisugune silmakahjustus?
Nimelt on peale radiojoodiravi mul nagu "fokuseerimisega" probleeme. Seda lähedale vaadates. Kaugele ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Radiojoodravi järgselt võib 10-15% difuusse toksilise struumaga patsientidest tekkida ajutine endokriinse silmakahjustuse süvenemine. Tavaliselt süveneb kahjustus neil, kellel see eelnevalt ...

Loe edasi

radiojoodravi

Arst planeerib joodiravi.Käisin tegemas proovi radioaktiivse joodiga ja selle tulemuseks oli 39% 24t.möödudes.Kas see näitaja on väga halb,et peab tegema joodiravi või saab ka rohtudega hakkama.Või tuleb ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

J131-needumine 24t järel 39% näitab, et neeldumine on hea ja radiojoodravi saab teha. Tõenäoliselt olid Teie tohtril omad põhjused, miks ta radiojoodravi kasuks otsustas ja tegelikult arvan, et see otsus ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus

Tere!Palun öelge kui pikk peaks olema merkazoliliravi,et see välja vahetada radiojoodiravi vastu.Ja milline risk on radiojoodiravil.Nii head kui vead?
kas on selle kohta lugemiseks kuskil rohkemat ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui planeeritakse radiojoodravi, on eelneva tablettravi kuuri pikkus 1-2 kuud. Kui hormoonid enam-vähem korras, võib radiojoodravi teha. Eelneb joodiproov, millega määratakse radiojoodi neeldumine ...

Loe edasi

radiojood

Tere!
Aasta tagasi diagnoositi mul difuusne toksiline struuma, vahepal läksid tänu merkasolilile analüüsid enam-vähem normaalseks aga nüüd on nad taas samad mis aasta tagasi. Ilmselt määrab tohter ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teie tohter nüüd tõesti radiojoodravi määrab, saate ka tema käest kõike küsida. Lühidalt eelinformatsiooniks:
1.Sõlmed kilpnäärmes võivad olla kasvajad, nii hea kui pahaloomulised. ...

Loe edasi

Mürgine kilpnääre

Tere! Olen 26 aastane naine ja 5 kuud tagasi diagnoositi mul mürgine kilpnääre. Praegu võtan Merkozolili tablette, kuid arst arvas, et võiks proovida radiojoodravi. Kas selle ravi ajal peab olema haiglas? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Radiojoodravi tehakse ambulatoorselt nii Tartus Ülikooli Kliinikumis kui Tallinnas Ida-Tallinna Keskhaiglas. Oleneb ka raviannuse suurusest, kuid paar päeva peale radiojoodravi pole soovitav ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: