vereringehäired 13.07.05 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
73 a vanadaam, kes saab umbes 9 kuud II tüübi diabeediga tablettravi on hädas vereringehäiretega.
Taustast. Varases lapsepõlves kukkus ta nii õnnetult, et sai tõsise kaelatrauma. Vanemad jätsid selle tähelepanuta. Õnneks tekkinud murrud kasvasid kokku ilma kahju tegemata ja inimene on elanud normaalset elu. Kõik, kes on kokku puutunud teme kaela röntkenülesvõttega, peavat teda õnnesärgis sündinuks. ESimesed uuringud tehti talle Tartus seitsekümnendatel aastate j ajuba siis tõdeti, et sellise vereringega pähe oleks võinud surra, kuid tema organism on vähehaaval kohastunud. Nüüd, alatesselle aasta kevadest on asi äkitselt halvenenud. Natuke aega tahasi oli ta uuringutel Ida-Virumaa keskhaigla Neuroloogia osakonnas ja soovitati pöödruda uuest Tartu neuroloogide poole. Konsultatsiooniaja sai ta alles septembris. Olukord on aga halb. Kergemaks võ'tab küll talle määratud Betaserc-i tabletid.
Kuid selline küsimus. Mitmed kuud oli tal veresuhkur üle kümne, enne kui tablettidega see alla saadi. Nüüd on küll päevane suhkur alla seitsme, hommikune aga kipub ikka olema üle üheksa. Eriti halvasti tunneb ta ennast just hommikuti. Võib olla peaks tema probleemi just sellest alustama. Põen ka ise diabeeti ja vahest tundub, et meiekandis võetakse diabeeti alles siis tõsiselt, kui see üle 20 tõuseb.
Millise spetsialisti poole ikkagi esimesena minema ja kui ruttu?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teie tuttaval vanaproual on 2. tüüpi suhkurtõbi diagnoositud 9 kuud tagasi (suhteliselt lühike kestus) ja veresuhkur tablettraviga rahuldaval (siiski mitte ideaalsel) tasemel. Arvan, et pearinglus ja tasakaaluhäired antud juhul suhkurtõvega ei seostu, kuigi kõrge veresuhkur võib olemasolevaid probleeme süvendada. Tõenäoliselt tuleb vastuvõtuaeg Tartu Ülikooli Kliinikumis ära oodata. Võimalikud mitteneuroloogilised põhjused võiksid olla sisekõrv (LOR-konsultatsioon) ja unearterite umbumine (tehakse kindlaks unearterite ultraheliuuringul). Kui patsiendil esineb ka kasvõi lühiajalisi teadvusekaotushooge, tuleks uurida südamerütmihäirete suhtes. Vaja oleks ka vereproovi, et välistada verevaegus (aneemia). Ootajal on aeg pikk ja kui olukord on tõesti hull, tasuks perearstiga veelkord nõu pidada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Rasvtõve kirurgiline ravi

OIen 35 aastane mees, pikkus on 188 cm ja kaal 185 kg. Olen kerges ülekaalus olnud kogu elu, kuid peale aktiivse sportimise lõpetamist võtsin väga kiiresti, kahe aastaga juurde ca 50 kg. Olen dieetidega ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuna Teie kaal on tõesti suur, tulevad radikaalsed vahendid (operatiivne ravi) tõepoolest ka kõne alla. Selleks soovitan pöörduda endokrinoloogile kas SA PER Mustamäe haiglas või Ida-Tallinna ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: