türeotoksikoos 12.07.05 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere

Olen lugenud Teie vastuseid küsimustele endokrinoloogiliste haiguste kohta.
Aitäh selgituste eest, kuna need aitavad mittemeedikul oma haiguse olemusest rohkem aru saada, sest endokrinoloogi juures ei taha väga "polkovniku- leselikult" esineda.
Pöördun Teie poole oma probleemiga, et saada veidigi kindlustunnet minu edasise ravi suhtes. Olen 55 aastane naine. K.o aasta jaanuarist sain ma türeotoksikoosi tõttu merkasoliili ravi - kuu aega 6 tabletti päevas, kuu aega neli tabletti ja edasi kuu aega 2 tabletti merkasoliili ja pool tabletti L-türoksiini päevas. Selle viimase kuu ajal sain ma ka 15 korda kiiritusravi silma põhjadele, kuna mul oli tekkinud silmakahjustus (jaanuaris kompuuteruuringu põhjal silmaliigutajate sirglihaste hüpertroofia max 6 mm), mille tõttu silmade pungsus vist pisut alanes (vist seepärast, et lähedased nii arvasid, ise leidsin ikka, et ei ole oma nägu), kuid piinavalt kõditav tunne silmades (nagu tekib ereda valguse ajal) ja ka hõõrumistunne jätkusid ikkagi. Silmaarst otseselt midagi haiguslikku ei leidnud (minu kui mittemeediku arusaam tema jutust),
kirjutas silmatilgad ja ööseks geelrohu, mis olukorda küll päris hästi leevendasid. Aprillis oli TSH 15 mU/L ja ravi lõppes. Kuu aja pärast oli TSH 0,252 mU/L, ft4 20,8 pmol/. Siis kuu aja pärast olid proovid arsti sõnul jälle halvad ja ta soovitas radiojoodravi. Siit ka küsimused Teile: 1) kas türotoksikoosi tõttu tekkinud silmakahjustuse olemasolul ikka on hea teha radiojoodravi? 2) kas ma ei ole juba liiga palju kiiritust saanud (tekstis mainitule selle aja jooksul lisaks veel 2 kompuuteruuringut)?, 3) kui kaua ja kui ohtlik on minu radiojoodikiirgus (kui nii võib öelda) minu lähedal olevatele inimestele, eriti praegu neljakuusele lapselapsele? 4) kas radiojoodravile ei järgne mingeid tüsistusi organismile üldiselt, mis küll kohe ei avaldu, kuid mõned aastad hiljem, mis siis diagnoositakse kui ealisusest tulenev. Olen siiani olnud muidu terve, pisut sportlik, sale (1, 65 cm pikk ja 36 aastat on kaal püsinud 49-51 kg piires). Pikk jutt sai ja sellepärast palun siiralt vabandust. Olen ikka väga kurb, et tablettravi mõju nii ruttu kadus, kuigi füüsiline enesetunne on püsinud hea.

Soovin Teile imeilusat jätkuvat suve.

Nora

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Arvestades seda, et Teil kilpnäärme ületalitluse kaasnähuna on tekkinud ka silmaümbruse sidekoe kahjustus, on radikaalne ravi kindlasti näidustatud. Tablettravi puhul tekib isegi esialgu suurepärase ravivastuse korral esimese ravijärgse aasta jooksul pooltel patsientidel uus ägenemine. Iga ägenemine halvendab silmade olukorda ja seega on need äärmiselt ebasoovitavad. Tavaline ravi käik ongi selline, et esimestel kuudel normaliseeritakse hormonaalsed näitajad tablettravi abil ja ravitakse vajadusel silmakahjustust. Edasi valitakse juba radikaalse ravi meetod, mis toob püsiva tervenemise.
Radikaalse ravi meetodeid on 2 - radiojoodravi ja lõikus. Tänapäeval on eelistatum radiojoodravi, kuna see traumeerib patsienti vähem. Lõikusravi kasuks otsustame suurte struumade ja raske silmakahjustuse korral. Mõlema ravi tulemuseks on püsiv alatalitlus, mistõttu patsient võtab edaspidi pidevalt asendusravina L-türoksiini.
Radiojoodravi võib umbes 10-15% patsientidest esile kutsuda ajutist silmakahjustuse ägenemist ja seetõttu tehakse seda juba olemasoleva silmakahjustuse korral prednisoloonravi kaitse alla (patsient võtab arsti poolt määratud annuses prednisolooni teatud aja vahetult peale radiojoodravi).
Radiojoodravi tegemisel instrueeritakse Teid põhjalikult, kuidas kaitsta vahetult peale ravi oma lähedasi kiirguse võimaliku toime eest. Palju sõltub Teile määratud radiojoodi annusest. Imikutega Te esimesel radiojoodijärgsel nädalal kokku puutuda ei tohi. Täiskasvanutele ei kujuta Teie ravi aga mingit ohtu.
Liiga surt kiirgusannust Teil karta pole vaja. Teie siseorganid saavad seoses radiojoodiga umbes sama kiirgusdoosi kui sooleröntgeni korral. Vähihaigetele antakse radiojoodiannuseid, mis kümneid kordi ületavad Teile määratu ja enamasti saavad need inimesed terveks ja elavad aastakümneid peale seda täisväärtuslikku elu.
Üldjuhul lähtume põhimõttest, et ravi võimalikud tüsistused peavad olema oluliselt harvemad ja vähemohtlikud, kui ravitava haiguse omad. Nii on see ka Teie puhul. Aastaid adekvaatselt ravimata ja korduvalt ägenev türeotoksikoos kahjustab Teie silmi ja südant kindlasti. Radiojoodravi võib silmasümptomeid ühel patsiendil kümnest ajutiselt ägestada, kuid ka see on vastavate ravivõtetega ärahoitav. Mingeid muid organkahjustusi radiojoodravi kaasa ei too.
Lõpuks, silmakahjustus kilpnäärme autoimmuunsete haiguste korral ei ole tegelikult silma, vaid silmaümbruse sidekoe kahjustus. Seega on silmad terved ja silmaarst sellist kahjustust ei ravi. Pungsilmsus on tingitud silmataguse sidekoe tursest. Tavaliselt on turses ka laud. Ka silmaliigutajate lihaste vaheline sidekude on kahjustatud ja see takistab nende lihaste tööd (üles, alla, kõrvale vaatamine võib olla takistatud ja valulik). Tavaliselt kaasneb ka pisaravoolus ja nn. liivatunne silmades, skleera (silmavalge) punetus ja turse.
Ka vastus sai üsna pikk. Soovin jõudu ja kannatlikkust lõpliku tervistumiseni,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitus

Tere, minu diagnoosiks on pandud türeotoksikoos difuusse struumaga.
Avastati kilpnäärme ületalitus 2.a. tagasi, ravitud tiotiliga. Hetkel olen tarvitanud
1 tablett hommikul. Kaks aastat tagasi, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Olen Teie endokrinoloogiga täiesti nõus. Radiojoodravi on patsiendile ohutu ja peaks ületalitluse probleemi lahendama. Tiotiili võtmine pikemat aega on selle ravimi tõsiste kõrvaltoimete tõttu ...

Loe edasi

Endokrinoloogia

Mind vaevas pikemat aega väsimus,tahhükardia. Perearstilt abi ei saanud. 2014 juuli pöördusin endokrinoloogi poole. Tehti analüüsid TSH 0,04 TPO Ak 297 UH diffuusne kilpnääre. Raviks Thyrozol 5 mg. 2 korda ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Raviga on k.a. jaanuaris lõpuks jõutud kilpnäärme talitluse normaliseerumiseni, mis on ju hea tulemus. Pikemaajalise remissiooni saavutamiseks peab raviaeg olema piisavalt pikk (9-12 kuud) ...

Loe edasi

türeotoksikoos

Tere

Raseduse ajal tekkis türeotoksikoos ja seda ravitakse Tiotiliga, raseduse ajal oli ravidoos 4 tabletti päevas. Hetkel võtan kaks tabletti päevas. Laps on juba 5 kuune. Ma ei ole 5 kuu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kas olete kontrollinud viimastel kuudel oma kilpnäärme talitlust? Kas see on korras ja tiotiili annus adekvaatne? Kui kilpnäärmehormoonid on enam-vähem korras, võite tasapisi ka oma kehakaaluga ...

Loe edasi

Ravimist tingitud kilpnäärme haigus

Tere!
Sooviksin teada, et kui on südameravimi Cordarone 2,5 aastase (kardioloogi poolt määratud) tarvitamise järel ravimi kõrvalmõju tõttu tekkinud patsiendil kilpnäärme ületalitus (türeotoksikoos), ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kordaroonist põhjustatud hüpertüreoos allub ravile, kuid mitte alati väga kergelt ja kiiresti. Probleemiks on kordarooni ladestumine organismis (rasvkoes jm.) ja aeglane eliminatsioon. Seetõttu ...

Loe edasi

imetamine ja türeotoksikoos

Tere!

Olen 8,5 kuuse lapse ema, hiljuti avastati kilpnäärme ületalitlus, näitaja (ei tea täpselt selle nimetust) oli 0,004. Arst kirjutas Tiletoli tabletid, kaks tabletti kolm korda päevas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tiotiili on lubatud kasutada nii rasedatel kui rinnaga toitvatel emadel. Rinnapiima mingil määral ravim siiski jõuab, kuid minimaalses koguses ja beebidel ei ole tervisehäireid täheldatud.
Loe edasi

Kilpnääre

Tere,
Olen 27 aastane naine.
Mul on viie aasta jooksul kaks korda diagnoositud kroonilisest türeoidiidist põhjustatud türeotoksikoos. Praegused näitajad on TSH 0,047; FT4 15; antikehad üle ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie FT4 on normis ja kui tunnete ennast hästi, pole tõepoolest momendil türeostaatilise ravi vajadust. Antikehade tiitrit raviga nagunii mõjutada ei saa. TSH supressioon aga püsib kuid peale ...

Loe edasi

kilpnääre

Naisterahvas, 65a.

Kui suure raviefektiivsuse annnab tablettravi järgmise diagnoosi puhul: türeotoksikoos toksilise hulgisõlmelise struumaga?
Või on tablettravi selle haiguse korral ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hulgisõlmelise toksilise struuma puhul annab tablettravi ajutise efekti s.t. niikaua, kui rohtu võtate, on hormoonid korras, kui enam ei võta, taastub ületalitlus.
Radiojoodraviga ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitlus

Tere!

Mul on diagnoositud türeotoksikoos, saan tablettravi Mercazolil, küsimus selline, et lugesin, et kilpnäärme üle- ning alatalitlus võib olla seotud rasestumisvasatste pillide tarvitamisega.Olen ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hormonaalsed rasestumisvastased vahendid (antibeebipillid) EI põhjusta ega soodusta kilpnäärmehaiguste teket. Seega võite neid rahumeeli edasi kasutada ja kilpnäärmeravi jätkata.
Tervitades,
Loe edasi

kilpnääre

Mis onpt. sõlmeline struuma ja türeotoksikoos?Mis on Hashimoto türeoidiit?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sõlmeline struuma on kilpnäärme suurenemine sõlmeliste vohandite tekkimise tõttu (enamasti on tegemist follikulaarsete adenoomide või kolloidtsüstidega - mõlemad on healoomulised muutused).
Loe edasi

Parlodeli mõju kilpnäärme hormoonidele

Tere. Olen 26a noor ema. Aastal 1997 avastati mul türeotoksikoos, mida olen ravinud selle aasta märtsi kuuni, Mercazolili tablettidega. Seega nüüd tabletivaba. Ka viimane TSH mis on antud septembris oli ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Oodake rahulikult need 3 nädalat ja pidage oma endokrinoloogiga nõu. Esialgu pole kuhugi kiiret. Just endokrinoloog ongi õige spetsialist ka kõrge prolaktiini taseme puhul. Küllap teeb Teie ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: