Kas põhjust muretsemiseks? 24.06.05 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Pärast sünnitust, millest on möödas aasta, on minus midagi muutunud: kael on läinud jämedamaks, olen kogu aeg nõrk ja energiatu, kuigi und otseselt pole, olen läinud paksuks, kaalund rohkem, kui sünnitusmajast välja sain. Üritan süüa normaalselt, käin lapsega jalutamas. Nüüd oma arst välisel katsumisel ütles, et tunneb, et kilpnääre oleks suurenenud. Millised võiksid olla haiguse tunnused ning kas on väga hull olukord?
Ette tänades,

Piret

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Autoimmuunne kilpnäärmehaigus võib tõepoolest sünnituse järgselt ägeneda ja sel juhul võib ka kilpnääre suureneda. Perearst võiks määrata ka kilpnäärmehormoonid või suunata Teid endokrinoloogi vastuvõtule. Kaalutõusu ma kilpnäärmega esialgu siiski ei seostaks (sellene seos on üpris harv ja sel juhul peaks olema tegemist alatalitlusega).
Pabistada pole põhjust, kilpnäärmehaigused on ravitavad.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

TSH

Tere,

TSH näit on 0.397. Kas on muretsemiseks põhjust?

Ette tänades
N 31a

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Muretsemiseks põhust ei ole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

veresuhkur

abikaasa on II tüübi diabeetik ning tal on glükomeeter. Uurisin ka enda verd ja üllatuseks leidsin, et veresuhkur hommikuti tühja kõhuga on 8-9. kas on põhjust pöörduda perearsti poole?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, on põhjust küll. Kindlasti tuleks teha veresuhkru analüüs tühja kõhuga veeniverest ja vajadusel ka suhkrukoormustest.
Tervitades,
dr. Anu Ambos ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: