retseptiravim 02.06.05 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere.Lugesin Tervis Plus ajakirjast ,et perearstid võivad välja kirjutada ülekaalu alandamiseks retseptiravimit .Kas selline ravim on olemas ja kas seda ka eesti arstid välja kirjutavad? tänan

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kehakaalu langetamiseks on saadaval 2 retseptiga väljakirjutatavat ravimit - Xenical, mis ei lase söödud rasval imenduda ja Reductil, mis suurendab organismi sisemist energiakulu ja pärsib isu. Mõlemat võivad välja kirjutada ka perearstid. Ravim on apteegis 0% soodustusega ja kummagi ravimi kuuajaline kuur maksab ca 1000 krooni. Samas tuleb mõlemat ravimit tarvitades järgida dieeti, sest muidu on toime minimaalne ja kaal taastub peale ravimi tarvitamist kiiresti. Mõlemal ravimil on ka kõrvaltoimed - Xenical põhjustab kõhulahtisust, Reductil tõstab vererõhku, kiirendab pulssi, suurendab higistamist ja võib põhjustada unehäireid.
Kaalu langetavad retseptiravimid on näidustatud rasvumise korral (kui kehamassiindeks on üle 30), mõõduka ülekaalu puhul neid ei määrata. Samuti on Xenical vastunäidustatud seedetraktihaiguste, Reductil kõrgvererõhutõve, südameisheemiatõve ja rütmihäirete puhul.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

retseptiravim

sooviksin teada, kas perearst saab mulle välja kirjutada Rocatroli ravimi 100 %, kui diagnoosi koodid on E89.2 ja E89.0?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei saa. Selle ravimi 100%-lise soodustusega väljakirjutamise õigus on ainult endokrinoloogil.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

kehakaal

TERE OLEKS SELLINE KÜSIMUS KAS REDUKTIIL AITAB KEHAKAALU LANGETAMISELE KAASA JA KAS SEE ON RETSEPTI RAVIM JA KAS PEREARST KA VÄLJASTAB.TÄNADES

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

TERE ON SELLINE VASTUS REDUKTIIL AITAB KEHAKAALU LANGETAMISELE KAASA JA SEE ON RETSEPTIRAVIM JA PEREARST VÄLJASTAB KA.
TERVITADES

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: