kas algav suhkruhaigus? 11.11.04 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,
kevadel mõõdeti mul veresuhkrut - see oli 6,4. 2 kuud pidasin dieeti kuna ka kolesterool oli kõrge (7,3) ja tulemuseks oli veresuhkur 5,0 ja kolesterool 5,2. Nüüd 4 kuud hiljem veresuhkur jälle 6,0 ja kolesterool 6,5. Kas ma peangi dieedile jääma ja magusat täiesti vältima? Kas peaksin tegema lisauuringuid? Mure just veresuhkru pärast.
Reet

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Süsivesikute ainevahetuse häired ja kõrge kolesterool ei ole kahjuks asjad, mida saaks välja ravida. Tõenäoliselt vajate glükoosikoormustesti, et selgitada, kas põete suhkurtõbe või on tegemist kergemakujulise süsivesikute ainevahetuse häirega. Seda uuringut teeb perearst. Kui Teil on suhkurtõbi, peate edaspidi tõepoolest kogu elu pidama magusavaba dieeti. Võimalik, et vajate ka ravimite abi.
Ka kõrge kolesterool ei kao kuhugi. Oma kogemusest teate, et dieet võib olla kolesterooli langetamisel väga efektiivne (2 kuuga Teie kolesterool normaliseerus), see on ka kõige odavam ja tervislikum vahend. Kolesterool püsib normaalsena aga üksnes niikaua, kui dieeti peate. Tänapäeval on olemas ka küllalt efektiivsed kolesterooli langetavad ravimid, kuid tervisliku toitumise soovitusi tuleb ka neid tarvitades järgida.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

TSH, antikehad ja rasestumine

Tere, olen proovinud oma elukaaslasega rasestuda üle 2 aasta, kuid seni tulutult. Naistearst lasi minult võtta erinevad analüüsid ja kõik peale kilpnääre omade olid korras. TSH näitas 5,7 ja antikehade ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärmevastased antikehad rasestumist ei takista ja nende sisalduse vähendamiseks ei ole endal võimalik midagi ette võtta. See, mis rasestumist võib mõjutada, on algav kilpnäärme alatalitlus ...

Loe edasi

madal varesuhkur

Tere
Vaevlen sagedaste iiveldushoogude ja peavalu all.Vereproove tehakse perearsti juures umbes kord aastas, neist ühel korral oli suhkur alla normi, kuigi proovi andsin peale hommikusööki.
Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui esines veresuhkru kõrvalekalle, tuleb analüüsi korrata hommikul tühja kõhuga veeniverest. Normist madalam veresuhkru väärtus suhkurtõvele küll ei viita. Pigem võiks tegemist olla laboriveaga. ...

Loe edasi

Higistamine

Tere!
Olen 43 a diabeetik.
Juba pikemat aega olen hädas sellega, et
1) juuksed on lahti.
2) Ka küüned on haprad ja murduvad (- kuigi see häda on kogu elu olnud)
3) Kuid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kas Teil on 1. või 2. tüüpi diabeet? Kas süstite insuliini? Millised on Teie veresuhkru väärtused? Need on küsimused, millele peaks vastama, kui arutleda Teie probleemide võimaliku seotuse ...

Loe edasi

jalavalu

Tere!
N, 63 a. Ligi aasta on jalas valu, kohati terav. Põlvest allapoole kuni varvasteni, rändav. Neuroloog ega ortopeed ei leidnud põhjust - algav põlveartroos, MRT andis vastuseks osteokondroosi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
2. tüüpi diabeet jalavalu ei põhjusta, eriti siis, kui teda ei ole (s.t. veresuhkrud on korras).
Diabeetikutel esinevad jalavalud on tingitud diabeetilisest närvikahjustusest (sel ...

Loe edasi

Kilpnääre?

Tere
Mul mure sellega, et mul on kogu aeg palav ja üle keha higine. Probleemid algasid sügisel ja enne sellst pidevat "märja naha" tunnet ei ole olnud. Pean pidevalt jälgima oma riietumist. Teised ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui palavustunne on ainsaks vaevuseks, on kilpnäärmehaigus vähetõenäoline. Siiski võiks teha korduva hormoonanalüüsi (TSH), sest 5-6 aasta tagused uuringud praegust olukorda ei näita. Pöörduge ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: