toksiline struuma raseduse ajal 20.09.04 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Olen 38-aastane ning struumat põdenud üle 15 aasta, umbes 7 aastat tagasi leiti ka sõlmed, aga hormoonid on seni korras olnud. Viimati kontrolliti oktoobris 2003 ja anti rasestumiseks õnnistus kaasa. Rasedaks jäin mais. Juulis kilpnääret kontrollides leiti, et TSH on umbes 0,2 (täpselt ei mäleta), aga ravi ei määratud. Augustis oli TSH 0.07, FT4 ja FT3 normis. Raviks sain 1 tabl mercazolili. Septembris oli TSH 0.217 ja arst soovitas operatsiooni raseduse ajal. Esialgu ootame siiski ka järgmise analüüsi tulemused ära, võtan 1 tabl Mercazolili edasi. Diagnoos: struma nodularis toxica. Kas niisugune asjade seis on lootele kahjulik, eriti ravimata ületalitus raseduse alguses? Kas lapse kilpnääret tuleks kohe peale sündi kontrollida? Kas mõistlikum on opereerida praegu või pärast sünnitust? Miks üldse operatsiooniga nii kiire on, kas olukord on kuidagi ohtlik? Enesetunne on praegu hea ja ma ei oska midagi karta. Arsti käest ei tulnud kohe pähe kõike küsida. Nii palju on selge, et eemaldada tuleb kogu kilpnääre. Kui pean valima kahe halva variandi vahel, mille poolest siis elu ilma kilpnäärmeta on parem kui praeguses seisus kilpnäärmega?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Võin Teid julgustada. Rasedusaegne kilpnäärme ületalitlus kahjustab loodet väga harva, ka merkasoliilil ei tohiks olla lootele kahjulikku mõju. Siiski püütakse raseduse ajal hoida ravimi annus nii väiksena kui vähegi võimalik. Teie puhul on ületalitlus tagasihoidlik ja mina mingit näidustust rasedusaegseks kilpnäärmelõikuseks ei näe. Ma Tean asjaolusid küll üksnes Teie kirja põhjal, kuid vähemalt seal toodud andmed kiirustamiseks põhjust ei anna. Küllap pikemas perspektiivis on lõikus vajalik, kuid seda võib teha plaanilises korras peale sünnitust.
Eestis kontrollitakse kõiki vastsündinuid kilpnäärme talitluse suhtes rutiinses korras ja informeeritakse vanemaid leitud kõrvalekallete puhul koheselt. Seega pole ka lapsele mingeid eraldi uuringuid planeerida vaja.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Hüperparatüreoidism ja operatsioon

Tere

Küsimus on, et milliste analüüside väärtuste juures on näidustus kõrvalkilpnäärme operatsiooniks?
Mui on aasta jooksul PTH olnud üle normi 9-12 pmol/l
Ca ja iCa on kõikunud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Teie kaltsiumi ja parathormooni väärtused lubavad esialgu lõikusest hoiduda. Loomulikult peate olema endokrinoloogi jälgimisel ja tegema analüüse vähemalt 2 korda aastas. Kui kaltsiumi tase on tulevikus ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus ja Gravesi tõbi.


Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

kilpnääre

Tere!

Mida tähendab vereanalüüsid P-T4-V on 16.3
P-TSH on 0.47

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja päike

Tere
Miks peab kilpnäärme ületalitluse ravi ajal hoiduma päikesevõtmisest.
Ette tänades,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Raseduse Diabeet

Tere käisin arsti juures GGT testi tegemas
Tühja kõhuga oli 5.7
Tund hiljem 5.3
2 h hiljem 5.4
Kas peaksin muretsema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus?

Tere,
Sain kilpnäärmeanalüüsiga järgmised vastused:
Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kokkukukkumine

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

TSH

kui TSH on 0,11 mu/l, kas on muretsemiseks põhjust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme talitus raseduse lõpus

Tere.
Kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Mure kilpnäärmes oleva kasvaja pärast

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: