kilpnäär 14.09.04 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

palun nõu!Ultraheli näitas suurendatud,(parem sagar18.2,vasak15.4)ebaühtlase struktuuriga kilpnääre ja sõlme ,1.2x1.4x2.0.TSH korras oli.Anti kehad korras,FT4 oli korras ka.Kirjutati väla LTyroksin 50 mg päevas,poole aasta päarast analüüsid näitasid,TSH korras,FT4 läks alla 11.44 norm 12/22.
antikehad tõusid 77.43 .norm 0/63.Kas see näitad seda et hakkab autoimmune tireodiit ja kas mul on vaja võtta L tyroksiini?
Lidia

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Võimalik, et Teil on krooniline autoimmuunne türeoidiit, mis ongi kilpnäärme suurenemise ja ebaühtlase struktuuri põhjuseks. L-türoksiini pidev tarvitamine aga ei ole näidustatud, sest hormoonid on Teil seni korras olnud. L-türoksiini on kindlasti vaja kilpnäärme alatalitluse puhul, Teil ei ole seda seni veel tekkinud. Samas ei ole L-türoksiini võtmine poole aasta jooksul Teile ka kahju teinud. Tõenäoliselt prooviti seda ravi lootusega vähendada kilpnäärme mahtu. Kui maht on sama või koguni suurem varasemast, pole L-türoksiini tarvitamisel edaspidi küll mingit mõtet.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Sõlm kilpnäärmes

Esimine kord käisin endokrinoloogi juures - ultraheliuuringud on tehtud, biopsia võetud, aga ei saa aru arstide keelt. Probleem on järgmine: avastati kilpnäärme vasemas sagaras pindmiselt isoehhogeenne ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teid saadetakse operatsioonile mitte sõlme suuruse vaid pahaloomulisuse kahtluse tõttu. Follikulaarepiteeli proliferaadid tsütoloogilises preparaadis pole küll mingi kindel vähileid, kuid ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: