Kas muretsemiseks on põhjust? 03.09.04 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Mida tähendab Difuusne kilpnäärme suurenemine? Vereanalüüs oli TSH 4,06 ja FT414,9pmol/l. Perearst soovitas pöörduda endokrinoloogi poole ja mul on juba lapseeas olnud kilpnäärme probleeme ( siis diagnoositi ületalitlus). Praegu olen 30 a. naine ja 4 aastast tagasi olid analüüsid korras vaid ultrahelis leiti 2 väikest tsüsti. Nüüd leiti 1 tsüst 4 mm. Kas on vajalik mingi ravi, sest ka silmaarst arvas, et kilpnäärmega pole kõik korras. Ette tänades . Angela.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Difuusne kilpnäärme suurenemine tähendab ühtlast suurenemist ilma sõlmeliste muutusteta. 4mm-ne tsüst ei oma mingit kliinilist tähendust ja selle võib jätta arvestamata (sellised "minitsüstid" tekivad ja kaovad ja on sageli vere- või lümfisoonte kujutised ultrahelis). Mingit ravi sellised "tsüstid" ei vaja.
Hormoonide väärtused on Teil normi piires ja seega praegu talitlus korras.
Kui lapsepõlves tõepoolest oli tegemist ületalitlusega, on siiski mõtet kilpnääret aeg-ajalt kontrollida. Selguse mõttes võiks määrata ka antikehade tiitri. Nimelt on kilpnäärme autoimmuunsed haigused (nende puhul on antikehade tiiter kõrge) kroonilist laadi. Päriselt välja ravida neid üldjuhul ei saa ja alati on võimalus, et haigus ägeneb ja põhjustab uuesti häireid kilpnäärme talitluses. Momendil on aga Teiega kõik korras ja ravivajadust ei ole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme tsüst

Esineb pidevalt unisus, külmatunne, kõhukinnisus, gaasid, madal kehatemp. Tekkis mitte millestki lihtsalt kodus olles ülahuulde suur paistetus... Paistetus läks ravimitega mööda, kuid limaskest oli põletikuline ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Muretsemiseks põhjust ei ole. Kilpnäärme tsüst on juhuleid ja ei põhjusta ühtegi Teie poolt kirjeldatud vaevustest. Punktsioonil võiksite igaks juhuks siiski ära käia ja ka kilpnäärme hormoonanalüüsi ...

Loe edasi

TSH

Tere,

TSH näit on 0.397. Kas on muretsemiseks põhjust?

Ette tänades
N 31a

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Muretsemiseks põhust ei ole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

TSH 3,21 mU/l ja FT4 27,8 pmol/l - olen 28.a ja planeerin IVF-i. Kas need näitajad annavad põhjust muretsemiseks?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie näitajad on veidi vastuolulised. FT4 minimaalselt üle normi, TSH normi ülemisel piiril. Tegelikult muretsemiseks põhjust ei ole. Samas, kui Te kilpnäärmehaigust kunagi põdenud ei ole ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus ja rasedus

Tere!
Olen 27a naine,kilpnäärme alatalitus diagnoositi mul mais 2007.Sellest saati võtan L- Thyroxini 75 Pregu olen 9 nädalat rase ning analüüsidest selgus,et pean ravimi annust tõstma 100-le.Mure ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Põhjust muretsemiseks ei ole. Asendusravi annuse suurendamine on pigem ennetav abinõu. Esimestel arengunädalatel vajab loode kilpnäärmehormooni siiski väga vähesel määral ja alatalitluse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: