kas võib probllem olla kilpnäärmes? 28.06.04 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Minu probleem seisneb selles, et füüsilise pingutuse tagajärjel (trepist ülesse minek, rattaga sõites jne.) tekib mul südame kloppimine ja hingata on raske (ei saa vahel isegi rääkida). Tihti on ka nn. poomistunne ja riiete kaelused häirivad kui need on liialt ümber kaela. Vanust on 30 a. ja kehakaal ei ole ka nii suur, et sellest probleemi leida. Perearst on kahtlustanud kilpnääret ja mind kunagi aastaid tagasi ka kilpnäärme uuringutele saatnud kuid vastused ei näidanud mingeid kõrvalekaldeid. Nüüd peale sünnitust (2 a tagasi) on probleemid taas tekkinud. Perearsti juures sai tehtud koormustest, mis näitas väga head füüsilist vormi ja korralikku südametööd. Ainsateks kõrvalnähtudeks olid higistavad peopesad ja hingamise häiritus. Kuidas probleemile abi saada.
Teid ette tänades
Marje

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kilpnäärme ületalitlust iseloomustab pidev südamekloppimine nii koormusel kui rahuolekus (ka öösel). Kaasneb kehakaalu langus, kätevärin, unehäired, kõhulahtisus, tugev higistamine jne. Teie poolt kirjeldatud vaevused kilpnäärmehaigusele päris tüüpilised ei ole. Igaks juhuks võib ju hormoonanalüüsi korrata, kuid kui see ka antud juhul korras on, on kilpnääre vaevuste põhjusena küll välistatud. Võib-olla on tegemist algava bronhiaalastmaga?
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Pea higistamine.

Tere. Lugesin eelnevaid kirju higistamise kohta. Enamasti olid lood kilpnäärme uletalituse kohta. Minul on kilpnäärme alatalitus ja nüüd juba mitmendat kuud füüsilise koormuse juures hakkab pea higistama ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei ole kilpnäärmest.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnäärme muutunud struktuur...

Öelge, palun, kas kilpnäärmel, millel esineb struktuurimuutus ja ehhogeensuse muutused, mille maht pole suurenenud (sellise ultrahelipildi kilpnäärmest sain ma detsembri keskel, võib olla nüüd on veel ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme struktuurimuutus ei takista toidu liikumist neelus ja söögitorus. Kui selline vaevus esineb, pöörduge viivitamatult oma perearsti või gastroenteroloogi (mao-soolearsti) poole, kes ...

Loe edasi

TERE

olen 24 aastane naine mul on igapäev madal vererõhk nii 80/50 ,käte värin ja väsimus kas see võib olla tingitud kilpnäärmest?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mingi eripärane kilpnäärmehaiguse tunnus madal vererõhk küll ei ole, pigem üsna sage nähtus tervete noorte inimeste juures.
Käte värisemine võib olla kilpnäärme ületalitluse tunnuseks. ...

Loe edasi

klomp kurgus

käisin Lor konsultatsioonil, seal poolt kõik ok, veres kilpnäärme näitajad tiba madalad. kas see tükki tunne kurgus võib olla põhjustatud ka kilpnäärmest?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei oska Teie "tiba madalaid" hormoonanalüüse kuidagi hinnata. Peaksin neid siiski ise nägema, et otsustada, kas kõik on korras või mitte. Kilpnäärme talitlus (mida näitavad hormoonuuringud) ...

Loe edasi

poomistunne kurgus

Tere! Küsimus selline,et kas võib olla poomistunne kurgus põhjustatud kilpnäärmest? Ette tänades: K.L.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pomistunne kurgus on kilpnäärmehaiguse tunnuseks suhteliselt harva. Sagedamini on see kroonilise stressi psühhosomaatiliseks väljenduseks. Selgust aitab saada perearst.
Tervitades,
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: