medrol 17.05.04 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Aasta alguses diagnoositi mul tyreotoksikoos. Kaebasin südame kloppimise, rütmihäirete, pigistustunne kaelapiirkonnas üle. Võtsin merkasolili, kuid siis lõid mu silmad paiste ning raviarst kirjutas mulle medroli. Medroli võtmise käigus ( u 24 mg päevas) hakkasin topelt nägema, tegu oli fokuseerimisega. Sain uue diagnoosi- ophtalmopatia. Lisaks olen näost moondunud, kaalutõus on olnud umbes 5 kilo.
Kuna medroli raviskeem kujunes lohisevaks, olen nüüd tablettide võtmise ära jätnud. Tahaksin teada, millist toimet medrol kilpnäärmehaigustele avaldab ja milleks seda võetakse? Mulle tundub, et minu haiguse puhul see aidanud ei ole.
Minu raviarst väidab, et minu puhul pole kilpnäärme eemaldamisest kasu. Miks?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Medroli ei kirjutatud Teile kilpnäärme ületalitluse, vaid just oftalmopaatia (s.t. kilpnäärmehaigusest põhjustatud silmakahjustuse) raviks. Tõepoolest ei aidanud see Teid kuigivõrd, kui medroolravist hoolimata tekkis kahelinägemine, mis on silmakahjustuse edasiarenemise tunnuseks. Medrool aitab umbes pooltel juhtudest, pooltel jääb ta toimeta. Samas on medroolil ka arvukalt kõrvaltoimeid - ka kaalutõus ja tursed, mida ise täheldasite. Võimalikuks alternatiiviks on röntgenkiiritus silmatagusesse ruumi, kuid ka see toimib umbes pooltel juhtudest. Väga head ja alati toimivat silmakahjustuse ravi kahjuks polegi.
Teataval määral sõltub silmakahjustuse kulg ületalitluse ravi tulemustest. Mõnikord osutub vajalikuks ka kilpnäärme eemaldamine. Pidage veelkord nõu oma arstiga. Võite küsida nn. teist arvamust ka mõnelt teiselt endokrinoloogilt.
Kui suitsetate, jätke see otsekohe maha (silmakahjustus on sagedasem ja raskema kuluga just suitsetavatel naistel).
Loodan, et kokkuvõttes osutub ravi siiski edukaks.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Medrol

Tere.
Lõpetasin Medroli võtmise nädal tagasi. Silmaarst ütles, et silmad on korras ja kuna kogus, mida võtsin oli veerand tabletti, lubas ta ära lõpetada. Nüüd on mul uued probleemid, ma ei tea, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pigem ei ole tekkinud vaevused seotud medroli ära jätmisega, eriti arvestades, et viimane annus oli väga väike (veerand tabletti).
Tervitades,
dr. Anu ...

Loe edasi

Ravimist tingitud kilpnäärme haigus

Tere!
Sooviksin teada, et kui on südameravimi Cordarone 2,5 aastase (kardioloogi poolt määratud) tarvitamise järel ravimi kõrvalmõju tõttu tekkinud patsiendil kilpnäärme ületalitus (türeotoksikoos), ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kordaroonist põhjustatud hüpertüreoos allub ravile, kuid mitte alati väga kergelt ja kiiresti. Probleemiks on kordarooni ladestumine organismis (rasvkoes jm.) ja aeglane eliminatsioon. Seetõttu ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: