kilpnäärne antikehad ja rasedus 05.03.04 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Mul on diagnoositud autoimmuunne türeoidiit, selle baasil kilpnäärme alatalitus, kasutan L-Thyroxini 100 mg päevas, kilpnäärme hormoonid (T4, T3) ja ka TSH olid normis. Kuid arst ütles, et antikehade tiiter on väga kõrge. Paar nädalat tagasi tekkis mul 7. rasedusnädalal peetunud rasedus (5.nädalal oli kooriongonadotropiin 109, ja siis langes 7.nädala alguseks järsku 2-le), kas kilpnäärme antikehade kõrge tiiter võib olla kuidagi sellise olukorra põhjustajaks? Kuidas üldse need antikehad (juhul kui kilpnäärme hormoonid on kompenseeritud) mõjuvad raseduse kulule? Kas antikehade hulka on kuidagi võimalik vähendada?
Tänan ette vastuse eest!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Antikehade hulka ei ole võimalik mõjutada. Kilpnäärme antikehade kõrge tiiter ei tohiks hormoonide normaalse taseme puhul küll kuidagi raseduse katkemist soodustada. Tõenäoliselt oli tegemist muude põhjustega.
Suuri patsientide hulki uurides on küll leitud, et kõrge antikehade tiitriga naistel esineb veidi sagedamini iseeneslikke aborte, kuid mingit põhjust selleks pole suudetud välja pakkuda.
Pidage günekoloogiga veelkord nõu. Kui olete terve, õnnestub uus katse kindlasti!
Jõudu soovides,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Rasedus ja TPO antikehad

Tere! Olen 37 aastane naine ja esimest korda rase (IVF). Minu TSH tulemused on olnud 2.7 kandis, aga 3 kuud enne rasedust tehtud tulemus oli 4.54 (3 nädalat enne testimist oli 5-päevane vertigo). Raseduse ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TPO antikehad on Teil tõenäoliselt alati kõrged olnud, kuid nüüd siis tehti vastav analüüs. Enamus kilpnäärme spetsialiste soovitaksid selles olukorras L-türoksiini võtta, vähemalt kuni sünnituseni. ...

Loe edasi

TSH näit ja rasestumine

Tere!

Olen 2 aastat üritanud rasedaks jääda, samal ajal duphastoni süües, sest muidu ei ole menstruatsiooni. Nüüd jäin rasedaks, aga rasedus katkes 7+ nädalal. TSH on 3,26. Arst ütleb, et ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 3,26 mIU/l ei olnud kindlasti raseduse katkemise põhjuseks. Edaspidi võib lisaks TSH-le määrata ka kilpnäärmevastased antikehad. Kui antikehade tiiter on kõrge, võiks raseduse soovi puhul ...

Loe edasi

Kilpnääre

Mul oli väga kehva olla.süda oli paha ja lükkasin arstile minekut koguaeg edasi.üleüldse lähen vaid viimases hädas.
Ja siis sain vastuse et
Kilpnäärme analüüs näitas et on tekkinud autoimmuunsed ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil esinevat iiveldust kilpnääre kindlasti ei põhjusta, seda enam, et tegelikult Teil talitlushäiret ei ole s.t. kilpnääre töötab normaalselt. Kilpnäärmevastaste antikehade tiitri tõus viitab ...

Loe edasi

kilpnääre

Tere.
Mõned aastad tagasi tegin kilpnäärme proove ja kõik olid korras v.a antikehad (505) tehti ka uhd ja seal kinnitati diagnoosi .August 2013 tegin uuesti proove tsh 3,44 ja antikehad 505 olin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
L-türoksiini võiks võtta siiski veidi suuremas annuses - 50 mcg päevas. Kui uuesti rasestute, tuleks teha kiiresti uus analüüs (TSH, FT4). Siis on ka näha, kas annus vajab suurendamist.
Loe edasi

Kilpnäärme ületalituse diagnoos ja ravi raseduse ajal

Nimelt on näitajad järgmised:
TSH 0,01
FT3 7
FT4 25

Olen äärmiselt skeptiline igasuguste rohtude tarvitamisest raseduse ajal, kuid küsin nõu mida teie soovitaksite ja kui ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on tagasihoidliku kilpnäärme ületalitlusega. Rasedust arvestades koheselt ravi alustame ei pea, võib jääda jälgimisele. Kordusanalüüs 1 kuu möödudes. Raseduse ajal kasutatakse kilpnäärme ...

Loe edasi

kilpnäärme vastased antikehad

Tere,
Minu diagnoos on krooniline autoimmuunne türeoidiit, subkliiniline hüpotüroos. L-thyroxini raviga on kerge alatalitus saanud kenasti kontrolli alla. Muret teeb aga endiselt kõrge antikehade ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrge antikehade tiiter on kroonilise türeoidiidi marker, mis jääb saatma Teid kogu eluks ja raviga seda mõjutada ei ole võimalik. Kõrge antikehade tiiter ei mõjuta kuidagi fertiilsust ja ...

Loe edasi

Kilpnäärne probleemid

Tere!

Olen 35aastane naine ja olen käinud kilpnäärne probleemidega kontrollis dr Kerge juures. Kontrollis olen käinud, kuna minu emal on olnud kilpnäärme sõlmed ning aeg-ajalt on sealt eemaldatud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuna Teil varem on kogu aeg kilpnäärme talitlus korras olnud, arvan minagi, et paari nädalaga siin olulist muutust ei teki. Halva enesetunde põhjusi tuleb otsida mujalt.
Tervitades,
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: