Opereeritud vasak sagar...ja hormoontasakaal 12.01.04 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

...Eestis 2 a tagasi, enamvahem normaalse talitusega, tablette ei soo. Olen 44 aastane ja kuni operatsioonini oli menstruatsoon absoluutselt korraparane. Siis aga 2 kuud vahet, mone kuu parast jalle 1,5 kuud vahet jne. Moodunud novembris algasid paevapealt ylitugevad kuumahood iga 20-30 min tagant ja nii 24 h. Koik riided viimseni higist labiimbunud ja nina otsas ja meelekohtadel sonaotseses mottes higinired. Krooniline magamatus. Paar nadalat kannatasin, siis laksin oma perearsti juurde (Brysselis), kes kirjutas pikemalt juurdlemata ostrogeen/medroxyprogesteronacetaat 0,625/5mg nimega Premellecycle5 tabletid, ja saatekiri endokrinoloogile ja gynekoloogile. Pole kummaski veel kainud, kuna olin just nyyd detsembris Eestis, aga mu arstid siin. Aga tablette asusin kohe votma ja hadad nagu kaega pyhitud. Olles kuu aega neid soonud, hakkasin paisuma nagu taigen, hommikul nagu taiesti moondunult paistes. Lopetasin, nyydseks 3 nadalat tagasi. Veel pole suur higistamine tagasi tulnud, enam-vahem kannatab olla - minu kysimus teile kulla doktor on - kas voib votta hormoone ka nii, et yks kuu votad, siis pead kuu vahet, kui peaks vaja minema siis jatkad jalle kuu aega? Voi voiks yhe paeva kogust vahendada? Kas organism talub selliseid hormooni rynnakuid ja siis jalle puhkeaega. Ja, kas minu akiline menopaus(?) on kilpnaarme operatsiooniga seotud?
Tanan Teid ette!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kilpnäärmelõikus Teie vaevustes tõenäoliselt süüdi ei ole. Siiski, et oma tervislikust seisundist ülevaadet saada ja selgitada, kas tõepoolest on tegemist kliimaksiga, tuleb võtta aega ja endokrinoloogi juures ära käia, et nii kilpnäärmehormoonide kui ka suguhormoonide taset määrata. Teie asemel ei võtaks ilma uuringuteta ja arsti põhjalike selgitusteta mingeid preparaate (ammugi mitte hormoone). Enne hormoonanalüüsi peaksite paar kuud Premellega vahet pidama, et suguhormoonide osas õigeid tulemusi saada.
Kui tegemist on tõepoolest kliimaksiga, on hormoonasendusravi tõenäoliselt asjakohane, kuid enne selle alustamist on vajalik günekoloogiline läbivaatus ja rindade uuring mammograafial. Kehakaalu tõus ja tursed on ebameeldivad, kuid kahjutud kõrvaltoimed, samas võib hormoonasendusravi suurendada rinnavähi ja mõnede teiste paikmetega vähkide riski.
Kui olete tööga hõivatud ja aega on vähe, kasutage eraarstide teenuseid, mis nii günekoloogide kui endokrinoloogide osas on Tallinnas kui ka Tartus hästi kättesaadavad. Kliimaksi saabumine on iga naise jaoks aeg oma tervist põhjalikumalt kontrollida. Ei oleks sugugi liigne kontrollida ka oma veresuhkrut, kolesterooli taset ja vererõhku.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre

Tere, ca 3 a. tagasi eemaldati mul kilpnäärme vasak sagar (parempoolne jäi alles ja toimib väga hästi, rohtusid ei võta), kuid nüüd on mul tunne, et kaela parempoolne soon oleks nagu tursunud. Kael kergelt ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan teha kilpnäärme ultraheliuuringu, mis näitab, kas parem sagar on hakanud suurenema või on sinna tekkinud mingi uus sõlm. See, et kilpnäärme hormoonanalüüs on korras, selliseid muutusi ...

Loe edasi

Kilpnääre

Käisin kilpnäärme ultraheliuuringul ja vastus tuli selline:
Kilpnääre veidi kajavaesem, struktuur ebaühtlane, sklerootilisi elemente.
Sõlmi ei sedasta.
Istmus 2,9
Parem sagar 1,7 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnääre on normisuurune (maht 14,2ml), ühtegi sõlmelist muutust ei leita. Struktuuri ebaühtlus võib viidata kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile. Selle kinnitamiseks või ümberlükkamiseks ...

Loe edasi

Sõlmeline struuma

Tere. Sooviks saada teie arvamust. UH tulemused: Kilpnääre sileda kontuuriga, ebahomogeense ehhostruktuuriga, istmuses on hüpoehhogeenne sõlmeke 0,24x0,3cm, vasakul on hüperehhogeenne sõlm 3,2c3,3x5,8cm, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnääre põhjustab valusid üliharva ja siis on tegemist enamasti alaägeda põletikuga. Lihtne sõlmeline struuma nagu Teil, valu ei põhjusta.
Kilpnäärme maht on mõõdukalt suurenenud, ...

Loe edasi

Kilpnäärme lõikus

Tere!
Olen käinud seoses struumaga kontrollil ca 6 aastat. Viimase korral selgus, et parem sagar on oluliselt suurenenud. Sooviksingi küsida Teie arvamust, et kas lõikusega on väga kiire või võib ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme parem sagar on oluliselt suurenenud ja operatsioonile on soovitav minna (kui sel aastal ei lähe, tuleb minna järgmisel). Tõenäoliselt on plaanis eemaldada kilpnäärme parem sagar ...

Loe edasi

Lõualuu all oa-suurune moodustis

Tere,
mul lõigati kilpnäärme vasak sagar ca 1,5 a tagasi, kõik läks ilusasti. Kuid nüüd selline mure, et vasakul pool lõualuu all või lõigatud kilpnäärmest ülevalpool kõri kõrval oa suurune asi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei tea, mis see võiks olla. Kõige tõenäolisem on väike tsüst (vedelikukogum) või suurenenud lümfisõlm. Selguse saamiseks soovitan teha kaela piirkonna ultraheliuuringu.
Tervitades,
Loe edasi

Kilpnääre ja peavalu

Tere.

Mul on opereeritud parempoolne kilpnäärme sagar ja nüüd on vasakul pool tsüst. Kuu aega on mul olnud peavalud iga päev ja madal vererõhk 108/67 (muidu on normaalne vererõhk 120/80). ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teie allesolev kilpnäärme sagar toodab vaatamata tsüstile piisavalt hormooni s.t. kilpnäärmehormoonanalüüs on korras, pole peavaludel ja madalal vererõhul kilpnäärmega tegemist. Kui on ...

Loe edasi

Kas mul on midagi viga?

Mida tähendab kilpnääre struktuur ebaühtlane ja laatuvkoldeline,parem sagar 2,1-2,1-4,2 cm maht 10,0ml vasak sagar 1,0-0,9-1,5 cm maht 1,0ml istmus-0,4cm

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnääre on normisuurune, samas vasak sagar oluliselt väiksem kui parem. Ebaühtlane ja laatuvkoldeline struktuur võib vihjata kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile. Ultraheliuuringu ...

Loe edasi

kilpnääre

Tere!
Kaks nädalat tagasi eemaldati mul kilpnäärme parempoolne sagar....kuna oli sõlmeline.Parema sagara suurus 3x4x5cm(vist normalne?)Kuna vasem sagar oli iseärasusteta jäeti see alles.Uuringute ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks on Teil tegelikult ainult 1 võimalus - kilpnäärme täielik eemaldamine ja sellele järgnev uuring radiojoodiga ning vajadusel ablatsioonravi. Vähiravis on "oleksitel" ülimalt kahtlane ...

Loe edasi

Kilpnäärme operatsioon

Mul tuleb lähiajal e nädalapärast kilpnäärme operatsioon. Mul on paremal pool kaelal suur kinnine tsüst. Arst pole mulle õelnud kas lõigatakse terve kilpnääre või mingi osa sellest. Arstiks on A. Trudnikov. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõige täpsemat infot lõikuse ulatuse ja võimalike tüsistuste kohta saate opereerivalt kirurgilt. Kui lõikuse näidustuseks on tsüst kilpnäärme paremas sagaras ja vasak sagar on muutusteta, eemaldatalkse ...

Loe edasi

sõlmede lõikus kilpnäärmel

Tere.
Vasak sagar on suurenenud kolm korda sõlmede näol. Tabletid ja joodiravi ei ole tulemuslikud. Lõikuse aeg kinni pandud, kuid olen mures lõikuse järgsetest võimalikest tüsistustest. (häälepaelade ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt on lõikuse käigus plaanis eemaldada kilpnäärme vasak sagar, mis on sõlmede tõttu suurenenud. Parem sagar, mille struktuur on korras, jääb sel juhul alles. Lõikuse järel võtab ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: