nõrkus 12.01.04 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Olen 49 a. naine ja väga raske- 35 kg üle normi. vererõhk kõrge, natuke ka muid probleeme südamega jne. Otsustasin järjekordselt alustada kaalujälgimisega. Olen praegu toitunud kaalujälgijate programmi järgi, mul on nad olemas, sest olen ka rühmas käinud ja jälle katki jätnud. Selle nädala jooksul on mul tekkinud 2 x väga tugev nõrkusehoog. Seda on esinenud muidugi ka muudel aegadel enne. Teisel korral juhtusin olema poes, ostsin siis väikese tüki šokolaadi, sõin selle ära ja tõesti hakkas parem. Kas võib olla nii, et nõrkus tekib magusa puudusest? Kui ei teki, no millest tekib nõrkusehoog? Või on see südamest või kilpnäärmest, mis ka muidugi mul päris korras ei ole? Kui ma viimati suhkruproovi tegin pool aastat tagasi, siis oli see mul normis.
Tänan ette!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Olete tõenäoliselt nn. metaboolse sündroomiga patsient, kellel esinevad koos ülekaalulisus, kõrge vererõhk, südameisheemiatõbi ja kolesteroolitaseme tõus. Nendele isikutele on iseloomulik kõrge insuliinitase veres ka tühja kõhuga, mistõttu pikemate söögivahede puhul võib veresuhkur suhteliselt madalale langeda ja ka kergekujulist tervisehäiret põhjustada.
Ainus nõu, mida võin anda, on süüa kalorivaeselt kuid sageli (4-5 korda päevas). Mida rohkem kaalus kaotate, seda madalamaks vajub insuliini tase ja seda harvem veresuhkur madalaks läheb. Nii, et kaalulangus toob juba ise Teie probleemile leevendust. Kandke kaasas õuna või soolaseid küpsiseid, mida saate näksida, kui nõrkustunne peale peaks tulema. Šokolaad tõstab küll kiiresti veresuhkru taset, kuid provotseerib samas kõhunääret veelgi rohkem insuliini tootma.
Igaks juhuks tuleks perearstiga nõu pidada, sest nõrkustunne võib olla seotud ka hoopiski muude põhjustega (näiteks südamerütmihäirega) ja selle leevendumine šokolaadiga võis olla kokkulangevus.
Jõudu soovides,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnäärme

Tere,
T4-208,2; T3-3,14.
Mida need numbrid peaksid mulle ütlema. Olen 31 aastane.Naine.
Enesetunne ei ole eriti hea.Ruttu väsin, nõrkus, higistan.
Tänan Teid.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Need numbrid ei pea Teile küll midagi ütlema, ikka Teie raviarstile. Paluge, et Ta Teile uuringute vastused lahti seletaks.
T4 ja T3 on kilpnäärmehormoonid ja väärtused on mõõdukalt tõusnud. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: