kilpnäärme alatalitlus ja TSH 05.10.03 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Täpsustus kilpn. alatalitluse ja pärilikkuse kohta. TSH uuringutel selgus,et see on mul 0,002mlU/L (norm pidi olema 0,4-4,0)
Ometi on mul juba lapsest saati kilpnäärme alatalitlus ja olen sellega korduvalt arsti juures käinud,et asendusravi saada. Nüüd on minu jaoks kõik segane...

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Madal (alla normi) TSH on kilpnäärme ületalitluse tunnuseks. TSH ei ole kilpnäärmehormoon, vaid pärineb hüpofüüsist ja tema muutused on kilpnäärmehormoonidele vastassuunalised. Seega madal TSH tähendab kõrget kilpnäärmehormoonide taset ja vastupidi.
Tekib mitmeid küsimusi. Kas saate ka praegu kilpnäärme alatalitluse tõttu asendusravi? Kui saate, kui suur on sel juhul L-türoksiini annus? Võib-olla on asendusraviga üle pingutatud?
Milline kilpnäärmehaigus on Teil on? Ala-ja ületalitlus on kilpnäärme talitlusele osutavad mõisted, mitte diagnoosid. Mõne kilpnäärmehaiguse korral võib esineda vaheldumisi mõlemat.
Igal juhul tasub pöörduda selguse saamiseks endokrinoloogi või vähemalt perearsti poole.
Lugupidamisega,
dr. Anu Ambos

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitlus

Tere
Võtan juba 2 aastat L-Thyroxini 50mg ,
TSH : mai 2015- 7,86 , august 2015-1,66 ,
veebruar 2016- 36,17
T3 -veebruar 2016 - 1,44
T4 -veebruar 2016 -71,2
Millest ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt on kilpnäärme alatalitlus võrreldes varasemaga mõnevõrra progresseerunud, kuid mul on siiski raske TSH väärtust tõena võtta, sest samaaegselt määratud T4 ja T3 väärtused on normis. ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus?

Tere!

Kas võib olla nii, et TSH analüüs on korras, kuid Türeoidperoksüdaasi vastane IgG seerumis näitab kilpnäärme ala- või ületalitlust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Türeoidperoksüdaasi vastane IgG seerumis ei näita kunagi kilpnäärme talitlust, vaid immuunsüsteemi reaktiivsust türeoidperoksaüdaasi suhtes ja ainult seda. Kui TSH on normis, on kilpnäärme ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja HAR

Mul on diagnoositud kilpnäärme alatalitlus, nädal tagasi oli TSH 1,302.
L-tyroxin 125 mg.
Lisaks kilpnäärme sünteetilisele hormoonile, määrati mulle hormoonasendusravi
Angelig.
Kuidas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie asendusravi L-türoksiiniga on analüüsi põhjal igati adekvaatne. Menopausi hormoonanasendusravi kilpnäärmeravi ei mõjuta.
Tervitades,
dr. Anu Ambos ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja IVF

Tere, kas kilpnäärme alatalitlus võib põhjustada IVF-i ebaõnnestumist? Ravi saan juba aasta pea-aegu, 100mq L-tyroxini, mille määras naistearst .TSH näitaja oli septembris 1,28 ja nov keskel oli IVF. Naistearst ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
IVF-i ebaõnnestumise põhjuseks võib olla ravimata kilpnäärme alatalitlus. Kui Te saate ravi ja hormoonid on olnud enam-vähem korras (minimaalseid kõikumisi normi piirides esineb alati), ei ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Kas pidev kiire pulss - ilma propranolita ei saa - võib olla alatalitluse põhjustajaks-SRH-6,6. PULSS 100 RINGIS-VÄGA VÄSITAB.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt ei ole südamepekslemisel kilpnäärme talitlusega mingit seost. TSH 6,6 mIU/l viitab minimaalsele alatalitlusele ja välistab ületalitluse. Kilpnäärme alatalitlus peaks põhimõtteliselt ...

Loe edasi

THS

Tere, küsimus THS-si kohta - et kas on võimalik, et see läheb ise normi? Kui THS oli üle 7 ja järgmisel korral mõned päevad hiljem normis?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH (türeostimuleeriv hormoon) pärineb hüpofüüsi eessagarast ja stimuleerib kilpnäärme talitlust. Kui kilpnäärme talitlus on normist kõrgem (ületalitlus), TSH langeb (stimulatsiooni ei vajata). ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

21 aastasel neiul avastati 3kuud tagasi kilpnäärme alatalitlus ,siis oli TSH 6,.. sel nädalal antud analüüs näitab TSH 3,2 (hemoglobiin 127) Oleks nagu normis , aga on pidev väsimus, kas see võib olla ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 6 mIU/l viitab tagasihoidlikule algavale kilpnäärme alatalitlusele, mida noortel viljakas eas naistel küll ravitakse, kuid mis ei põhjusta tegelikult mingeid vaevusi. Teie väsimus ei ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Tere.Minul jäid ,,päevad,,tulemata ja pöördusin arsti poole,sest oleme proovinud rasestuda.Siis selgus,et mul on alatalitlus TSH 7,1 ja T4 11.Olen väga mures kas on vöimalik yldse lapsi saada.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil on kergekujuline kilpnäärme alatalitlus, mille põhjuseks on tõenäoliselt autoimmuunne türeoidiit. Olulisi vaevusi selline tagasihoidlik alatalitlus ei põhjusta, kuid võib siiski mõjutada ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja kaalutõus

Kas kaalutõus (2-3 kuuga 10 kilogrammi) võib olla põhjustatud kilpnäärme alatalitlusest (TSH 3,87)?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 3,87 mIU/l on normiväärtus (normivahemik 0,4-4,0) ja kilpnäärme alatalitlusega antud juhul tegemist ei ole. Seega on siin kaalutõusul teised põhjused.
Tervitades,
...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Kas kilpnäärme alatalitlus võib olla pärilik? Tean,et rasestumisega on mul probleeme (TSH alla normi),aga kui see siiski õnnestub,kas on põhjust muretsemiseks,et laps võib samuti sündida kilpnäärme alatalitlusega?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Kilpnäärme alatalitlus ei ole pärilik. Pärilik eelsoodumus võib esineda kroonilise autoimmuunse türeoidiidi suhtes, mis võib hiljem alatalitlust põhjustada, kuid laps sünnib ka sel juhul alati normaalse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: