kehakaal 29.09.03 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere

Probleem on ülikiirelt tekkinud kehakaaluga, kõigest 6,5 kuud tagasi kaalusin 66 kilo ja tänaseks on tõusnud kehakaal 84 kiloni. Toitumisviis on muutunud tänu liigsetele kilodele tervislikumaks ja samuti olen suurendanud füüsilist koormust eelnevaga võrreldes. Perearst soovitab ikka ühte ja sama vältige stressi ja toituge tervislikult, kuid isegi seda järgides on juurdetulnud kilod ikka liig mis liig.
Mida teha?
Kuhu ma peaksin pöörduma, rase ei ole ja suguvõsas ülekaalulisi inimesi samuti ei ole.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui poole aastaga on lisandunud 18kg, on tõesti tegemist probleemiga. Kõigepealt tuleks kaaluda, millised muutused on selle aja jooksul Teie elus toimunud. Kas olete vahetanud töö- või elukohta või ostnud auto? Kui varem olite füüsiliselt aktiivne, kuid nüüd on füüsiline koormus tunduvalt vähenenud, võib see olla kaalu suurenemise põhjuseks. Kas olete millegi pärast pidevas stressis või olete elanud üle psühhotrauma (pinged tööl, uus suure vastutusega ametikoht, abielulahutus või lahkhelid perekonnas jne.) Selline olukord põhjustab süsivesikuterikka toidu tarbimise suurenemist stressi maandamiseks.
Kas olete hakanud kasutama hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid või mingeid muid ravimeid (antidepressandid, rahustid, glükokortikoidhormoonid)? Ka see võib olla kaalu tõusu põhjuseks.
Kehakaalu võib näiliselt põhjuseta lisanduda ka kliimaksiperioodil või rinnaga toitmise ajal.
Kui midagi eelnevast Teie kohta ei käi, tuleks siiski paluda perearstilt saatekirja endokrinoloogile, et välistada võimalikud hormonaalsed häired kehakaalu suurenemise põhjusena.
Lugupidamisega,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kehakaalu tõus

Võtan igal hommikul 1 tbl L-Thyroxini, seda juba kolm kuud. Selle aja jooksul on minu kehakaal tõusnud 5 kg. Kas see võib olla tingitud antud ravimist? Jälgin pidevalt toitumist, liigun jalgsi, sõidan ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
L-türoksiinil peaks olema tegelikult hoopis vastupidine mõju. Kilpnäärme hormoonid kiirendavad ainevahetust ja suurendavad organismisisest energiakulu. Arvan, et Teie puhul pole kaalutõus ravimiga ...

Loe edasi

Tekkinud striiasid

Tekkinud striiasid enam kaotada ei saa, saab vältida nende lisandumist.
Kuidas nende lisandumist vältida? Ja kui striaasid on tekkinud, kas siis peaks kaalutõus lõppema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Lisandumist saab vältida, kui kehakaal tõusmise asemel langema hakkab.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

diabeedi ennetamine

Tere!
Tahaksin teada Teie arvamust, kas diabeeti on võimalik ennetada paljureklaamitud kaneelikapslite ja veregrupidieedi abil.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks mitte. See, mida 2. tüüpi suhkurtõve ennetamiseks teha saate, on hoida kehakaal normi piires (millist dieeti sealjuures kasutate, pole oluline) ja olla füüsiliselt võimalikult aktiivne.
Loe edasi

Kilpnäärme probleemid

Eelnevale kirjale unustasin lisada kaks asja. Olen 30 aastane naine ja kehakaal tõuseb viimasel ajal mitte ei lange. Kätevärisemine on väga suur ning südamekloppimine on samuti tihe.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere taas!
Vastus jääb endiseks. Ilma hormoonanalüüsi ja ultraheliuuringut tegemata selgust ei saa.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

kehakaal

TERE OLEKS SELLINE KÜSIMUS KAS REDUKTIIL AITAB KEHAKAALU LANGETAMISELE KAASA JA KAS SEE ON RETSEPTI RAVIM JA KAS PEREARST KA VÄLJASTAB.TÄNADES

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

TERE ON SELLINE VASTUS REDUKTIIL AITAB KEHAKAALU LANGETAMISELE KAASA JA SEE ON RETSEPTIRAVIM JA PEREARST VÄLJASTAB KA.
TERVITADES

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: