Ravimiallergia 29.08.22 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Kas ja kuidas on võimalik kindlaks teha, millisele antibiootikumile võin olla allergiline? Kuna on kogemus, et ühte ravimit võttes sain tugeva allergia (näoturse), siis kuidas tean, millist antibiootikumi tohin võtta? Kas allergoloogi vastuvõtule minnes saab ta teha teste või katsetatakse seda ikkagi ainult konkreetset ravimit manustades?

Arst vastas:

Kaja Julge

dr Kaja Julge

Pediaater

SA Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere,

Ülitundlikkusreaktsioon tekib tavaliselt kui on konkreetset ravimit kasutatud korduvalt, kuid võib tekkida ka esimesel tarvitamisel. Selliseid teste, millega saaks prognoosida, kas reaktsioon tekib, paraku ei ole. Teatud antibiootikumide sarnasuse tõttu võib ette näha, et kui ühte ei talu siis ei talu ka teist sellega sarnast preparaati.

Heade soovidega,
Kjulge

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Allergoloogia

4 kuuse beebi kaka helekollane

Tere.
Muret teeb 4 kuuse beebi kaka. Beebi saab ainult rinnapiima asendajat (nüüd juba ca 3 nädalat, varem 50%rinnapiima ja 50% asendajat) Umbes nädal peale Rota vaktsiini teist annust muutus kaka ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,
Kaka värvuse pärast ei ole üldsegi põhjust muretseda. See on erinev rinnapiima ja piimasegu saavatel lastel. Kõige tähtsam on see, et laps tunneb end hästi ja kasvab. Rotavaktsiin võib tekitada ...

Loe edasi

Elidel kreem

Tere ,mis võib juhtuda kui kreemi võis sattuda vähesel määral suhu?

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,
Elidel kreem võib kasutamise alguses maha kipitama panna ja seepärast laps hõõrub rohkem. Kui nahk on põletikuline, võib apteegist osta käsimüügist ka hüdrokortisooni kreemi, sellega saate ...

Loe edasi

Lapse mitte kakamine

Tere, suur aitâh kiire vastuse eest. Kaaluga on normis lisan failid. Mure algas esimesest lisatoidu lusikast. Arst ikka taaskord soovitas microlaxi et ootame saatekirjaga no jeerum pea 40p jooksul kakamist ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere, arutelu läheka pikaks, sest see toimuks küsimuste vastuste vormis ja üht kindlat soovitust ka pole. Eesti Lastearstide Seltsi kodulehel Imikute ja väikelaste toitmise juhend, kindlsti leiate sealt ...

Loe edasi

Beebi mitte kakamine.

Tere, mure beebiga saab kohe 7 kuuseks. Kuu aega tagasi soovitas arst pûreedega tutvust teha ning esimesest lusikast null kakamist. Ootasin 9p andsin microlaxi tuli kõva suur tûkk nagu plastiliin. Edasi ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,
Kui asjad ei laabu, võiksite ikkagi minna lastearsti vastuvõtule.
Hästi oluline on hinnata ka kaalu ja kasvu edenemist ja võtke kaalu-kasvu andmed kaasa.
Ainult nende kirjelduste ...

Loe edasi

Ülahuul paistes

Minu ülahuul on paistes, allergiat ega midagi ei ole!
Mis peaks tegema?

Vanda Kristjan

Vastas dr Vanda Kristjan

Tere!

Kui on tekkinud ülahuule turse, sis esmalt peaks analüüsima allergia olemasolu. Hea oleks paistes huulest teha foto, et seda vajadusel saaks võrrelda ja ka arstile näidata, sest sageli ...

Loe edasi

3kuuse vereanalüüsid

Mida arvate verenäitajatest? Muret tekitav olukord, sest laps pole kuidagi haige olnud, pole kaebusi, sööb, magab ilusti. Tegu igati rõõmsa, vaikse lapsega. Vereanalüüs tehti rasedusaegse diabeedi tõttu ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Verest saab teha väga palju uuringuid. Kirjast ei selgu, mis uuringuga, mis näitajaga tegemist on.
Analüüsi vastust saab ikkagi kommenteerida vaid selle tellinud arst, tema teab, ...

Loe edasi

Laigud

Tere
Kas see on allergia ? Pilt lisatud

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Hammaste lõikumisele eelneb ja sellega kaasneb rohke süljeeritus. See on täiesti normaalne. Enamuse süljest lapsed neelavad alla, aga kui laps kipub rohkem suud lahti hoidma, siis voolab ...

Loe edasi

Metalli/vere järgi lõhnav hingeõhk lapsel. Kõhuvalu ja veidrad punnilised kuivad/ketendavad laigud nahal

Lapsel eelmise aasta jõuludest kõhuvalu probleemid, mis algasid pärast kõhuviirust. Sellest ajast pea iga kord, kui viirushaigus hakkab, algab kõhuvalu ja iiveldamine, vahel koos oksendamisega.
Kõhuvalu ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Et uuringud kõik korras olnud, siis tõsise haigusega tegemist ei saa olla.
Psoriaas on levinud nahahaigus ja kui lähisugulastel on diagnoositud, siis on selguse saamiseks õige ...

Loe edasi

Beebil allergia?

Tere! Minu peatselt 3 kuuseks saaval beebil tekkisid nädal tagasi punnid põskedele ja lõuale. Edasi kandusid silma ümbrusesse ja ka kõrva taha. Keha peal punne ei ole, va ühe põlve sise-ja välisküljel. ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Pildi ja kirjelduse järgi võiks tegemist olla allergilise lööbega.
Et lööve on pildil küllalt intensiivne, soovitan lööbele määrida 2 x päevas.apteegist käsimüügist saadavat hüdrokortisooni ...

Loe edasi

2k lapsel punane laik huulel

Tere
2k lapse huule kohale tuli mõned päevad tagasi punane laik, justkui oleks hõõrunud naha maha. Nüüd see ala suurenenud ja peale tekkinud koorikud. Mis see olla võiks ja kuidas ravida? Hetkel ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Mõnikord tekib tugeval imemisel villike, mis võib katki minna.
Bepanthen baby salv sobib.

Kjulge

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: