allergiatestid 14.05.04 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

tervist. Praegu 19-a tüdruk on sünnist saati vaevelnud naha- allergia käes. Atoopilised nähud on praeguseks põlveõndlatest kadunud, kuid suundunud silmaümbrusenahale. Arst soovitab ikka vana hüdrokortisoonsalvi, mis eriti ei aita. Käevrrele tehtud al.testid ( umbes 7 a tagasi) näitasid kodutolmu ja mõnesid toiduaineid, mida reaalses elus ei õnnestu vältida. Siis öeldi ka, et testi usaldusväärsus on 50 %. Kas on viimasel ajal tekkinud mingeid uusi võimalusi või on ikka needsamad paar sissevõtmise- ja sajad pealemäärimiserohud, mida oma aja sisustamiseks võid katsetada? Äkki on tervisele kasulikum isegi mitte ravida allergiat? Tänades Tiiu.

Arst vastas:

dr Maire Vasar

Pediaater

TÜ Kliinikumi lastekliinik

Tere!

Atoopiline dermatiit on krooniline haigus, mille kliiniline avaldus muutub lapse kasvades. Täiskasvanu eas paikneb atoopilise dermatiidi lööve just silmaümbruses, kaelal ja suu piirkonnas ning suurte liigeste painutuskülgedel. Kuna teie tütrel on lööve ainult silmaümbruses, siis on kerge, piirdunud vormiga tegemist. Näo piirkonnas tugevamaid hormoonsalve kui hüdrokortisoon ei soovitatagi nende kõrvaltoimete tõttu. Kuid käesoleva aasta kevadest on Eesti turul uus, mittesteroidne põletikuvastane paikne kreem - ELIDEL, mida soovitatakse just näo piirkonna dermatiidi ravis. See on 50% soodustusega retseptriravim . Uusi allergiateste ei ole kahjuks lisandunud. Sellega, et nahatorketestide usaldusväärsus on ainult 50%, ma küll nõustuda ei taha. Nahatorketestid on IgE vahendatud allergia kindlakstegemiseks eelistatuim meetod. Kuid mitteallergilise ülitundlikkuse korral jäävad testid muidugi negatiivseks. Kuid teie lapsel on 7 aasta tagused testid olnud positiivsed. Kuna aeg on möödunud, võiks korrata uuesti nahateste, samuti saab IgE antikehasid määrata veeniverest. Kirjast ei selgu, mis toiduainetele, teie laps oli ülitundlik, mida reaalses elus vältida ei saa. Kui ta on ülitundlik toiduainele, mida ta kasutab, siis loomulikult allergiasümptomid püsivad. Samas, on atoopiline dermatiit ikkagi krooniliselt ägenev nahahaigus ja ägenemised ei ole ainult allergeenkontaktiga seotud. Väga oluline on kuiva naha hooldus. Regulaarne niisutavate kreemide kasutamine vähendab oluliselt ka hormoonsalvide, -kreemide vajadust. Ja kreem- või salv on tõepoolest vastavalt individuaalsele sobivusele, mis mõnikord vajabki "katsetamist". Loodan, et teie tütre allergianähud soovitatud raviga taanduvad.

Dr. Maire Vasar

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Allergoloogia

suus pidev limavool (mullitamine)

Sain hiljuti borrelioosi diagnoosi (IgM positiivne). Võimalik, et see mitu aastat mu sees olnud. Mul on viimase 4 aastaga sinusiit väga hulluks läinud, pidev kõdi ja voolus ja drenaaz kurgus. Võimalik, ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Et allergiatestid on korras/negatiivsed, siis ninaeritist allergiaga ilmselt seostada ei saa. Allergiaga kaasneksid ka silmade ärritus, aevastamine ja leid ei oleks nii püsivalt. Ilmselt ...

Loe edasi

Nohu ja aevastamine pärast ärkamist

7-aastasel poisil ca 1,5 aastat kohe pärast tõusmist poole tunni kuni tunni jooksul tugev aevastamine ja nohu (nuuskab 20 taskrätti täis). Siis nohu kaob kogu päevaks. Sama toimub nii kodus kui mujal ööbides. ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Haigusnähtude kirjeldus sobib väga hästi tolmulestaallergiale ja väidate, et need testid on 1,5 a tagasi olnud ka positiivsed. Tolmulestadest ei ole võimalik täielikult vabaneda, võimalik ...

Loe edasi

Tere,mul selline mure,et lapsel on kahtlased punnid.testid on tehtud alergijad pole.punnid tulevad ja lähevad

Tere,mul selline mure,et lapsel on kahtlased punnid.testid on tehtud alergijad pole.punnid tulevad ja lähevad

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Tegemist on ilmselt papuloosse urtikaariaga, mille põhjuseks on tavaliselt kas toit või putukate hammustus.
Sageli ongi allergiatestid negatiivsed, sest tegemist ei ole nn tõelise ...

Loe edasi

nohu peavalu

Tervist mind hakkas tüütama haigus eelmine detsember kõik algas peavaluga ja nohuga peale seda ka kurgu vasakpoolne nagu sulgemine , et raskem neelata ja toit jääb vasakupoole kinni.

Nohu ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Peavalu üheks põhjuseks võib olla ninahingamise takistus. Samas ei ole Teie toodud haigusnähtude kirjeldus iseloomulik allergilisele nohule. Allergia korral on probleem ikkagi kahepoolne, ...

Loe edasi

Kassiallergia

Septembris sündis koju laps, kodus on ka kass. Mingi aja pärast hakkas lapsel öösel magades nina kinni minema, tänu millele laps magab väga pahasti. Seletust asjale ei leidnud, kuni sattusime muudel asjaoludel ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Ülitundlikkus kassi allergeeni suhtes võib tekkida siis kui kodus on kass aga ka juhul kui kassi allergeeniga on vaid juhuslikud kokkupuuted. Kassi allergeeni on kassiomanike riietel ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: